Cilest, comprimate

Cilest, comprimate

Compozitie
Cilest se prezinta sub forma de tablete pentru administrare orala. Fiecare tableta albastra contine 0,250 mg norgestimat si 0,035 mg etinilestradiol.

Actiune terapeutica
Norgestimat si etinilestradiol sunt rapid absorbite dupa administrarea orala. Norgestimat este rapid metabolizat in primul pasaj (intestinal si/sau hepatic) la 17 Deacetil norgestimat si norgestrel, progestogene farmacologic active, ce reprezinta metaboliti majori ai norgestimat. Etinilestradiol este metabolizat in variati metaboliti hidroxilati impreuna cu produsii lor glucuronid sau sulfat conjugati. In urma administrarii unui ciclu de Cilest sau mai multe (trei cicluri), 17 Deacetil norgestimat, norgestrel si etinilestradiol sunt detectabili la concentratii masurabile in circulatie, in timp ce concentratia norgestimat este sub limita de detectie cantitativa (0,1 ng/ml).
17-Deacetil norgestimat si norgestrel se leaga in proportie mare ((97%) de proteinele serice. 17 Deacetil norgestimat este legat de albumina si nu de globuline (SHBG), in timp ce norgestrel este legat in special de SHBG si intr-o masura mai mica de albumina. Etinilestradiol este extensiv legat de albumina serica. Atat 17 Deacetil norgestimat cat si norgestrel si etinilestradiol sunt metabolizati ulterior, iar metabolitii lor sunt eliminati renal si prin fecale.
Timpul de injumatatire este de 10-15 ore pentru etinilestradiol, 24,9 ore pentru 17 deacetil norgestimat si 45 de ore pentru norgestrel. Dupa administrarea 14 C-norgestimate, 47% din radioactivitate s-a eliminat urinar si 37% in fecale. Studiile au aratat ca lipsa legarii 17 deacetil norgestimat de globuline (SHBG) este unica in comparatie cu alti progestogeni in contraceptia orala si joaca un rol cheie in cresterea activitatii sale biologice. In contrast, norgestrel format din norgestimat este legat in mare masura de SHBG (globuline), ceea ce limiteaza actiunile sale biologice. Aceste constatari impreuna cu selectivitatea 17 deacetil norgestimat pentru receptorii progesteronici indica faptul ca acest metabolit poate explica profilul clinic unic al norgestimate.

Indicatii
Contraceptie.

