Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Reumatism

13 decembrie 2010
Share

Orice afeetiune dureroasa, acuta sau de cele mai multe ori – cronica, care stanjeneste buna functionare a aparatului locomotor.

Diferite tipuri de reumatism – In exprimarea curenta, dar si in limbajul medical, acest termen acopera boli foarte diverse. Reumatismele pot fi impartite in 6 grupe principale:
– Reumatismele infectioase sunt cauzate de prezenta unui germene in articulatie: artrita gonococica sau artrita tuberculoasa, de exemplu.
– Reumatismele inflamatorii se observa, in general, in cadrul bolilor de sistem ca reumatismul articular acut, poliartrita reumatoida, spondilartropatia, artrita psoriazica, lupusul eritematos diseminat, pseudopoliartrita rizomeilica, sindromullui Schonlein-Henoch, angeitele.
– Reumatismele microcristaline sunt cauzate de prezenta cristalelor in articulatie sau in tendoane: guta, condrocalcinoza articulara, boala calcificarilor tendinoase.
– Reumatismele degenerative sunt provocate fie de degenerescenta si uzura unei articulatii (artroza membrelor), fie a unor cauze mecanice (de exemplu un efort exagerat pentru a ridica o greutate, in caz de hernie discala), fie unei combinatii a acestor factori (sindromul de ingustare a canalului carpian).
– Atingerile inflamatorii periarticulare cele mai frecvente sunt tendinitele, bursitele si periartritele.
– Afectiunile hematologice sau tumorale care se exprima prin dureri ale aparatului locomotor sunt reprezentate, in principal, prin mielomul multiplu si prin metastazele canceroase osoase.