Ciprolen 250, comprimate filmate

Ciprolen 250, comprimate filmate

Compozitie
Comprimate ce contin 250 mg, respectiv 500 mg ciprofloxacina sub forma de clorhidrat monohidrat, excipienti q.s.

Actiune terapeutica
Proprietati farmacoterapeutice: Ciprofloxacina sub forma de clorhidrat este unul dintre cei mai activi agenti antimicrobieni fluorochinolonici orali cu spectru larg ce cuprinde cei mai multi anaerobi gram negativi incluzand Enterobacteriaceae (E. coli, Citrobacter, Enterobacter, Klebsiella, Proteus, Providencia, Shigella, Salmonella, Serratia, Vibrio, Yersinia spp.), Pseudomonas aeruginosa, Haemophilus si Neisseria, spp.; unii aerobi gram pozitivi incluzand Staphilococcus spp. (S. aureus, S. haemoliticus, S. hominis, S. saprophiticus) si Streptococcus spp. (tulpinile sensibile de S. pyogenes, S. pneumoniae, S. agalactiae; tulpinile rezistente la alti agenti antimicrobieni ca: peniciline, cefalosporine, si/sau aminoglicozide, tetracicline, macrolide; unii anaerobi (Peptococcus, Peptostreptococcus spp.); anumiti agenti bacterieni intracelulari (Legionella, Brucella, Chlamydia spp., Listeria monacytogenes, Mycobacterim fortuitum, M. tubeculosis, Mycoplasma hominis); protozoare (Plasmodium falciparum). Sunt rezistente la Ciprofloxacina: Enterococcus faecium, Bacteroides fragilis, Pseudomonas spp. Ureaplasma urealyticum, Nocardia asteroides, Clostridium dificile, Streptococcus faectum si Treponema pallidum. Ciprofloxacina actioneaza prin afectarea replicarii ADN din celula microbiana ca urmare a inhibarii specifice a subunitatilor A si B ale ADN - girazei (efect bactericid). Actiunea bactericida este rapida atat in faza de crestere cat si in cea stationara a bacteriilor susceptibile. Nu dezvolta rezistenta incrucisata decat in foarte mica masura fata de unele chinolone dar nu fata de acidul nalidixic si alte antibiotice, fiind astfel eficienta fata de bacteriile rezistente la acestea. Prezinta efect post-antibiotic semnificativ si poate fi folosita in combinatie cu alt antibiotic. 
Proprietati farmacocinetice: Clorhidratul de Ciprofloxacina este rapid si bine absorbit din tractul gastrointestinal, biodisponibilitatea orala fiind de cca. 70%. Dupa o doza orala de 500 mg concentratia plasmatica maxima (Cmax.) este de 2,5 μg/ml, atingandu-se in 1-2 ore de la administrare. Absorbtia este usor descrescuta de prezenta hranei, fara a fi semnificativ influentata; de asemenea este descrescuta de prezenta antiacidelor ce contin Mg, Al, si/sau Ca. Este larg distribuita in fluidele si tesuturile organismului penetrand bine catre zonele afectate de aparitia infectiei. Traverseaza bariera hematoencefalica realizand concentratii mici in LCR fata de cele plasmatice simultane, cand meningele nu este inflamat. Traverseaza placenta si este excretat in laptele matern. Se leaga 20-40% de proteinele plasmatice, iar in plasma se gaseste sub forma neionizata. Difuzeaza usor in spatiul extravascular. La adulti sanatosi, volumul aparent de distributie estede 2-3,5 l/kg iar pacientii varstnici (64-91 ani) de 3,5-3,6 l/kg. Este eliminata in principal prin excretie urinara, clearance-ul renal fiind de 0,18-0,3 l/ora/kg, clearance-ul total de 0,48-0,60 l/ora/kg, iar clearance-ul nerenal datorandu-se in principal metabolizarii hepatice,excretiei biliare si probabil secretiei transintestinale active.
Au fost identificati cel putin 4 metaboliti care au activitate microbiologica comparabila cu cea a altor chinolone: acestia sunt excretati (ozociprofloxacina) sau in fecale (sulfocipro-floxacina). Excretia urinara se face prin secretie tubulara si filtrare glomerulara, fiind afectata in cazul disfunctiilor renale. T1/2 este de 3,5-4,5 ore, fiind prelungit in cazul pacientilor varstnici si a celor cu afectiuni renale cand se impune ajustarea dozelor.