Mod de administrare

Eficienta contraceptivelor orale:
Cand sunt folosite corect, fara a omite nici o tableta, sansa de a ramane insarcinata este sub 1% (1 sarcina la 100 de femei pe an de folosire). Rata esecului este de fapt 5% pe an. Ansa de-a ramane insarcinata creste cu fiecare tableta omisa pe parcursul unui ciclu menstrual.
Cum se procedeaza: Regimul de 21 zile. Pentru a atinge maximul eficientei contraceptive, tabletele trebuie luate in ordinea corecta, la aceeasi ora in fiecare zi, de exemplu seara, la culcare.Tabletele trebuie luate cate una, in fiecare zi, timp de 21 de zile. Dupa ce ultima tableta a fost luata, urmeaza o perioada de 7 zile in care nu se mai administreaza nici o tableta. In perioada fara medicatie, se asteapta aparitia sangerarii, in mod normal la 2-4 zile, dupa ultima tableta. Dupa pauza de 7 zile, urmatorul blister de Cilest, trebuie inceput, chiar daca nu a aparut sangerarea sau chiar daca sangerarea inca nu s-a oprit.
Tratamentul trebuie inceput in prima zi a ciclului menstrual: o tableta zilnic, cu putin lichid, in acelasi moment al fiecarei zile, timp de 21 de zile. Daca procedeul este urmat corect, atunci Cilest asigura protectia de sarcina, incepand din prima zi de administrare incluzand cele 7 zile in decursul carora nu se administreaza nici o tableta.
Inlocuirea unui alt anticonceptional
Pentru trecerea de la o alta combinatie contraceptiva orala, tratamentul cu Cilest trebuie inceput intre 1-8 zile de la ultima tableta activa, din ciclul anterior de contraceptive orale. In nici un caz, nu se vor depasi 7 zile pauza (fara tablete) inainte de initierea tratamentului cu Cilest . In cazul in care se face schimbarea de la o pilula contraceptiva ce contine numai progestogen, tratamentul cu Cilest trebuie inceput in prima zi de dupa ultima tableta activa. Este necesar a se utiliza o metoda aditionala nehormonala de contraceptie pentru primele 7 zile de tratament.
Folosirea dupa nastere
Femeile ce opteaza sa nu alapteze, trebuie sa inceapa terapia orala contraceptiva, nu mai devreme de 3-4 saptamani dupa ce au nascut (vezi Sarcina si alaptare si Tromboembolism si alte afectiuni vasculare).
Folosirea dupa avort sau chiuretaj
Dupa avort sau chiuretaj, in primul trimestru, contraceptia orala poate fi initiata imediat. Nu este necesara o metoda aditionala contraceptiva. Contraceptivele orale trebuie incepute in prima zi a primei menstruatii spontane (in mod obisnuit in 3-4 saptamani), dupa chiuretaj, daca acesta a fost facut in al 2-lea trimestru de sarcina. In cazuri exceptionale, cand sunt motive medicale pentru contraceptie imediata sigura, tratamentul cu Cilest poate fi inceput dupa o saptamana post abortum, luand in considerare riscul crescut de boli tromboembolice in perioada imediat post abortum. (vezi Tromboembolism si alte afectiuni vasculare).
Sfaturi in caz de omisiune a tabletelor
Daca s-a omis o tableta, aceasta trebuie luata cat mai curand posibil (indiferent deora). Urmatoarea tableta trebuie luata conform orarului obisnuit, in aceeasi zi. Daca totusi timpul scurs intre 2 tablete este mai mare de 36 de ore sau daca mai multe tablete au fost omise succesiv, pilulele ramase in blister trebuie luate ca de obicei, iar tabletele omise se lasa, pur si simplu in blister. In plus ar trebui totusi folosita si o metoda suplimentara contraceptiva non-hormonala sigura pana cand se administreaza 7 tablete active fara intrerupere. Daca a fost omisa o pilula in timpul ultimei saptamani din timpul perioadei de 21 de zile, urmatoarea cutie de Cilest trebuie inceputa imediat, fara intervalul liber de 7 zile.
Conduita in cazul aparitiei sangerarii intermenstruale sau picurarii
In eventualitatea sangerarilor sau picurarilor tratamentul trebuie continuat. Aparitia sangerarilor este mai degraba apanajul inhibitorilor de ovulatie cu continut scazut de estrogen. Acest tip de sangerari dispare adesea dupa cateva cicluri. Daca sangerarea persista, este necesar consultul ginecologului. In cazul persistentei sangerarii, tratamentul trebuie continuat. Daca pilula este luata corect, absenta acestei sangerari nu este neaparat indicator de sarcina. In orice caz, posibilitatea unei sarcini trebuie exclusa.
In caz de voma
Daca apare voma sau diaree severa in decursul primelor 3 ore de la administrarea pilulei, eficienta contraceptiei poate fi diminuata. Daca voma sau diareea se opresc rapid, contraceptia ramane efectiva daca se administreaza si a 2-a pilula de Cilest in aceeasi zi. Daca totusi, aceste conditii continua 24 de ore sau mai mult, protectia contraceptiva nu mai este adecvata si este necesar a se folosi o metoda contraceptiva aditionala non-hormonala, pana ce vor fi administrate 7 tablete active fara intrerupere.

Sarcina si alaptare
Studiile epidemiologice indica faptul ca la femeile ce foloses ccontraceptive orale anterior sarcinii, nu creste riscul aparitiei defectelor la nasterea copiilor acestora. Majoritatea studiilor recente nu indica efecte teratogenice, in mod particular in ceea ce priveste anomaliile cardiace si defectele de reducere a membrelor, cand se administreaza accidental in sarcina timpurie (primul trimestru). Lactatia poate fi influentata de contraceptivele orale combinate de vreme ce ele pot reduce cantitatea si schimba compozitia laptelui uman. In plus, o mica parte a steroizilor contraceptivi si/sau metabolitiilor pot fi excretati in lapte.

Efecte privind capacitatea de a conduce si a manevra utilaje
Nimic particular.

Contraindicatii

Procese embolice sau trombotice arteriale sau venoase in antecedente sau in desfasurare; carcinom de san cunoscut sau suspectat; carcinom de endometru sau alte neoplazii estrogen dependente cunoscute sau suspicionate; icter steroid dependent sau istoric de icter de sarcina; adenom sau carcinom hepatic; sarcina; sangerare genitala nediagnosticata; hipersensibilitate la oricare din componentele produsului.

