Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Rinita cronica

13 decembrie 2010
Share

Este vorba de o inflamatie recidivanta sau mai mult ori mai putin permanenta a foselor nazale. Originea sa poate fi alergica sau nu.

– Rinita cronica nealergica nu are o cauza bine definita. Ea este favorizata de diversi factori: fragilizarea mucoasei prin rinite acute cu repetitie, tabagism, expunere la poluare aeriana, abuz de medicamente locale vasoconstrictoare.
Printre diferitele varietati, se deosebesc rinitele atrofice, inca frecvente in tarile in curs de dezvoltare si in particular in Africa de Nord: unele sunt consecutive unei alte boli (sifilis, tuberculoza, sindromul lui Gougerot-Sjogren), altele nu, ca ozena (rinita atrofica primitiva) caracterizata prin aparitia unor cruste si perceptia de catre bolnava a unui miros fetid.
Tratamentul rinitelor cronice nealergice este dificil. El cuprinde luarea de medicamente locale, alese cu grija in functie de varietatea rinitei. In anumite cazuri, vasoconstrictoarele sunt contraindicate, aplicatii de substante pe mucoasa de catre medicul specialist si cure termale.

– Rinita cronica alergica se manifesta prin scurgere nazala, printr-o obstructie nazala si ropote de stranuturi care survin in crize.
Se deosebesc rinitele sezoniere – Intre care o varietate o constituie coriza spasmodica sau febra fanului, care se produc in fiecare an la aceeasi data si sunt cauzate de polenuri, rinitele peranuale (influenta anotimpului fiind nula sau putin marcata), provocate de acarieni si de praful de casa sau de fanere (peri, pene etc.) ale animalelor domestice.