Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Vitroasa

13 decembrie 2010
Share

Gel vascos care ocupa spatiul cuprins intre fata posterioara a cristalinului si fata interna a retinei.

Structura – Vitroasa este compusa din 99% apa; ea mai contine si cateva celule, precum si fibrile de colagen si de acid hialuronic, ce servesc drept tesut de sustinere. Fata sa anterioara este in contact cu fata posterioara a cristalinului: aceasta este baza vitroasei. Fata sa posterioara se sprijina pe fata interna a retinei.

Patologie – Din cauza absentei vascularizarii si a micului continut de celule al vitroasei, patologia ei este relativ limitata.
– Anomaliile congenitale ale vitroasei sunt, in general, fara rasunet asupra vederii. Totusi, cea mai grava, persistenta vitroasei primare care ramane opaca in cursul dezvoltarii fetale, se manifesta printr-un strabism si o pupila alba, in general pe o singura parte, si poate fi responsabila in copilarie de o cataracta si adesea de un glaucom congenital; vederea este foarte proasta, chiar nula. Vitrectomia (ablatia chirurgicala a vitroasei) nu permite intotdeauna vindecarea.
– Degenerescenta vitroasei este o evolutie naturala cauzata de imbatranirea ochiului; ea este mai precoce la persoanele operate de cataracta si/sau puternic mioape. Aceasta degenerescenta conduce la dezlipirea vitroasei, a carei parte posterioara nu se mai afla in contact cu retina. Un astfel de fenomen, care trece de cele mai multe ori neobservat, poate fi foarte deranjant in anumite cazuri, manifestandu-se printr-o impresie de "panza de paianjen" in fata ochiului sau prin pete care se deplaseaza la miscarea ochiului. Aceasta degenerescenta, care nu are vreun caracter evolutiv, nu poate fi tratata in mod eficace.
– Hemoragiile intravitreene pot surveni dupa un traumatism sau in mod spontan, indeosebi in cursul rupturilor retiniene si al rupturilor de neovase la diabetici. Ele se pot resorbi de la sine sau pot fi tratate prin vitrectomie.
– Infiltrariile inflamatorii sunt legate intotdeauna de o inflamatie a structurilor vecine (retina, uvee) si se manifesta printr-o scadere a acuitatii vizuale mai mult sau mai putin marcata, asociata uneori cu perceperea de corpi care plutesc.

Tratament – Tratamentul consta in utilizarea de antiinflamatoare corticosteroidiene pe cale generala. Atunci cand tulburarea vitreana nu se resoarbe si continua sa deranjeze vederea, este uneori necesara vitrectomia.
Sinonim: corp vitros.