Avonex, pulbere liofilizata

Avonex, pulbere liofilizata

Compozitie
Avonex (interferon -1a) contine 30 g (6 milioane UI) per doza (o fiola). Folosind standardul interferonului beta natural al OMS, al II-lea Standard International pentru interferon, Fibroblast Uman (Gb-23-902-531), 30 g de Avonex contin 6 milioane UI de activitate antivirala. Activitatea fata de alte standarde nu este cunoscuta.

Indicatii
Avonex este indicat pentru tratamentul ambulatoriu al pacientilor cu scleroza multipla (MS) cu recaderi, caracterizata de cel putin doua atacuri recurente de disfunctie neurologica, pe o perioada de trei ani consecutivi fara dovezi de progresie continua a bolii intre recaderi. Avonex incetineste progresia invaliditatii si scade frecventa recaderilor pe o perioada de 2 ani. Avonex nu a fost investigat la pacientii cu scleroza multipla progresiva si trebuie intrerupt tratamentul cu Avonex la pacientii care dezvolta scleroza multipla progresiva. Nu toti pacientii raspund la tratamentul cu Avonex. Nu s-au identificat criterii clinice care sa prezica raspunsul la tratament.

Mod de administrare

Doza recomandata de Avonex pentru tratamentul MS cu recaderi este de 30 g injectabil intramuscular, 1 data/saptamana. Tratamentul trebuie inceput sub supravegherea unui specialist. Siguranta si eficacitatea altor doze, diferita de cea de 30 g, nu a fost demonstrata. Locul injectarii intramusculare trebuie schimbat in fiecare saptamana. Inaintea injectarii si la 24 ore dupa fiecare injectare se recomanda utilizarea unui analgezic-antipiretic pentru a scadea simptomele gripale, asociate cu administrarea Avonex. Aceste simptome sunt de obicei prezente in timpul primelor luni de tratament. Nu exista date despre tratamentul cu Avonex la pacientii sub 16 ani. Deci, Avonex nu trebuie utilizat la copii. In prezent nu se cunoaste durata tratamentului. Nu exista experiente clinice cu Avonex peste 2 ani de tratament. Pacientii trebuie evaluati clinic dupa 2 ani, iar tratamentul de lunga durata trebuie decis individual, la fiecare pacient in parte de catre medicul curant. Tratamentul trebuie intrerupt daca pacientul dezvolta scleroza multipla cronica progresiva.

Contraindicatii

Avonex este contraindicat la pacientii cu istoric de hipersensibilitate la interferon natural sau recombinat, albumina serica umana sau orice alt component al formulei. Avonex este contraindicat la gravide (in timpul sarcinii si alaptarii), pacientii cu tulburari severe depresive si la pacientii epileptici cu istoric de convulsii necontrolate suficient prin tratament.

Precautii
Exista experienta limitata legata de siguranta pe termen lung a tratamentului cu Avonex. Pana in prezent, un numar limitat de pacienti a fost urmarit pana la 2 ani. Pacientii trebuie informati despre cele mai frecvente efecte adverse, asociate cu administrarea de interferon , inclusiv simptomele gripale. Aceste simptome tind sa fie cele mai proeminente, la inceputul terapiei si scad in frecventa si severitate pe parcursul tratamentului. Avonex trebuie utilizat cu precautie la pacientii cu depresie. Depresia si ideea suicidului se stie ca apar asociate cu utilizarea interferonului si apar cu o frecventa crescuta la populatia cu MS. Pacientii tratati cu Avonex trebuie sfatuiti sa anunte imediat medicul despre orice simptom de depresie si/sau idee de suicid.
Pacientii care manifesta depresie trebuie atent monitorizati in timpul terapiei cu Avonex si tratati corespunzator. Avonex trebuie administrat cu precautie la pacientii cu tulburari convulsive preexistente; trebuie stabilita o doza etiologica si instituita o terapie anticonvulsivanta corespunzatoare, inainte de a relua tratamentul cu Avonex. Trebuie utilizat cu precautie la pacientii cu insuficienta renala si hepatica severa si la pacientii cu mielosupresie severa.
Pacientii cu boala cardiaca, cum ar fi angina, insuficienta cardiaca congestiva sau aritmie, trebuie strict monitorizati, avand in vedere o eventuala inrautatire a starii lor clinice in timpul terapiei cu Avonex. Pacientii trebuie avertizati de potentialul efect abortiv al interferonului b. Utilizarea interferonilor determina anomalii ale analizelor de laborator. Deci, pe langa testele de laborator necesare in mod normal pentru monitorizarea pacientilor cu MS, se recomanda numararea leucocitelor, a trombocitelor si teste biochimice sanguine, inclusiv testele functiei hepatice. Pacientii cu mielosupresie pot necesita o monitorizare intensiva a numarului leucocitelor si trombocitelor.
Pacientii pot prezenta anticorpi fata de Avonex. Anticorpii unora dintre acesti pacienti scad activitatea interferonului 1a in vitro (anticorpi neutralizanti). Anticorpii neutralizanti se asociaza cu o reducere in vivo a efectelor biologice ale Avonex si se pot asocia cu o reducere a eficacitatii clinice. Se estimeaza ca incidenta formarii de anticorpi neutralizanti se atinge dupa aprox. 12 luni de tratament. Datele obtinute de la pacientii tratati cu Avonex pana la 2 ani sugereaza ca aprox. 8% dezvolta anticorpi neutralizanti. Utilizarea unor teste variate de a detecta anticorpii la interferon, limiteaza capacitatea de a compara antigenicitatea intre produsi diferiti.