Indicatii
Infectii complicate si necomplicate ale cailor urinare inferioare si superioare cauzate de bacterii deosebit de rezistente si/sau Pseudomonas aeruginosa; infectii ale cailor respiratorii: bronsite acute si cronice, bronsiectazii, pneumonii (cu exceptia celor provocate de pneumococ), fibroze cistice (in special cand agentul provocator este P. aeruginosa); infectii ORL: otite medii acute, sinuzite (in special cele cauzate de Pseudomonas sau Staphylococcus); infectii ale pielii si tesuturilor moi, rani si ulcere infectate, abcese, celulite, infectii ale conductului auditiv extern, arsuri infectate (cauzate de Enterobacter si Staphylococcus-rezistenti); infectii ale oaselor si articulatiilor: osteomielite, artrite acute; infectii ale organelor pelviene: infectii ginecologice (salpingite, endometrite), sindrom inflamator pelvian; infectii transmise pe cale sexuala: gonoree; infectii gastrointestinale si ale cailor hepatobiliare: peritonite, abcese intraabdominale, colecistite; infectii sistemice severe: in asociere cu alti agenti antibacterieni, in septicemie, infectii la pacientii neutropenici sau sub imunosupresante; tratamentul purtatorilor cronici de Salmonella typhi si alte tulpini de Salmonella; diaree infectioasa provocata de tulpini enterotoxice de E.coli, Campylobacter jejunii si este tratament antimicrobian de urgenta.

Mod de administrare

Tratamentul se individualizeaza dependent de gravitatea si tipul de infectie, de sensibilitatea microorganismelor care cauzeaza infectia, de varsta, greutatea si functia renala a pacientului.
Daca nu este prescris altfel se recomanda:
Adulti- infectii urinare: acute, necomplicate- 125 mg x 2/zi pana la 250 mg/zi; cistite, la femei: o singura doza de 250 mg; complicate-250 mg/zi sau 500 mg/zi; infectii respiratorii: in functie de severitatea infectiei si a microorganismelor- 250 mg x 2/zi sau 500mg x 2/zi; gonoree extra genitala- 125 mg/zi; acuta necomplicata-o singura doza de 250 mg sau 500 mg; diaree- 500 mg x 1-2 ori/zi; alte infectii- 500 x 2/zi; infectii ca: pneumonia streptococica, infectii recurente in fibroza cistica, infectii ale oaselor si articulatiilor, septicemii, peritonite, in special cand sunt prezenti Pseudomonas; Staphylococcus sau Streptococcus- 750 mg x 2/zi.
La pacientii varstnici: dozele se reduc dependent de severitatea afectiunii si  clearance-ul creatininei; se va prescrie doza minima eficienta; de obicei doza zilnica se reduce la o treime.
La pacientii cu insuficienta renala: in cazul in care clearance-ul creatininei este de 31-60 ml/min/1,73 m2 sau concentratia creatininei serice este de 1,4-1,9 mg/100 ml se administreaza doza obisnuita intr-o singura priza sau in doua prize si poate fi de maximum 1000 mg/zi; in cazul in care clearance-ul creatininei este mai mic de 30 ml/1,73 m2 sau concentratia creatininei serice este egala sau mai mare de 2 mg/100 ml, doza maxima este de 500 mg/zi; la pacientii care necesita hemodializa permanenta, doza maxima este de 500 mg/24 ore.
Durata tratamentului: depinde de gravitatea bolii si de evolutia testelor clinice si bacteriologic efiind in medie de 3 zile (infectii urinare necomplicate) pana la 14 zile (infectii urinare necomplicate). Tratamentul dureaza 4 saptamani la purtatorii cronici de Salmonella si 4-6 saptamani sau mai mult in prostatita cronica si in osteomielita; tratamentul diareei infectioase acute este de 5-7 zile, rar pana la 14 zile iar al infectiilor acute de 7-10 zile. In general se recomanda continuarea tratamentului cel putin 3 zile dupa ce simptomele infectiei au disparut.
Copii si adolescenti: Nu se recomanda administrarea intrucat experimentele pe animale au aratat ca provoaca artropatia articulatiilor la animalele tinere, desi importanta acestui fapt pentru oameni nu este cunoscuta. Daca se considera ca beneficiile depasesc potentialul risc, doza trebuie sa fie de 7,5-15 ml/kg/zi in doua prize, dependent de gravitatea infectiei.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la ciprofloxacina sau alte chinolone; copii, adolescenti; femei insarcinate si care alapteaza.

