Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Reflex arhaic

13 decembrie 2010
Share

Automatism motor provocat la nou-nascut prin diversi stimuli, care dispare la varste cuprinse intre doua si patru luni.
Reflexele arhaice dovedesc integritatea si maturarea sistemului nervos al nou-nascutului. Ele sunt controlate in cursul examenelor neurologice carora nou-nascutul le este supus sistematic inca din primele zile ale vietii.
Diferite tipuri de reflexe arhaice
– Reflexul de apucare sau grasping reflex se defineste prin gestul de a apuca automat unul din degetele examinatorului sau orice obiect la indemana.
– Reflexul lui Moro sau reflexul de imbratisare este studiat ridicand capul copilului cativa centimetri in fata si lasandu-l brusc; capul nou-nascutului cade atunci, acesta departand membrele superioare si intinzand picioarele; apoi bratele se indoaie spre piept executand o miscare de strangere.
– Reflexul de mers automat se produce atunci cand se pune copilul in pozitie in picioare, cu corpul usor aplecat inainte; se observa atunci miscari automatice si ritmice de mers.
– Reflexul de supt se manifesta prin sugerea unui deget introdus in gura copilului.
– Reflexul punctelor cardinale se declanseaza atunci cand se stimuleaza unul din colturile gurii sau obrazul copilului: acesta isi indreapta capul spre partea zonei excitate, cautand "sanul" evocat prin stimulare.
– Reflexul de extensie incrucisata este obtinut stimuland planta piciorului, ceea ce provoaca intai flexia apoi extensia membrului inferior opus pentru a incerca respingerea sursei de stimulare.
Patologie – O absenta a reflexului arhaic poate fi revelatoare a unei leziuni cerebrale, ceea ce necesita cautarea ei prin examene complementare. De altfel, reflexele arhaice pot persista sau pot reaparea in anumite stari patologice care afecteaza sistemul nervos central.