Sarcina si alaptare

Datorita potentialului risc fata de fetus, Avonex este contraindicat in sarcina. Nu exista studii despre interferon beta-1a la femei gravide. La doze mari, la maimutele Rhesus, au fost observate efecte abortive. Nu se poate exclude faptul ca astfel de efecte s-ar putea observa si la oameni. Femeile fertile care primesc Avonex trebuie sa ia masuri contraceptive corespunzatoare. Pacientele care-si planifica o sarcina trebuie informate de riscurile potentiale si trebuie intrerupt tratamentul cu Avonex. Mamele in perioada alaptarii. Nu se stie daca Avonex este excretat in laptele matern. Datorita potentialului de reactii adverse serioase la nou-nascuti, trebuie luata o decizie fie de intrerupere a alaptarii, fie de a intrerupe terapia cu Avonex.

Efecte asupra capacitatii de a conduce si a folosi masini
Cu certitudine, efectele nedorite asupra SNC, raportate in mod uzual, pot influenta capacitatea de a conduce si a lucra cu utilaje si masini.

Reactii adverse

Incidenta cea mai crescuta a efectelor adverse asociate cu terapia cu interferon sunt legate de sindromul gripal. Cele mai intalnite simptome ale acestui sindrom sunt: dureri musculare, febra, frisoane, astenie, cefalee si greata. Simptomele sindromului gripal tind sa fie mai accentuate la inceputul terapiei si scad in frecventa pe parcursul tratamentului.
Alte efecte adverse includ: Organismul ca tot unitar: anorexie si reactii de hipersensibilitate. Dupa injectarea Avonex poate aparea un episod sincopal; de obicei este un episod unic, care apare la inceputul tratamentului si nu reapare la injectarile ulterioare.
Tegumente si anexe: alopecie, reactii la locul injectarii - prurit, rash, urticarie.
Sistem digestiv: diaree, hepatita, anomalii ale testelor functionale hepatice, varsaturi. Sistem cardio-vascular: durere toracica, palpitatii, tahicardie, vasodilatatie, rar aritmii. Sistemul de reproducere: metroragii si/sau menoragii.
Sistemul nervos: anxietate, ameteli, insomnie, parestezii, rar convulsii, depresie si suicid.
Sistem musculo-scheletic: artralgii, durere. La inceputul tratamentului pot aparea episoade tranzitorii de hipertonie si/sau slabiciune musculara severa, care impiedica miscarile voluntare. Aceste episoade sunt limitate ca durata, legate temporar de modul de administrare (inj.) si pot aparea la injectari repetate. In unele cazuri aceste simptome sunt asociate cu simptomele sindromului gripal.
Sistem respirator: dispnee. Administrarea interferonilor a fost asociata cu tulburari autoimune, tulburari ale S.N.C. si toxicitate cardiaca.
In tratamentul cu Avonex s-au observat cazuri rare de: insuficienta cardiaca congestiva, artrita, hipo- si hipertiroidism, confuzie, labilitate emotionala si psihoza. Fara a necesita tratament, in cursul terapiei cu Avonex pot aparea anomalii ale analizelor de laborator: scaderi ale limfocitelor circulante, numarul leucocitelor, trombocitelor, neutrofilelor si scaderea hematocritului. In general, interferonii pot determina cresteri pasagere ale creatininei, potasiului, ureei si calciului urinar.

  1. Atentie! Nu recomandam administrarea de medicamente fara consult medical. Acest medicament se poate elibera doar pe baza de prescriptie medicala. Se recomandă citirea cu atentie a prospectului sau a informatiilor de pe ambalaj. Daca apar manifestari neplacute, adresaţi-va medicului sau farmacistului.
  2. Aceste pagini ofera informaţii nepromotionale pentru pacienti si pentru publicul larg.
  3. Pentru informatii suplimentare intrebati farmacistul Catena.
Menține-te în formă cu produsele
catena logo
Stiri recente
S-a dovedit: creierul femeilor este mai activ decat cel al barbatilor

Oamenii de stiinta au descoperit ca, intr-adevar, creierul femeilor este diferit de cel al barbatilor, ...
Un burete marin ar putea vindeca temutul cancer ovarian

