Cefoperazona, flacon injectabil

Cefoperazona, flacon injectabil
Compozitie
Fiecare flacon contine cefoperazona sodica 0,5 g sau 1 g.

Actiune terapeutica
Antibiotic din grupul cefalosporinelor cu actiune bactericida prin inhibarea sintezei peretelui celular bacterian. Cefozon este activ invitro împotriva unei varietati largi de germeni patogeni si este rezistent la degradarea de catre betalactamaza.
Microorganismele sensibile sunt:
Bacterii gram negative: Stafilococ auriu cu sau fara penicilinaza,Stafilococcus epidermis, Stafilococcus pyogenes grup A beta-hemolitic, Streptococcus agalactiae grup B beta-hemolitic, Streptococcus faecalis,majoritatea varietatilor de Streptococ beta-hemolitic.
Bacterii gram pozitive: E. coli, Klebsiella, Enterobacter, Haemophilusinfluenzae (varietatile betalactamaso pozitive sau negative), Proteus (mirabilis, vulgaris, morgani), Salmonele si Shigelle, Pseudomonas,Neisseria gonoree (betalactamaso pozitiva sau negativa), Neisseria meningitidis, Bordetella pertussis, Yersinia enterocollitica.Germeni anaerobi: coci gram pozitivi si negativi (incluzad Peptococcus, Peptostreptococcus), bacili gram pozitivi (clostridii), bacili gram negativi (bacteroides, fusobacterium).Valori ridicate ale concentratiei de Cefozon în urina sau bila se obtindupa administrarea unei singure doze. Timpul de injumatatire al Cefozonului seric este de aproximativ 2 ore. Cefozon realizeaza concentratia terapeutica în toate fluidele si tesuturile, ex.: L.C.R. (la pacientii cu meningele inflamat), urina, bila si peretele vezicii biliare, sputa si plamân, amigdale palatine, sinusuri, rinichi, uretre, prostata si testicule, uter si lichid amniotic. Repetarea administrarii de Cefozon nu duce la acumularea medicamentului la subiectii normali. Peak-ul plasmatic si timpul de injumatatire mediu sunt similare la subiectii normali si la pacientii cu insuficienta renala. La pacientii cu disfunctii hepatice, timpul de înjumatatire mediu este prelungit,iar eliminarea urinara este crescuta. La pacientii cu insuficienta atat hepatica cât si renala, Cefozon se acumuleaza în ser.

Indicatii

Cefozon este indicat în: infectii ale cailor respiratorii superioare si inferioare, infectii biliare, hepatice, peritonite, alte infectii în cavitatea abdominala inclusiv în bazin: afectiuni inflamatorii pelvine, endometrite, infectii ale tractului genital feminin. Infectii ale tractului urinar (inclusiv gonoree), infectii cutanate si ale tesuturilor moi, arsuri, plagi infectate.
Infectii ale oaselor si articulatiilor, infectii ORL, buco-maxilo-faciale. Profilaxia infectiilor în chirurgia toracica, abdominala si ortopedica, septicemie, meningita. Stare de imunitate deficitara (infectii în granulocitopenia secundara tratamentelor imunodeprimante).

Contraindicatii
Cefozon este contraindicat la pacientii cu alergie la cefalosporine. Atentie! Înaintea începerii tratamentului cu Cefozon se va face o anamneza amanuntita care sa evidentieze în antecedente hipersensibilitatea la cefalosporine, peniciline sau alte medicamente. Antibioticul se va administra cu precautii la pacientii sensibili la penicilina si la pacientii care prezinta diverse forme de alergie în special la medicamente. Daca apar reactii alergice, terapia cu Cefozon trebuie întrerupta. Reactiile anafilactice necesita tratament de urgenta cu adrenalina, oxigen, streorizi i.v., în functie de gravitate.

