Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Reumatism psoriazic

13 decembrie 2010
Share

Consta in artrita prezenta la pacientii cu psoriazis. Artrita este o eroziune, o deteriorare treptata a cartilajului care acopera osul unei articulatii ce incepe sa se uzeze – apare odata cu inaintarea in varsta, dupa o lovitura sau la sportivi. In urma acestui proces, osul de dedesupt incepe sa se ingroase si sa se deformeze si astfel nu mai permite o flexibilitate normala in articulatia respectiva.
Cand sunt atinse doua, trei sau patru articulatii e vorba de oligoartrita; mai mult de patru articulatii, e vorba de poliartrita. Se numesc acropoliartrite artritele care afecteaza articulatiile distale (maini, picioare); poliartritele rizomelice sunt artritele care afecteaza, in principal, articulatiile din care se formeaza membrele (umar, sold); spondilartropatiile sunt artritele membrelor care se asociaza atingerilor inflamatorii ale coloanei vertebrale sau ale articulatiilor sacro-iliace. O artrita care dureaza mai mult de 3 luni se numeste cronica.
Artrita se caracterizeaza prin dureri adesea noctume care pot trezi bolnavul. Dimineata, articulatiile isi regasesc mobilitatea doar dupa o perioada de incalzire, a carei durata constituie un bun martor al gradului de inflamatie. Local, epidermul este trandafiriu sau rosu, chiar violaceu articulatia este adesea umflata, in parte datorita unei cfuziuni de lichid sinovial; analiza acestuia, dupa prclevarea prin artrocenteza (punctionarea articulatiei), permite confirmarea caracterului inflamator al bolii si cautarea germenclui patogen sau a microcristalelor. La nevoie, poate fi realizata, sub anestezie locoregionala, o biopsie a memhranei sinoviale comhinata cu o artroscopie, care permite controlul vizual.