Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Tremor

24 martie 2023
Share

Tremor = Miscare anormala caracterizata prin oscilatii ritmice involuntare ale unei parti a corpului (membru, trunchi, fata).

Diferite tipuri de tremor

Se disting diferite varietati de tremor in functie de circumstantele lor de aparitie:

Tremor de repaus: persista atunci cand subiectul este imobil – asezat sau alungit. Este un semn caracteristic al sindromului parkinsonian si al bolii Parkinson. Tremuratura atinge mai ales extremitatile, predominant mainile (miscari de „faramitare a painii”). Tratamentul recurge la medicamente antiparkinsoniene.

Tremor de atitudine sau tremuratura posturala: nu apare decat atunci cand subiectul mentine o pozitie, de exemplu, daca i se cere sa tina bratele intinse in fata. Cea mai des intalnita este tremuratura fiziologica, provocata de emotie sau favorizata de excitante (cafea). O alta forma este tremuratura cauzata de luarea unui medicament (antidepresor triciclic, litiu) sau unei boli (boala lui Basedow exces de hormoni tiroidieni, hipoglicemie, micsorarea nivelului sangvin de glucoza, alcoolism cronic). Tratamentul consta in diminuarea sau in suprimarea medicamentului sau in tratarea afectiunii in cauza.

Al treilea tip de tremuratura de atitudine este tremuratura esentiala (de cauza necunoscuta), denumita tremuratura senila daca aparitia ei este tardiva. Destul de frecventa (afecteaza 2% din populatie), familiala in jumatate din cazuri, ea atinge extremitatile membrelor si mai ales capul; daca amploarea tremuratorii deranjeaza viata curenta (alimentatie, imbracare), se prescrie un medicament betablocant ca propranololul, ori un antiepileptic.

Tremor de actiune: survine atunci cand subiectul efectueaza o miscare voluntara. Ea poate fi o complicatie a unei tremuraturi de atitudine care evolueaza de multa vreme. In alte cazuri, ea face parte dintr-un sindrom cerebelos (prin atingerea creierului mic sau a cailor nervoase aflate in conexiune cu el). Tremuratura predomina la radacina membrelor (umeri, solduri), creand un handicap serios. Un medicament antiepileptic (valproat de sodiu) sau antiischemic (piracetam) poate fi prescris. Totusi, vindecarea completa a unei tremuraturi de origine cerebeloasa este rara.

Sinonim: tremuratura.