Precautii
Modificarea dozei poate fi necesara în caz de obstructie biliara severa, boli hepatice sau disfunctie renala. La pacientii cu disfunctie atât renala cât si hepatica doza de Cefozon nu trebuie sa depaseasca 2 g/zi. Ca si alte antibiotice, deficitul de vitamina K poate aparea la unii pacienti, astfel încât administrarea acestei vitamine este recomandata în aceste cazuri. Pacientii trebuie avertizati cu privire la riscul ingestiei de bauturi alcoolice în acelasi timp cu administrarea de Cefozon. S-a semnalat aparitia transpiratiilor si cefaleei dupa ingestia de alcool în cursul si pâna la 5 zile dupa tratamentul cu Cefozon.
Sarcina si alaptare: La gravide se va utiliza numai daca este strict necesar. În laptele matern trec numai mici cantitati de Cefozon, dar trebuie avute în vedere anumite precautii când se administreaza mamelor care alapteaza.
Utilizare la sugari: Cefozon a fost testat si folosit la sugari, dar în tratamentul nou-nascutilor si a copiilor nascuti prematur trebuie luate în calcul si eventualele riscuri.

Reactii adverse
Hipersensibilitate manifestata prin rash, urticarie, eosinofilie si febra. La aceste reactii sunt mai predispusi pacientii având în antecedente sensibilitate la penicilina. De asemenea, a fost raportata si o usoara scadere a neutrofilelor. Cresterea tranzitorie a TGO si TGP si a fosfatozei alcaline poate fi întâlnita.

Mod de administrare
La adulti doza medie este de 2 - 4 g/zi administrat în parti egale la 12 ore. În infectii severe doza poate fi crescuta pâna la 8 g/zi administrata în parti egale la 12 ore. 12 g/zi se pot administra în doze egal fractionate la 8 ore, iar administrarea pâna la 16 g/zi în doze fractionate a fost facuta fara a fi raportate complicatii. Doza recomandata în cazul uretritelor gonococice necomplicate este de 500 mg i.m. ca doza unica. Pacientii cu insuficienta renala nu necesita reajustarea dozelor de 2 - 4 g/zi. Pentru pacientii a caror rata de filtrare glomerulara este mai mica de 18 ml/min sau atunci când nivelul creatininei serice este mai mare de 36 mg/dl, doza maxima de Cefozon trebuie sa fie de 4 g/zi. Solutia de Cefozon si aminoglicozide nu se vor amesteca direct deoarece exista o incompatibilitate fizica între ele.
La sugari si copii doza este de 50 - 200 mg/kg corp/zi si se administreaza în doua prize la 12 ore.
O doza mai mare de 300 mg/kg corp/zi poate fi folosita în tratamentul unor infectii severe (meningite) fara a creste riscul efectelor adverse. În scop profilactic pentru interventii chirurgicale pot fi administrate 1 - 2 g i.v. cu 30 - 90 minute înaintea operatiei si doza poate fi repetata la 12 ore timp de 1-3 zile dupa operatie.
Administrare intravenoasa
 Pentru obtinerea solutiei initiale se introduc în flaconul cu pulbere sterila 2,8 ml solvent la 1 g de cefoperazona (pentru a usura reconstituirea se pot folosi 5 ml/g).
Solutii utilizate: Dextroza 5% sau 10%. Dextroza 5% cu 0,9% clorura de sodiu. Dextroza 5% cu 0,2% clorura de sodiu. Ser fiziologic 0,9%. Apa distilata pentru injectii.
Pentru perfuzii intermitente se vor dizolva 1 - 2 g de Cefozon în 20 - 100 ml de solutie intravenoasa si se vor administra intravenos într-un interval de 15 minute pâna la 1 ora. Daca se prefera apa distilata pentru dilutie nu se vor adauga mai mult de 20 ml la un flacon. Pentru perfuzii continue fiecare gram de Cefozon trebuie dizolvat în 5 ml apa distilata si adaugat apoi la solutia de perfuzie. Pentru injectare i.v. directa pentru fiecare administrare doza maxima este de 2 g la adulti si 50 mg/kg corp/zi la copii. Cefozon trebuie dizolvat la o concentratie de 100 mg/ml, iar durata administrarii sa fie de cel putin 3 - 5 minute.
Administrare intramusculara
 Pentru o administrare i.m. se va folosi ca diluant apa distilata. La o cantitate de 250 mg/ml sau mai mult se va folosi si solutie de clorhidrat de lidocaina 0,5%. Aceasta solutie se va prepara folosind o combinatie de apa distilata pentru injectii si xilina 2%, obtinându-se o solutie de 0,5% xilina. Se recomanda ca procesul de dilutie sa fie efectuat în 2 etape: ca prima etapa se adauga cantitatea necesara de apa distilata si se amesteca pâna când pulberea este complet dizolvata, apoi se adauga cantitatea necesara de lidocaina 2% si se amesteca.