Reactii adverse
In general este bine tolerata, adesea fiind moderate si trecatoare.
S-au semnalat:
Gastrointestinal: greata, voma, dureri abdominale, anorexie, diaree; daca diareea este severa si persistenta sau aparea colita, tratamentul se intrerupe si se initiaza tratamentul corespunzator.
SNC: ameteala, dureri de cap, oboseala, tulburari senzoriale (de vedere, diplopie, gust neplacut, tinnitus, agitatie, anxietate.
Foarte rar: insomnii, convulsii, mers nesigur, confuzie, depresie, halucinatii;.
Alergice: reactii tegumentare (eritem, exantem, prurit), febra, tumefierea fetei;.
Rar: fotosensibilitate, eritem exsudativ multiform, sindrom Stevens - Jhonson, sindrom Lylle, reactie anafilactica.
Cardiovasculare: hipertensiune, tahicardie.
Asupra sangelui si constituientilor sangelui: eozinofilie, leucocitopenie, granulocitopenie, anemie; f. rar: leucocitoza, trombocitoza, anemia hemolitica, alterarea valorilor protrombinei.
Alte reactii: atralgii, mialgii, transpiratii, stare generala de slabiciune, afectarea trecatoare a functiei renale incluzand insuficiente renale trecatoare.
Influenta asupra testelor de laborator: cresterea trecatoare a transaminazelor hepatice si a fosfatazei alcaline mai ales la pacientii cu disfunctii hepatice; cresteri trecatoare ale ureei, creatininei si bilirubinei serice.
Individual: hiperglicemie, cristalurie, hematurie. Posibilitatea aparitiei reactiilor adverse creste la pacientii varstnici.

Precautii
Se administreaza cu prudenta pacientilor varstnici si celor cu afectiuni ale SNC (epilepsie, convulsii in antecedente, circulatie cerebrala deficitara, tulburari psihice), pacientilor cu insuficienta hepatica severa si celor cu orice forma de insuficienta renala sau deficit de glucozo-6-fosfat dehidrogenaza; se vor evita: alcalinizarea urinii si expunerea la soare; inainte si in timpul tratamentului se va asigura bolnavului o stare corespunzatoare de hidratare.
Administrarea concomitenta cu: antiacide continand hidroxid de Al, Mg si/sau Ca, sucralfat, scad absorbtia ciprofloxacinei: se recomanda ca ciprofloxacina sa fie administrata cu 4 ore inaintea acestora sau la 2-4 ore dupa administrarea antiacidelor. Aceasta nu se aplica antiacidelor din grupa anti-H2; preparatele continand fier, scad absorbtia ciprofloxacinei; teofilina creste efectele secundare ale acesteia; se recomanda ajustarea dozelor teofilinei; anticoagulante: pot produce o crestere a timpului de sangerare; se recomanda controlul frecvent al timpului de protrombina; anestezice barbiturice: se impune monitorizarea functiei cardiace; ciclosporina: creste nefrotoxicitatea acesteia: se impune ajustarea dozelor si monitorizarea pacientului; probenecidul: interfera cu secretia renala a ciprofloxacinei si creste concentratiile serice ale acesteia; metoclopramida: creste absorbtia ciprofloxacinei; glibenclamida: apare intensificarea efectului hipoglicemiant.

Supradozare
In cazul supradozarii se va institui tratament simptomatic. Este foarte importanta prevenirea cristalizarii in urina prin hidratare corespunzatoare si acidifierea urinii. In cazul manifestarilor acute se impune golirea stomacului (spalaturi gastrice, administrarea de carbune activ, laxative). Hemodializa nu este eficienta in caz de intoxicare.

  1. Atentie! Nu recomandam administrarea de medicamente fara consult medical. Acest medicament se poate elibera doar pe baza de prescriptie medicala. Se recomandă citirea cu atentie a prospectului sau a informatiilor de pe ambalaj. Daca apar manifestari neplacute, adresaţi-va medicului sau farmacistului.
  2. Aceste pagini ofera informaţii nepromotionale pentru pacienti si pentru publicul larg.
  3. Pentru informatii suplimentare intrebati farmacistul Catena.
Menține-te în formă cu produsele
catena logo
Stiri recente
S-a dovedit: creierul femeilor este mai activ decat cel al barbatilor

Oamenii de stiinta au descoperit ca, intr-adevar, creierul femeilor este diferit de cel al barbatilor, ...
Un burete marin ar putea vindeca temutul cancer ovarian

O echipa de cercetatori americani anunta descoperirea unui posibil remediu pentru cancerul ovarian, dar ...
Consumul moderat de alcool poate preveni diabetul

Potrivit unui studiu recent, persoanele care consuma frecvent alcool, dar in cantitati moderate, au un ...
Conopida si broccoli ar putea ajuta la vindecarea melanomului

Potrivit cercetatorilor americani, legumele precum broccoli, conopida, ridichile sau varza pot avea un ...
Creierul persoanelor depresive sufera schimbari majore

Depresia este una dintre afectiunile cele mai intalnite si care poate afecta grav viata oamenilor, atat ...
Anticorpii produsi de vaci, posibil tratament in lupta impotriva HIV

O descoperire mai putin obisnuita, poate avea un impact important in tratarea Virusului Imunodeficientei ...
Noutati
Alege constient – 100% organic pentru sanatate, stare de bine si evolutie!

