Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Still (boala a lui)

13 decembrie 2010
Share

Artrita inflamatorie care debuteaza inaintea varstei de 16 ani, avand o durata de cel putin 3 luni.
Denumita adesea impropriu artrita reumatoida juvenila sau poliartrita juvenila, artrita cronica juvenila este o afectiune de origine necunoscuta, care ia trei forme principale:
– Forma oligoarticulara se traduce printr-o atingere a cel mult 4 articulatii; ea nu are ca manifestare febra.
– Forma poliarticulara afecteaza indeosebi fetele. Ea se manifesta printr-o atingere articulara simetrica si difuza (afectand numeroase articulatii); febra este moderata sau absenta.
– Forma sistemica este cea care atinge mai ales copiii sub 5 ani. Ea se traduce printr-o febra foarte ridicata si zilnica (un varf pentru fiecare zi), o eruptie, o inflamatie a ganglionilor limfatici, o splina hipertrofiata si, uneori, o inflamatie a pericardului.
Tratament – Acesta vizeaza intotdeauna sa trateze simptomele bolii. El consta in aspirina si corticosteroizi locali (mai ales in formele oligoarticulare) si generali (mai ales in formele poliarticulare si sistemice). Din cauza efectelor nedorite importante ale corticosteroizilor administrati pe cale generala (luare in greutate, intarzierea cresterii), utilizarea de corticosteroizi locali (prin injectii la locul inflamatiei), care nu au nici un efect nedorit la copil, reprezinta un progres considerabil. Tratamentele de fond obisnuite ale bolilor reumatismale trebuie sa fie utilizate cu prudenta si, in principal, in formele poliarticulare. Uneori este utila chirurgia: sinovectomie, realinierea articulara, ulterior chiar punerea unei proteze.
Prognostic – Prognosticul artritelor cronice juvenile este foarte variabil: destul de bun pentru formele oligoarticulare, el este mult mai aleatoriu pentru formele poliarticulare.
Sinonim: artrita cronica juvenila (A.C.J.).