 

Concentratia finala

de cefoperazon

Etapa 1 Volum

de apa distilata

Etapa 2 Volum

de Lidocaina 2%

VolumTotal

 

Flacon 0,5 g

250 mg/ ml

1,3 ml

0,4 ml

2 ml

 

333 mg/ ml

0,9 ml

0,3 ml

1,5 ml

Flacon 1 g

250 mg/ ml

2,6 ml

0,6 ml

4 ml


Injectarea se va face intramuscular profund.
Stabilitate
Stabilitatea solutiilor preparate este in concordanta cu solventul folosit si concentratia obtinuta astfel, conform tabelului (dupa perioada de timp indicata, cantitatea de solutie nefolosita va fi aruncata):
Temperatura camerei +15 C +25 C pentru 24 ore:
    Concentratie aproximativa
Apa distilata                                300 mg/ ml
Dextroza 5%                                2 - 50 mg/ ml
Dextroza 5% cu Ringer lactat          2 - 50 mg/ ml
Dextroza 5% cu 0,9% clorura de sodiu    2 - 50 mg/ ml
Dextroza 5% cu 0,2% clorura de sodiu    2 - 50 mg/ ml
Dextroza 10%    2 mg/ ml Ringer lactat    300 mg/ ml
Lidocaina 0,5%    2 - 300 mg/ mlSer fiziologic    300 mg/ ml
(Solutiile de Cefozon pot fi mentinute in seringi sau flacoane de perfuzie din sticla sau plastic).
Frigider +2 C + 8 C pentru 5 zile:
    Concentratie aproximativa
Apa distilata                                         300 mg/ ml
Dextroza 5%                                         2 - 50 mg/ ml
Dextroza 5% cu 0,9% clorura de sodiu      2 - 50 mg/ ml
Dextroza 5% cu 0,2% clorura de sodiu      2 - 50 mg/ ml
Ringer lactat                                         2 mg/ ml
Clorhidrat de lidocaina 0,5%                    2 - 300 mg/ ml
Ser fiziologic                                         300 mg/ ml
(Solutiile de Cefozon pot fi mentinute in seringi sau flacoane de perfuzie din sticla sau plastic).

Congelare la -10 C -20 C pentru 3 saptamani:
    Concentratie aproximativa
Dextroxa 5%                                       50 mg/ ml
Dextroza 5% cu 0,9% clorura de sodiu    2 mg/ ml

Congelare la -10C -20C pentru 5 saptamani:
    Concentratie aproximativa
Apa distilata    300 mg/ ml
(Solutiile pastrate la frigider vor fi mentinute inainte de folosire la temperatura camerei. Dupa aceasta, cantitatea nefolosita se va arunca. Atentie! Nu se vor recongela).
  1. Atentie! Nu recomandam administrarea de medicamente fara consult medical. Acest medicament se poate elibera doar pe baza de prescriptie medicala. Se recomandă citirea cu atentie a prospectului sau a informatiilor de pe ambalaj. Daca apar manifestari neplacute, adresaţi-va medicului sau farmacistului.
  2. Aceste pagini ofera informaţii nepromotionale pentru pacienti si pentru publicul larg.
  3. Pentru informatii suplimentare intrebati farmacistul Catena.
Menține-te în formă cu produsele
catena logo
Stiri recente
S-a dovedit: creierul femeilor este mai activ decat cel al barbatilor

Oamenii de stiinta au descoperit ca, intr-adevar, creierul femeilor este diferit de cel al barbatilor, ...
Un burete marin ar putea vindeca temutul cancer ovarian

O echipa de cercetatori americani anunta descoperirea unui posibil remediu pentru cancerul ovarian, dar ...
Consumul moderat de alcool poate preveni diabetul

Potrivit unui studiu recent, persoanele care consuma frecvent alcool, dar in cantitati moderate, au un ...
Conopida si broccoli ar putea ajuta la vindecarea melanomului

Potrivit cercetatorilor americani, legumele precum broccoli, conopida, ridichile sau varza pot avea un ...
Creierul persoanelor depresive sufera schimbari majore

Depresia este una dintre afectiunile cele mai intalnite si care poate afecta grav viata oamenilor, atat ...
Anticorpii produsi de vaci, posibil tratament in lupta impotriva HIV

O descoperire mai putin obisnuita, poate avea un impact important in tratarea Virusului Imunodeficientei ...
Noutati
Alege constient – 100% organic pentru sanatate, stare de bine si evolutie!

