Argatroban, solutie injectabila

Argatroban, solutie injectabila
Actiune terapeutica
Anticoagulant, inhibitor trombinic.
Un inhibitor direct al trombinei, sintetic, derivat din L-arginina. Inhiba atat trombina libera cat si cea de la nivelul cheagului. Are efect minor / insgnifiant asupra tripsinei, factorului Xa, plasminei si asupra kalikreinei. Nu interactioneaza cu anticorpii indusi de heparina. Se distribuie in special in lichidul extracelular. Nivelele pe platou apar prin perfuzie IV, la 1-3 h si se mentin pana la oprirea perfuzarii. Metabolizat in ficat. Excretat in fecale, in principal prin excretie biliara.

Indicatii
Profilaxia sau tratamentul trombozelor in tormbocitopenia indusa de heparina. Anticoagulant la pacientii cu, sau cu risc de trombocitopenie indusa de heparina ce sufera interventii coronariene percutane.

Mod de administrare

Perfuzie intravenoasa:
Trombocitopenie indusa de heparina (HIT) sau trombocitopenie indusa de heparina si sindromul trombozei (HITTS): Adulti, initial, fara disfunctii hepatice: 2 μg/kg/min in perfuzie IV continua. Dupa doza initiala, ajustati doza, fara sa depasiti 10 μg/kg/min, pana cand APTT se mentine crescut de 1,5-3 ori peste valorile normale, fara a depasi 100 sec.
Interventie coronariana percutana la pacientii cu HIT / HITTS: Adulti, initial: incepeti o perfuzare continua la o rata de 25 μg/kg si un bolus de 350μg/kg administrate printr-o linie venoasa de diametru mare timp de 3-5 min. Verificati timpul de coagulare (TC) la 5-10 min dupa injectia in bolus. Daca TC este peste 300 sec se poate realiza interventia. Daca TC este sub 300 sec administrati un al doilea bolus IV de 150 μg/min, cresteti rata perfuzarii la 30 μg/kg/min, si verificati TC dupa 5-10 min. Daca TC depaseste 450 sec, scadeti rata perfuzarii la 15 μg/kg/min si verificati TC dupa 5-10 min. Daca TC are valori intre 300-450 sec mentineti rata perfuzarii pe durata interventiei. In eventualitatea disectiei, necesitatii inchiderii rapide, formarea de trombi in timpul procedurii sau inabilitatea de a mentine TC peste 300 sec, administrati doze aditionale bolus de 150 μg/kg si cresteti doza de perfuzie la 40 μg/kg/min. Verificati TC dupa fiecare bolus sau modificari ale ratei de perfuzare.
La cei cu disfunctii hepatice (in toate utilizarile): Adulti, initial, disfunctie hepatica moderata: 0,5 μg/kg/min, bazat peo scadere de aproximativ 4 ori a clearence-ului Argatobanului in comparatie cu functia hepatica normala.

Contraindicatii

In hemoragiile majore, hipersensibilitatea la medicament sau orice alt component al produsului. Folosirea concomitenta a heparinei. Lactatia.

