Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Pancreatita

13 decembrie 2010
Share

Inflamatie acuta sau cronica a pancreasului.

Pancreatita acuta – are drept cauze principale alcoolismul si migratia calculilor in caile biliare.

Simptome si semne – Criza este uneori declansata de o masa copioasa si cu alimente indigeste. Ea se traduce printr-o durere violenta si care rezista la calmante, durere amplasata in jumatatea superioara a abdomenului.

Diagnostic – Acesta se pune pe baza masurarii enzimelor pancreatice (lipaza, amilaza) din sange, nivelurile lor fiind atunci anormal de ridicate, si pe baza ecografiei si a scanerului abdominal.

Tratament – Acesta este mai intai medical: oprirea alimentarii, reducerea secretiilor pancreatice prin administrarea de inhibitori enzimatici, luarea de analgezice, rehidratarea si tratamentul antibiotic al infectiei. Poate fi necesar un tratament chirurgical.

Pancreatita cronica – Este o inflamatie cronica a pancreasului, care se traduce printr -o scleroza treptata a glandei pancreatice si antreneaza in timp o distrugere completa a acesteia.
Aceasta boala are drept cauza cel mai frecvent, alcoolismul cronic.

Simptome si semne – Principalul simptom este o durere epigastrica, asociata cu pierderea in greutate. La inceput, crizele sunt intermitente, cu lungi remisiuni, apoi crizele sunt din ce in ce mai apropiate unele de altele. Distrugerea pancreasului exocrin antreneaza un sindrom de malabsorbtie (diaree cronica si pierdere in greutate); cea a pancreasului endocrin antreneaza un diabet insulinodependent.

Tratament – Acesta nu este decat chirurgical in caz de complicatie (icter persistent, hemoragie digestiva etc.). Tratamentul medical cuprinde suprimarea alcoolului si administrarea de analgezice si extracte pancreatice.