Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Sindrom restrictiv

13 decembrie 2010
Share

Afectiune caracterizata prin micsorarea capacitatii pulmonare totale (volumul total de aer continut in plamani la sfarsitul unei inspiratii maxime).
Cauze – Un sindrom restrictiv este provocat de o tulburare a ventilatiei (circulatiei de aer in caile respiratorii). EI poate fi consecutiv unei pneumectomii (ablatiei chirurgicale a unui plaman), unei paralizii a muschilor respiratori (poliomielita), unei boli care distruge o parte importanta a tesutului pulmonar – fibroza – prin dezvoltarea de tesut fibros), unui blocaj sau unei deformari importante a toracelui (spondilartrita anchilozanta, scolioza etc.)
Simptome si diagnostic – Acest sindrom se traduce, atunci cand se efectueaza spirometria (masurarea volumelor si debitelor pulmonare) printr-o micsorare a volumelor de aer inspirate si expirate. El se manifesta printr-o gafaiala la efort de o amploare variabila.
Tratament – Sindromul restrictiv are un tratament care vizeaza ingrijirea cauzei, atunci cand este posibil; in formele severe, el consta in tratarea acestor simptome (oxigenoterapie, de exemplu).