Precautii
Cand apreciaza raportul risc/beneficiu in folosirea contraceptivului oral, medicul trebuie sa cunoasca urmatoarele conditii ce pot creste riscul complicatiilor asociate contraceptiei orale: Conditii care pot creste riscul aparitiei complicatiilor tromboembolice, ex: imobilizare prelungita sau operatii chirurgicale majore; factorii de risc pentru afectiuni arteriale, ex: fumat, hiperlipidemie, hipertensiune arteriala sau obezitate; migrena cu aura; diabet zaharat; depresii severe sau istoric de depresie.
Generalitati. In cazul sangerarilor vaginale anormale nediagnosticate, persistente sau recurente, trebuie luate masurile necesare adecvate, de excludere a unei neoplazii. Dupa regresia unei hepatite virale este necesar un interval de 3 luni, inaintea administrarii pilulelor contraceptive orale.
Tromboembolism si alte afectiuni vasculare
Este stabilit faptul ca folosirea contraceptivelor orale se asociaza cu un risc crescut de tromboembolism sau boli trombotice asociate. Studiile controlate au aratat ca riscul relativ al celor care folosesc contraceptive orale, comparativ cu femeile care nu folosesc, este 3 pentru primul episod de tromboza venoasa superficiala, 4 pana la 11 pentru tromboza venoasa profunda sau embolism pulmonar, si 1,5 pana la 6, pentru femeile care prezinta conditii predispozante pentru afectiuni venoase tromboembolice. Studiile au aratat ca riscul relativ este mai mic, in jur de 3, pentru cazurile noi si in jur de 4,5 pentru cazurile noi care necesita spitalizare. Riscul afectiunilor tromboembolice asociate contraceptiei orale nu este legat de durata folosirii si dispare dupa oprirea folosirii pilulelor contraceptive. O crestere de 2 pana la 4 ori a riscului relativ al aparitiei complicatiilor tromboembolice postchirurgicale a fost raportata la persoanele ce folosesc contraceptive orale. Riscul relativ pentru tromboze venoase la femei care prezinta conditii predispozante este dublu fata de femeile fara asemenea conditii medicale. Daca e posibil, contraceptia orala trebuie oprita cu cel putin 4 saptamani inainte si 2 saptamani dupa acte chirurgicale ce sunt asociate cu un risc crescut de tromboembolism, precum si in cazul imobilizarilor prelungite (in timpul acestora si imediat dupa). De vreme ce perioada imediat postpartum este, de asemenea, asociata cu un risc crescut de tromboembolism, contraceptivele orale nu trebuie incepute mai devreme de 3-4 saptamani dupa nastere, la femei ce au ales sa nu alapteze, sau 3-4 saptamani dupa chiuretaj in trimestrul II.
Riscul relativ la tromboze arteriale (ex: accident vascular cerebral, infarct miocardic) este crescut in prezenta altor factori predispozanti precum: fumat, hipertensiune, hipercolesterolemie, obezitate, diabet, istoric de toxemie preeclamptica si varsta inaintata. Contraceptivele orale ce contin 50 g sau mai mult estrogen au fost asociate acestor complicatii vasculare serioase. Riscul bolilor vasculare poate fi mai putin sever cu contraceptive orale ce contin o doza mai mica de estrogen si progestogen, dar nu s-a stabilit cu certitudine acest lucru. Riscul unor efecte secundare cardiovasculare serioase creste cu varsta si la marii fumatori si este marcant la femeile peste 35 de ani. Femeile care folosesc contraceptive orale trebuie insistent sfatuite sa nu fumeze. A fost raportata o crestere a tensiunii arteriale la femeile ce folosesc contraceptive orale. Studiile derulate cu contraceptive orale continand 50 g sau mai mult estrogen indica faptul ca aceasta crestere este de asteptat la femeile varstnice si cu vechime in folosirea contraceptivelor orale. La multe femei cresterea tensiunii arteriale revine la normal dupa intreruperea contraceptivelor orale. Nu s-au evidentiat diferente in aparitia hipertensiunii intre consumatoarele de contraceptive si femeile ce nu au folosit contraceptive. Este de subliniat faptul ca in doua studii clinice separate, nu s-au observat modificari semnificative statistic ale presiunii sangvine de baza, la femeile ce folosesc Cilest.
Femeile hipertensive trebuie sa detina controlul medicamentos antihipertensiv inainte de inceperea terapiei orale contraceptive
Aceasta se va intrerupe daca apar cresteri semnificative ale tensiunii arteriale. Au fost raportate cazuri de tromboza retiniana asociata folosirii contraceptivelor. Contraceptivul oral trebuie oprit daca exista o pierdere neexplicata (completa sau partiala) a vederii, instalarea diplopiei sau exoftalmiei, edem papilar sau leziuni vasculare retiniene. Se impun masuri imediate corespunzatoare stabilirii diagnosticului si masurilor terapeutice. Neoplasm hepatic Folosirea contraceptivelor orale este asociata cu adenoame hepatice benigne.
Incidenta tumorilor benigne este rara: calculele indirecte au estimat riscul atribuit in limita a 3,3 cazuri/100 000 de consumatoare, risc ce creste dupa 4 sau mai multi ani de folosire, mai ales la contraceptivele ce contin 50 micro sau mai mult estrogen. Ruptura adenoamelor hepatice benigne poate determina moartea prin hemoragie intraabdominala Studiile au aratat o crestere a riscului de a dezvolta carcinom hepatocelular la persoanele ce folosesc contraceptive orale.
Carcinomul organelor genitale si sanului
Au fost realizate numeroase studii epidemiologice cu privire la incidenta cancerului de san, endometrial, ovarian si cervical la femeile ce folosesc contraceptive orale. De vreme ce parerile sunt impartite, majoritatea studiilor sugereaza ca folosirea contraceptivelor orale nu este asociata cu o crestere suplimentara a riscului de a dezvolta cancer de san, in special la o varsta tanara. Aceasta crestere a riscului relativ a fost asociata duratei de folosire. O metaanaliza a 54 de studii epidemiologice arata ca femeile care folosesc in mod curent o combinatie contraceptiva orala sau care au folosit in ultimii 10 ani, au un risc usor crescut de a fi diagnosticate cu neoplasm de san, precum si tendinta de localizare la san a unui cancer aditional. Nu se poate aprecia din aceste date daca riscul calculat este datorat unui diagnostic precoce al cancerului de san la consumatoare, efectelor biologice ale contraceptivelor orale sau prin combinatia celor doi factori. Aceasta metaanaliza sugereaza, de asemenea, ca varsta la care femeile renunta la folosirea unui contraceptiv oral combinat este un important factor de risc pentru cancerul de san; cu cat varsta de intrerupere a folosirii este mai inaintata cu atat mai multe neoplazii la san sunt diagnosticate. Durata folosirii a fost considerata mai putin importanta. Posibila crestere a riscului pentru cancerul de san trebuie discutata cu femeia si cantarita cu beneficiile contraceptiei orale combinate, luand in considerare faptul demonstrat ca acestea ofera o protectie substantiala impotriva riscului dezvoltarii unui cancer ovarian si endometrial. Cateva studii sugereaza ca folosirea contraceptivelor orale a fost asociata cu un risc crescut de neoplasm cervical la o parte a populatiei feminine. Totusi, continua controversele, cu privire la extensia, potrivit careia, aceste rezultate ar fi datorate diferentelor in comportamentul sexual si altor factori.