Grija pentru sanatate a devenit, din fericire, una dintre prioritatile tot mai multor oameni. Am inteles ...
Descopera Adevarata Stare de Bine cu ORGANIC INDIA!

Suplimentele alimentare naturale din cele mai renumite si eficiente plante terapeutice indiene si ceaiurile ...
StressManager: relaxare si buna dispozitie!

StressManager este un anxiolitic moderat, ajutor natural in cazuri de epuizare psihica, stres, anxietate, ...
Kiturile Travel bon appetit garanteaza un concediu linistit

Inainte de a pleca in concediu, fiecare dintre noi ar trebui sa treaca pe la farmacie, mai ales daca ...
Probicol IBS, eficient in sindromul de intestin iritabil

Lactobacillus plantarum 299v®este una dintre cele mai bine documentate tulpini bacteriene probiotice. ...
CalmUrin Forte reduce disconfortul aparatului reno-urinar

Este un supliment alimentar superconcentrat, ce contine fructe de merisor canadian atent selectionate, ...
Abonare newsletter
Trateaza-te natural

-banner-NATURALIS-FT---13-XII-2013

Dictionar Medical
Cautare Index

Banner CNMI

Banner Adserver 5

Genera Sun de la Catena

Vara este in plina desfasurare si pentru siguranta ta, Catena recomanda produsele Genera Sun!Citeste mai mult ...
Naturalis Magneziu + Vitamina B6

Naturalis Magneziu + Vitamina B6Magneziul este un mineral vital pentru starea de echilibru a organismului.Citeste mai mult ...
StressManager

StressManager, 20 capsule - CatenaStressManager este un anxiolitic moderat, ajutor natural în cazuri de epuizare psihica, stres, anxietate, depresie.Citeste mai mult ...
Paul Georgescu – fenomenul de la Zurich

Sustinut de Catena, inotatorul roman a castigat cea de-a XXX-a editie a Sri Chinmoy Marathon Schwimmen 2017, supranumita si Regina competitiilor mondiale de natatie (26,4 km) in ape deschise. Secondat de antrenorul Matei Giurcaneanu si de echipa sa, Paul Georgescu i-a devansat intr-o maniera categorica pe competitorii ...
Paul Georgescu – Regele Maratoanelor Acvatice

Sustinut de CATENA, Campionul roman a castigat recent cea de-a 30-a editie a Sri Chinmoy Marathon Schwimmen 2017 – Regina competitiilor mondiale de natatie (26,4 km) in ape deschise.   Membru de onoare Catena Racing Team – cel mai numeros si mai titrat club polisportiv al unei companii, multiplu ...
Campania 'O inima sanatoasa iubeste mai mult'

Catena - Farmacia Inimii si partenerii sai va ofera, in perioada 16 august - 15 septembrie 2017, 30% reducere la produsele selectionate pentru sanatatea INIMII!!!Citeste mai mult ...
Gerovital Tratament Expert - Sampon anticadere

Gerovital Tratament Expert - Sampon anticadere x 250 ml - CatenaSamponul anticadere Gerovital Tratament Expert contine elemente esentiale care contribuie la intarirea radacinii firului de par si ii stimuleaza cresterea sanatoasa, lasandu-i un aspect stralucitor.Citeste mai mult ...
Tipurile de anestezii

Dr.Lelia Iliescu , medic specialist ATI-Spitalul Clinic Colentina descrie care sunt tipurile de anestezii folosite in timpul interventiilor chirurgicale.Suspendarea intregului ansamblu de sensibilitati ale corpului nostru, anestezia generala, in fapt, este folosita pe scara larga in timpul operatiilor.Ea se foloseste ...
Naturalis Calciu Magneziu Zinc si Vitamina D

Naturalis Calciu Magneziu Zinc si Vitamina D, 20 comprimate efervescente - CatenaCiteste mai mult ...
Catena te trimite din nou la bai

Catena te trimite din nou la baiCiteste mai mult ...
Noul numar Vezi toata arhiva
1 1 1 1 1 1
scroll up scroll down
Link