Precautii
Folositi cu precautie in bolile hepatice, in bolile sau situatiile ce cresc riscul hemoragiilor, inclusiv hipertensiune severa, imediat dupa punctia rahidiana, anestezie spinala, interventii chirurgicale, boli de coagulare dobandite sau congenitale, leziuni gastro-intestinale (ulceratii). Argatroban este o solutie transparenta, incolora sau galben pal si putin vascoasa. Aruncati fiola de argatroban daca aceasta este tulbure sau daca se observa un precipitat. Intrerupeti terapia cu orice anticoagulant inainte de a administra Argatroban. Daca Argatroban este administrat dupa terapia cu heparina, intre cele doua medicamente trebuie lasata o perioada de timp necesara revenirii APTT-ului la normal. Pentru a pregati perfuzia IV diluati medicamentul in solutie de 0,9% NaCl, solutie dextroza 5%, astfel incat concentratia sa finala sa fie 1 mg/mL. Diluati astfel fiecare flacon de 2,5 mL de 100 de ori amestecand cu 250 mL de diluent. Amestecati solutia reconstituita prin rasturnarea repetata a pungii de perfuzie timp de 1 min. Dupa preparare solutia poate fi tulbure datorita microprecipitatelor formate. Acestea se dizolva imediat dupa agitare. Daca este preparata corect, pH-ul solutiei ar trebui sa fie intre 3,2 si 7,5.Folosirea argtrobanului si warfarinei cauzeaza prelungirea INR mai mult decat ar avea efect warfarina singura. Monitorizati INR zilnic daca se administreaza argatroban si warfarina simultan. In mod normal, in cazul dozelor de 2 μg/kg/min sau mai putin de Argatroban, acestea pot fi intrerupte daca INR creste peste 4 in terapia combinata. Daca Argatroban se intrerupe, se va masura din nou INR dupa 4-6 ore. Daca INR este sub valorile normale reincepeti terapia si repetati procedurile amintite zilnic pana cand se ating nivele terapeutice ale warfarinei in monoterapie. Pentru doze de Argatroban mai mari de 2 μg/kg/min, relatia dintre INR din terapia doar cu warfarina si INR din terapia combinata, este mai putin predictibila. De aceea reduceti temporar doza de Argatroban la 2 μg/kg/min. Repetati INR la argatroban si warfarina la 4-6 h dupa reducerea dozei de Argatroban si urmati indicatiile de mai sus pentru a administra Argatroban in doze mai 2 μg/kg/min sau mai putin. Solutiile preparate sunt stabile la temperaturi intre 15-30°C timp de 24 h la lumina camerei. Solutiile sunt stabile pana la 48 de ore la 2-8°C la intuneric. Nu expuneti solutia direct in lumina soarelui. Siguranta si eficacitatea medicamentului nu au fost determinate la copiii sub 18 ani.
Observatii pentru pacient - familie
Anuntati orice zona unde apar scurgeri sau hemoragii anormale si patarea bandajelor sau a patului. Sfatuiti membrii familiei sa invete tehnici de RCPE valuarea si controlul terapiei. Opriti terapia cu heparina. Monitorizati greutatea, INR, TP/PTT, HLG, si testele functionale hepatice. Reduceti dozele in disfunctiile hepatice. Observati tulburarile de coagulare/ locurile de sengerare. Observati atent daca apar hemoragii anormale sau efecte adverse. Efectuati evaluari vasculare de rutina.
Testele de laborator: administrarea concomitenta de argatroban si warfarina produce un efect combinat asupra masurarilor de laborator ale INR. Totusi, terapia in asociatie nu are nici un efect asupra activitatii factorului Xa dependent de vitamina K, in comparatie cu monoterapia cu warfarina.

Supradozarea
Simptome: hemoragii majore / minore.
Tratament: reduceti perfuzarea de argatroban sau intrerupeti terapia. Parametrii de coagulare de obicei revin la normal dupa 2-4 h de la oprirea tratamentului. Acest timp se poate prelungi la bolnavii hepatici. Nu este disponibil un antidot spcific. Tratamentul se face simptomatic si suportiv.

Interactiuni medicamentoase
Folosirea concomitenta de medicamente antiplachtare, trombolitice, si anticoagulante creste riscul hemoragiilor (prelungirea TP si INR).

Reactii adverse

Hemoragii: hemoragii majore iclusiv gastro-intestinale, genito-urinare/hematurie, hematocrit si hemoglobina scazute, hemoragie multisistemica si coagulare intravasculara diseminata, a portiunii de membru ramasa dupa amputare, hemoragie intracraniana, hemoragie retroperitoneala.
Hemoargii minore: inclusiv Gastro-intestinale si Genito-urinare/ hematurie, pelvine, hemoptizie, bronsice. Hemoragii intracraniene la pacientii cuinfarct miocardicacut in tratament cu argatoban si streptokinaza.
Alergice: reactii ale cailor aeriene, rash, eruptii buloase, vasodilatatie. Gastro-intestinale: diaree, greturi si varsaturi, boala de reflux gastro-esofagian, hemoragie gastrointestinala.
Cardio-vasculare: hipotensiune, stop cardiac, tahicardie ventriculara, infarct miocardic, tromboza coronariana, ischemie miocardiaca, ocluzie coronara, tromboza arteriala, tulburari vasculare / cerebrovasculare, bradicardie, fibrilatie atriala.
Respiratorii: dispnee, pneumonie, edem pulmonar.
Genitourinare: infectii urinare, disfunctie renala.
Diverse: febra, durere, infectii, cefalee, sepsis.
  1. Atentie! Nu recomandam administrarea de medicamente fara consult medical. Acest medicament se poate elibera doar pe baza de prescriptie medicala. Se recomandă citirea cu atentie a prospectului sau a informatiilor de pe ambalaj. Daca apar manifestari neplacute, adresaţi-va medicului sau farmacistului.
  2. Aceste pagini ofera informaţii nepromotionale pentru pacienti si pentru publicul larg.
  3. Pentru informatii suplimentare intrebati farmacistul Catena.
Menține-te în formă cu produsele
catena logo
Stiri recente
S-a dovedit: creierul femeilor este mai activ decat cel al barbatilor

Oamenii de stiinta au descoperit ca, intr-adevar, creierul femeilor este diferit de cel al barbatilor, ...
Un burete marin ar putea vindeca temutul cancer ovarian

O echipa de cercetatori americani anunta descoperirea unui posibil remediu pentru cancerul ovarian, dar ...
Consumul moderat de alcool poate preveni diabetul