  1. Atentie! Nu recomandam administrarea de medicamente fara consult medical. Acest medicament se poate elibera doar pe baza de prescriptie medicala. Se recomandă citirea cu atentie a prospectului sau a informatiilor de pe ambalaj. Daca apar manifestari neplacute, adresaţi-va medicului sau farmacistului.
  2. Aceste pagini ofera informaţii nepromotionale pentru pacienti si pentru publicul larg.
  3. Pentru informatii suplimentare intrebati farmacistul Catena.
Menține-te în formă cu produsele
catena logo
Stiri recente
S-a dovedit: creierul femeilor este mai activ decat cel al barbatilor

Oamenii de stiinta au descoperit ca, intr-adevar, creierul femeilor este diferit de cel al barbatilor, ...
Un burete marin ar putea vindeca temutul cancer ovarian

O echipa de cercetatori americani anunta descoperirea unui posibil remediu pentru cancerul ovarian, dar ...
Consumul moderat de alcool poate preveni diabetul

Potrivit unui studiu recent, persoanele care consuma frecvent alcool, dar in cantitati moderate, au un ...
Conopida si broccoli ar putea ajuta la vindecarea melanomului

Potrivit cercetatorilor americani, legumele precum broccoli, conopida, ridichile sau varza pot avea un ...
Creierul persoanelor depresive sufera schimbari majore

Depresia este una dintre afectiunile cele mai intalnite si care poate afecta grav viata oamenilor, atat ...
Anticorpii produsi de vaci, posibil tratament in lupta impotriva HIV

O descoperire mai putin obisnuita, poate avea un impact important in tratarea Virusului Imunodeficientei ...
Noutati
Alege constient – 100% organic pentru sanatate, stare de bine si evolutie!

