Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Rectoragie

13 decembrie 2010
Share

Emisie de sange rosu prin anus.

Cauze – O rectoragie este dovada unei leziuni care se situeaza, in general, in partea de jos a tubului digestiv (colon, rect, anus), dar care poate fi situata in partea sa superioara (ulcer duodenal, de exemplu) daca hemoragia este foarte abundenta. Rectoragiile sunt cauzate de cele mai multe ori de hemoroizi, de ulceratii termometrice (cauzate de luarea repetata a temperaturii rectale), de tumori benigne sau maligne ale rectului sau ale colonului sigmoid, de mici hernii ale mucoasei colonice (diverticuloza colica), de inflamatii ale colonului (rectocolita hemoragica).
Diagnostic – Orice rectoragie, chiar putin abundenta, impune un examen complet al colonului. In fapt, chiar daca aceasta tulburare este cauzata adesea de hemoroizi, se impune sa ne asiguram ca nu este vorba de o alta cauza, indeosebi de o tumora.
Tratament – Daca rectoragia este foarte abundenta sau antreneaza o cadere a tensiunii arteriale sau o accelerare a pulsului, subiectul trebuie sa fie spitalizat de urgenta. Tratamentul poate comporta una sau mai multe transfuzii, oprirea oricarei luari de medicamente care favorizeaza sangerarea (anticoagulante, aspirina), uneori o manevra locala pentru oprirea sangerarii (scleroza sau ligatura printr-un elastic a hemoroizilor; electrocoagularea ulceratiilor termometrice). O interventie chirurgicala se impune in caz de tumora rectocolica sau daca sangerarile hemoroidare nu cedeaza la tratamentul medical.

#tags   \