Grija pentru sanatate a devenit, din fericire, una dintre prioritatile tot mai multor oameni. Am inteles ...
Descopera Adevarata Stare de Bine cu ORGANIC INDIA!

Suplimentele alimentare naturale din cele mai renumite si eficiente plante terapeutice indiene si ceaiurile ...
StressManager: relaxare si buna dispozitie!

StressManager este un anxiolitic moderat, ajutor natural in cazuri de epuizare psihica, stres, anxietate, ...
Kiturile Travel bon appetit garanteaza un concediu linistit

Inainte de a pleca in concediu, fiecare dintre noi ar trebui sa treaca pe la farmacie, mai ales daca ...
Probicol IBS, eficient in sindromul de intestin iritabil

Lactobacillus plantarum 299v®este una dintre cele mai bine documentate tulpini bacteriene probiotice. ...
CalmUrin Forte reduce disconfortul aparatului reno-urinar

Este un supliment alimentar superconcentrat, ce contine fructe de merisor canadian atent selectionate, ...
Abonare newsletter
Trateaza-te natural

-banner-NATURALIS-FT---13-XII-2013

Dictionar Medical
Cautare Index

Banner CNMI

Banner Adserver 5

Genera Sun de la Catena

Vara este in plina desfasurare si pentru siguranta ta, Catena recomanda produsele Genera Sun!Citeste mai mult ...
Naturalis Magneziu + Vitamina B6

Naturalis Magneziu + Vitamina B6Magneziul este un mineral vital pentru starea de echilibru a organismului.Citeste mai mult ...
StressManager

StressManager, 20 capsule - CatenaStressManager este un anxiolitic moderat, ajutor natural în cazuri de epuizare psihica, stres, anxietate, depresie.Citeste mai mult ...
Paul Georgescu – fenomenul de la Zurich

Sustinut de Catena, inotatorul roman a castigat cea de-a XXX-a editie a Sri Chinmoy Marathon Schwimmen 2017, supranumita si Regina competitiilor mondiale de natatie (26,4 km) in ape deschise. Secondat de antrenorul Matei Giurcaneanu si de echipa sa, Paul Georgescu i-a devansat intr-o maniera categorica pe competitorii ...
Paul Georgescu – Regele Maratoanelor Acvatice

Sustinut de CATENA, Campionul roman a castigat recent cea de-a 30-a editie a Sri Chinmoy Marathon Schwimmen 2017 – Regina competitiilor mondiale de natatie (26,4 km) in ape deschise.   Membru de onoare Catena Racing Team – cel mai numeros si mai titrat club polisportiv al unei companii, multiplu ...
Campania 'O inima sanatoasa iubeste mai mult'

Catena - Farmacia Inimii si partenerii sai va ofera, in perioada 16 august - 15 septembrie 2017, 30% reducere la produsele selectionate pentru sanatatea INIMII!!!Citeste mai mult ...
Gerovital Tratament Expert - Sampon anticadere

Gerovital Tratament Expert - Sampon anticadere x 250 ml - CatenaSamponul anticadere Gerovital Tratament Expert contine elemente esentiale care contribuie la intarirea radacinii firului de par si ii stimuleaza cresterea sanatoasa, lasandu-i un aspect stralucitor.Citeste mai mult ...
Tipurile de anestezii

Dr.Lelia Iliescu , medic specialist ATI-Spitalul Clinic Colentina descrie care sunt tipurile de anestezii folosite in timpul interventiilor chirurgicale.Suspendarea intregului ansamblu de sensibilitati ale corpului nostru, anestezia generala, in fapt, este folosita pe scara larga in timpul operatiilor.Ea se foloseste ...
Naturalis Calciu Magneziu Zinc si Vitamina D

Naturalis Calciu Magneziu Zinc si Vitamina D, 20 comprimate efervescente - CatenaCiteste mai mult ...
Catena te trimite din nou la bai

Catena te trimite din nou la baiCiteste mai mult ...
Noul numar Vezi toata arhiva
1 1 1 1 1 1
scroll up scroll down
Link