O echipa de cercetatori americani anunta descoperirea unui posibil remediu pentru cancerul ovarian, dar ...
Consumul moderat de alcool poate preveni diabetul

Potrivit unui studiu recent, persoanele care consuma frecvent alcool, dar in cantitati moderate, au un ...
Conopida si broccoli ar putea ajuta la vindecarea melanomului

Potrivit cercetatorilor americani, legumele precum broccoli, conopida, ridichile sau varza pot avea un ...
Creierul persoanelor depresive sufera schimbari majore

Depresia este una dintre afectiunile cele mai intalnite si care poate afecta grav viata oamenilor, atat ...
Anticorpii produsi de vaci, posibil tratament in lupta impotriva HIV

O descoperire mai putin obisnuita, poate avea un impact important in tratarea Virusului Imunodeficientei ...
Noutati
Alege constient – 100% organic pentru sanatate, stare de bine si evolutie!

Grija pentru sanatate a devenit, din fericire, una dintre prioritatile tot mai multor oameni. Am inteles ...
Descopera Adevarata Stare de Bine cu ORGANIC INDIA!

Suplimentele alimentare naturale din cele mai renumite si eficiente plante terapeutice indiene si ceaiurile ...
StressManager: relaxare si buna dispozitie!

StressManager este un anxiolitic moderat, ajutor natural in cazuri de epuizare psihica, stres, anxietate, ...
Kiturile Travel bon appetit garanteaza un concediu linistit

Inainte de a pleca in concediu, fiecare dintre noi ar trebui sa treaca pe la farmacie, mai ales daca ...
Probicol IBS, eficient in sindromul de intestin iritabil

Lactobacillus plantarum 299v®este una dintre cele mai bine documentate tulpini bacteriene probiotice. ...
CalmUrin Forte reduce disconfortul aparatului reno-urinar

Este un supliment alimentar superconcentrat, ce contine fructe de merisor canadian atent selectionate, ...
Abonare newsletter
Trateaza-te natural

-banner-NATURALIS-FT---13-XII-2013

Dictionar Medical
Cautare Index

Banner CNMI

Banner Adserver 5

Genera Sun de la Catena

Vara este in plina desfasurare si pentru siguranta ta, Catena recomanda produsele Genera Sun!Citeste mai mult ...
Naturalis Magneziu + Vitamina B6

Naturalis Magneziu + Vitamina B6Magneziul este un mineral vital pentru starea de echilibru a organismului.Citeste mai mult ...
StressManager

StressManager, 20 capsule - CatenaStressManager este un anxiolitic moderat, ajutor natural în cazuri de epuizare psihica, stres, anxietate, depresie.Citeste mai mult ...
Paul Georgescu – fenomenul de la Zurich

Sustinut de Catena, inotatorul roman a castigat cea de-a XXX-a editie a Sri Chinmoy Marathon Schwimmen 2017, supranumita si Regina competitiilor mondiale de natatie (26,4 km) in ape deschise. Secondat de antrenorul Matei Giurcaneanu si de echipa sa, Paul Georgescu i-a devansat intr-o maniera categorica pe competitorii ...
Paul Georgescu – Regele Maratoanelor Acvatice

Sustinut de CATENA, Campionul roman a castigat recent cea de-a 30-a editie a Sri Chinmoy Marathon Schwimmen 2017 – Regina competitiilor mondiale de natatie (26,4 km) in ape deschise.   Membru de onoare Catena Racing Team – cel mai numeros si mai titrat club polisportiv al unei companii, multiplu ...
Campania 'O inima sanatoasa iubeste mai mult'

Catena - Farmacia Inimii si partenerii sai va ofera, in perioada 16 august - 15 septembrie 2017, 30% reducere la produsele selectionate pentru sanatatea INIMII!!!Citeste mai mult ...
Gerovital Tratament Expert - Sampon anticadere

Gerovital Tratament Expert - Sampon anticadere x 250 ml - CatenaSamponul anticadere Gerovital Tratament Expert contine elemente esentiale care contribuie la intarirea radacinii firului de par si ii stimuleaza cresterea sanatoasa, lasandu-i un aspect stralucitor.Citeste mai mult ...
Tipurile de anestezii

Dr.Lelia Iliescu , medic specialist ATI-Spitalul Clinic Colentina descrie care sunt tipurile de anestezii folosite in timpul interventiilor chirurgicale.Suspendarea intregului ansamblu de sensibilitati ale corpului nostru, anestezia generala, in fapt, este folosita pe scara larga in timpul operatiilor.Ea se foloseste ...
Naturalis Calciu Magneziu Zinc si Vitamina D

Naturalis Calciu Magneziu Zinc si Vitamina D, 20 comprimate efervescente - CatenaCiteste mai mult ...
Catena te trimite din nou la bai

Catena te trimite din nou la baiCiteste mai mult ...
Noul numar Vezi toata arhiva
1 1 1 1 1 1
scroll up scroll down
Link