Revista care te menține sănătos

Dicționar medicamente

Abilify

16 martie 2023
Share

Abilify – Prezentare

Cutie x 1 blist. Al/Al perforat unidoza x 14 (x1) compr. orodispersabile

Concentratie: 10 mg / Fiecare comprimat orodispersabil conţine aripiprazol 10 mg

Abilify – Indicatii

Abilify este indicat pentru tratamentul schizofreniei la adulti si adolescenti cu varsta de 15 ani si peste.

ABILIFY este indicat pentru tratamentul episoadelor maniacale moderate pana la severe in afectiunea bipolara I si pentru prevenirea unui nou episod maniacal la pacientii care au avut episoade predominant maniacale si au raspuns la tratamentul cu aripiprazol.

Doze Abilify

Adulti:

Schizofrenie: doza initiala recomandata pentru Abilify este de 10 sau 15 mg pe zi, cu o doza de intretinere de 15 mg pe zi, administrata dupa o schema terapeutica in priza unica, fara legatura cu mesele.

Abilify este eficace in doze cuprinse intre 10 si 30 mg pe zi. Nu s-a demonstrat cresterea eficacitatii la doze mai mari decat doza zilnica de 15 mg, cu toate ca unii pacienti pot prezenta beneficii la o doza mai mare. Doza zilnica maxima nu trebuie sa depaseasca 30 mg.

Episoade maniacale: doza recomandata pentru initierea tratamentului cu Abilify este de 15 mg administrata o data pe zi, indiferent de orarul meselor, ca monoterapie sau ca terapie asociata. Anumiti pacienti pot beneficia de o doza mai mare. Doza maxima zilnica nu trebuie sa depaseasca 30 mg.

Prevenirea recurentei episoadelor maniacale in tulburarea bipolara I: pentru prevenirea recurentei episoadelor maniacale la pacientii la care s-a administrat aripiprazol in monoterapie sau terapie asociata, se continua terapia cu aceeasi doza. Ajustarea dozei zilnice, inclusiv reducerea dozei, trebuie luata in cosiderare pe baza starii clinice.

Copii si adolescenti: Schizofrenia la adolescenti cu varsta de 15 ani si peste: doza recomandata de Abilify este de 10 mg/zi administrata dupa un regim terapeutic o data pe zi, indiferent de orarul meselor. Tratamentul trebuie initiat cu 2 mg (utilizand Abilify solutie orala 1 mg/ml) pentru 2 zile si ajustat la 5 mg pentru inca 2 zile pentru a obtine doza zilnica recomandata de 10 mg. Cand este necesar, cresterile dozelor urmatoare trebuie administrate in trepte de 5 mg, fara a depasi doza maxima zilnica de 30 mg.

Abilify este eficient la o doza cuprinsa intre 10 – 30 mg/zi. Eficacitatea marita la doze mai mari decat doza zilnica de 10 mg nu a fost demosntrata la adolescenti, cu toate ca unii pacienti pot avea un beneficiu de la o doza mai mare.

Abilify – contraindicatii

Hipersensibilitate la substanta activa sau la oricare dintre excipienti.

Atentionari si precautii speciale pentru utilizare:

In timpul tratamentului antipsihotic, imbunatatirea starii clinice a pacientului se poate produce dupa cateva zile pana la cateva saptamani. Pacientii trebuie monitorizati atent pe parcursul acestei perioade.

Aparitia comportamentului suicidar este inerent in cazul afectiunilor psihotice si a tulburarilor de dispozitie si in unele cazuri s-a raportat precoce dupa initierea sau schimbarea terapiei antipsihotice, inclusiv a tratamentului cu aripiprazol. Terapia antipsihotica trebuie insotita de supraveghere atenta a pacientilor cu risc crescut. Rezultatele unui studiu epidemiologic au sugerat ca nu exista un risc crescut de suicid cu aripiprazol comparativ cu alte antipsihotice, la pacientii cu schizofrenie sau tulburare bipolara.

  • Tulburari cardiovasculare
  • Tulburari de conducere
  • Dischinezie tardiva
  • Sindrom neuroleptic malign (SNM)
  • Convulsii

Pacienti varstnici cu psihoze asociate dementei:

  • Mortalitate crescuta
  • Reactii adverse cerebrovasculare
  • Hiperglicemie si diabet zaharat
  • Hipersensibilitate: similar altor medicamente, in timpul utilizarii de aripriprazol pot sa apara reactii de hipersensibilitate, caracterizate prin simptome alergice
  • Crestere in greutate
  • Disfagie
  • Fenilcetonurie

Abilify – reactii adverse

Cele mai frecvente reactii adverse raportate in studiile clinice controlate cu placebo sunt: acatizie si greata, fiecare aparand la mai mult de 3% dintre pacientii tratati cu aripiprazol pe cale orala.