Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Proteinurie

13 decembrie 2010
Share

Prezenta a proteinelor in urina. Nivelul proteinelor in urina este in mod normal foarte mic, sub 50 miligrame pe 24 ore si nu poate fi detectat prin metodele de cercetare conventionale; de asemenea, se spune ca in stare normala nu exista proteinurie.

Cauze – Proteinuria dezvaluie numeroase cauze. De cele mai multe ori, ea este cauzata de leziuni ale glomerulilor, unitatile de filtrare ale rinichiului unde se elaboreaza urina primitiva, care nu lasa in mod normal proteinele sa treaca in sange.

Simptome si semne – Proteinuria, altadata denumita impropriu albuminurie, se manifesta, atunci cand este abundenta, printr-un sindrom nefrotic (edeme ale gambelor si ale fetei, micsorarea nivelului de proteine in sange). In alte cazuri, ea nu se traduce prin nici un simptom.

Tratament – O proteinurie, atunci cand nu se incadreaza intr-un sindrom nefrotic, nu necesita nici tratament, nici regim: este inutil sa se reduca aporturile alimentare in proteine, in schimb, boala in cauza trebuie sa fie ingrijita.