Potrivit unui studiu recent, persoanele care consuma frecvent alcool, dar in cantitati moderate, au un ...
Conopida si broccoli ar putea ajuta la vindecarea melanomului

Potrivit cercetatorilor americani, legumele precum broccoli, conopida, ridichile sau varza pot avea un ...
Creierul persoanelor depresive sufera schimbari majore

Depresia este una dintre afectiunile cele mai intalnite si care poate afecta grav viata oamenilor, atat ...
Anticorpii produsi de vaci, posibil tratament in lupta impotriva HIV

O descoperire mai putin obisnuita, poate avea un impact important in tratarea Virusului Imunodeficientei ...
Noutati
Alege constient – 100% organic pentru sanatate, stare de bine si evolutie!

Grija pentru sanatate a devenit, din fericire, una dintre prioritatile tot mai multor oameni. Am inteles ...
Descopera Adevarata Stare de Bine cu ORGANIC INDIA!

Suplimentele alimentare naturale din cele mai renumite si eficiente plante terapeutice indiene si ceaiurile ...
StressManager: relaxare si buna dispozitie!

StressManager este un anxiolitic moderat, ajutor natural in cazuri de epuizare psihica, stres, anxietate, ...
Kiturile Travel bon appetit garanteaza un concediu linistit

Inainte de a pleca in concediu, fiecare dintre noi ar trebui sa treaca pe la farmacie, mai ales daca ...
Probicol IBS, eficient in sindromul de intestin iritabil

Lactobacillus plantarum 299v®este una dintre cele mai bine documentate tulpini bacteriene probiotice. ...
CalmUrin Forte reduce disconfortul aparatului reno-urinar

Este un supliment alimentar superconcentrat, ce contine fructe de merisor canadian atent selectionate, ...
Abonare newsletter
Trateaza-te natural

-banner-NATURALIS-FT---13-XII-2013

Dictionar Medical
Cautare Index

Banner CNMI

Banner Adserver 5

Genera Sun de la Catena

Vara este in plina desfasurare si pentru siguranta ta, Catena recomanda produsele Genera Sun!Citeste mai mult ...
Naturalis Magneziu + Vitamina B6

Naturalis Magneziu + Vitamina B6Magneziul este un mineral vital pentru starea de echilibru a organismului.Citeste mai mult ...
StressManager

StressManager, 20 capsule - CatenaStressManager este un anxiolitic moderat, ajutor natural în cazuri de epuizare psihica, stres, anxietate, depresie.Citeste mai mult ...
Paul Georgescu – fenomenul de la Zurich

Sustinut de Catena, inotatorul roman a castigat cea de-a XXX-a editie a Sri Chinmoy Marathon Schwimmen 2017, supranumita si Regina competitiilor mondiale de natatie (26,4 km) in ape deschise. Secondat de antrenorul Matei Giurcaneanu si de echipa sa, Paul Georgescu i-a devansat intr-o maniera categorica pe competitorii ...
Paul Georgescu – Regele Maratoanelor Acvatice

Sustinut de CATENA, Campionul roman a castigat recent cea de-a 30-a editie a Sri Chinmoy Marathon Schwimmen 2017 – Regina competitiilor mondiale de natatie (26,4 km) in ape deschise.   Membru de onoare Catena Racing Team – cel mai numeros si mai titrat club polisportiv al unei companii, multiplu ...
Campania 'O inima sanatoasa iubeste mai mult'

Catena - Farmacia Inimii si partenerii sai va ofera, in perioada 16 august - 15 septembrie 2017, 30% reducere la produsele selectionate pentru sanatatea INIMII!!!Citeste mai mult ...
Gerovital Tratament Expert - Sampon anticadere

Gerovital Tratament Expert - Sampon anticadere x 250 ml - CatenaSamponul anticadere Gerovital Tratament Expert contine elemente esentiale care contribuie la intarirea radacinii firului de par si ii stimuleaza cresterea sanatoasa, lasandu-i un aspect stralucitor.Citeste mai mult ...
Tipurile de anestezii

Dr.Lelia Iliescu , medic specialist ATI-Spitalul Clinic Colentina descrie care sunt tipurile de anestezii folosite in timpul interventiilor chirurgicale.Suspendarea intregului ansamblu de sensibilitati ale corpului nostru, anestezia generala, in fapt, este folosita pe scara larga in timpul operatiilor.Ea se foloseste ...
Naturalis Calciu Magneziu Zinc si Vitamina D

Naturalis Calciu Magneziu Zinc si Vitamina D, 20 comprimate efervescente - CatenaCiteste mai mult ...
Catena te trimite din nou la bai

Catena te trimite din nou la baiCiteste mai mult ...
Noul numar Vezi toata arhiva
1 1 1 1 1 1
scroll up scroll down
Link