Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Tranzit baritat al intestinului subtire

13 decembrie 2010
Share

Examen radiologic al intestinului subtire.

Indicatii – Tranzitul baritat al intestinului subtire permite decelarea unei eventuale leziuni a peretelui jejunului sau al ileonului (prima si a doua parte a intestinului subtire) sau a unei eventuale ingustari pe aceste segmente, cauzate de o inflamatie sau de o tumora.

Pregatire si desfasurare – Bolnavul trebuie sa se prezinte la examen a jeun. Examenul se practica cu ajutorul baritei (hidroxid de bariu), o substanta groasa, opaca la radiatiile X, pe care pacientul trebuie sa o absoarba in cantitate variabila dupa necesitatile examenului sau care este introdusa in duoden cu ajutorul unei sonde facuta sa alunece prin gura sau nas. In acest ultim caz, poate fi injectat un medicament antispasmodic pentru a evita eventualele greturi. Tranzitul baritat al intestinului subtire dureaza, dupa cum barita a fost inghitita sau introdusa printr-o sonda, de la una la cinci ore.

Contraindicatii si efecte secundare – Acest examen este contraindicat femeilor gravide. El nu este insotit de nici un efect secundar, doar absorbtia terciului baritat si introducerea sondei pot fi neplacute. De indata ce examenul este incheiat, pacientul poate pleca si poate sa-si reia alimentatia normala. In timpul urmatoarelor doua zile, fecalele sale vor avea un aspect albicios datorat eliminarii baritei.