Grija pentru sanatate a devenit, din fericire, una dintre prioritatile tot mai multor oameni. Am inteles ...
Descopera Adevarata Stare de Bine cu ORGANIC INDIA!

Suplimentele alimentare naturale din cele mai renumite si eficiente plante terapeutice indiene si ceaiurile ...
StressManager: relaxare si buna dispozitie!

StressManager este un anxiolitic moderat, ajutor natural in cazuri de epuizare psihica, stres, anxietate, ...
Kiturile Travel bon appetit garanteaza un concediu linistit

Inainte de a pleca in concediu, fiecare dintre noi ar trebui sa treaca pe la farmacie, mai ales daca ...
Probicol IBS, eficient in sindromul de intestin iritabil

Lactobacillus plantarum 299v®este una dintre cele mai bine documentate tulpini bacteriene probiotice. ...
CalmUrin Forte reduce disconfortul aparatului reno-urinar

Este un supliment alimentar superconcentrat, ce contine fructe de merisor canadian atent selectionate, ...
Abonare newsletter
Trateaza-te natural

-banner-NATURALIS-FT---13-XII-2013

Dictionar Medical
Cautare Index

Banner CNMI

Banner Adserver 5

Genera Sun de la Catena

Vara este in plina desfasurare si pentru siguranta ta, Catena recomanda produsele Genera Sun!Citeste mai mult ...
Naturalis Magneziu + Vitamina B6

Naturalis Magneziu + Vitamina B6Magneziul este un mineral vital pentru starea de echilibru a organismului.Citeste mai mult ...
StressManager

StressManager, 20 capsule - CatenaStressManager este un anxiolitic moderat, ajutor natural în cazuri de epuizare psihica, stres, anxietate, depresie.Citeste mai mult ...
Paul Georgescu – fenomenul de la Zurich

Sustinut de Catena, inotatorul roman a castigat cea de-a XXX-a editie a Sri Chinmoy Marathon Schwimmen 2017, supranumita si Regina competitiilor mondiale de natatie (26,4 km) in ape deschise. Secondat de antrenorul Matei Giurcaneanu si de echipa sa, Paul Georgescu i-a devansat intr-o maniera categorica pe competitorii ...
Paul Georgescu – Regele Maratoanelor Acvatice

Sustinut de CATENA, Campionul roman a castigat recent cea de-a 30-a editie a Sri Chinmoy Marathon Schwimmen 2017 – Regina competitiilor mondiale de natatie (26,4 km) in ape deschise.   Membru de onoare Catena Racing Team – cel mai numeros si mai titrat club polisportiv al unei companii, multiplu ...
Campania 'O inima sanatoasa iubeste mai mult'

Catena - Farmacia Inimii si partenerii sai va ofera, in perioada 16 august - 15 septembrie 2017, 30% reducere la produsele selectionate pentru sanatatea INIMII!!!Citeste mai mult ...
Gerovital Tratament Expert - Sampon anticadere

Gerovital Tratament Expert - Sampon anticadere x 250 ml - CatenaSamponul anticadere Gerovital Tratament Expert contine elemente esentiale care contribuie la intarirea radacinii firului de par si ii stimuleaza cresterea sanatoasa, lasandu-i un aspect stralucitor.Citeste mai mult ...
Tipurile de anestezii

Dr.Lelia Iliescu , medic specialist ATI-Spitalul Clinic Colentina descrie care sunt tipurile de anestezii folosite in timpul interventiilor chirurgicale.Suspendarea intregului ansamblu de sensibilitati ale corpului nostru, anestezia generala, in fapt, este folosita pe scara larga in timpul operatiilor.Ea se foloseste ...
Naturalis Calciu Magneziu Zinc si Vitamina D

Naturalis Calciu Magneziu Zinc si Vitamina D, 20 comprimate efervescente - CatenaCiteste mai mult ...
Catena te trimite din nou la bai

Catena te trimite din nou la baiCiteste mai mult ...
Noul numar Vezi toata arhiva
1 1 1 1 1 1
scroll up scroll down
Link