Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Nerv sciatic

13 decembrie 2010
Share

Nervul sciatic este principalul nerv al membrului inferior. El controleaza articulatia soldului, a genunchiului si a gleznei, precum si numerosi muschi (indeosebi muschii posteriori ai coapsei si totalitatea muschilor gambei si ai piciorului) si cea mai mare parte a pielii coapsei, gambei si piciorului.

Structura – Acest nerv este cel mai lung si cel mai voluminos din corpul omenesc. El ia nastere din plexul sacral, in principal din cea de a 5-a radacina lombara (L5) si din prima radacina sacrala (S1), si se indreapta spre fesa. Dupa ce a traversat regiunea posterioara a coapsei, el se imparte la nivelul genunchiului (regiunea poplitee) in doua ramuri care se ramifica pana la picior.

Patologie – Atingerea cea mai frecventa a nervului sciatic este sciatica, durere care iradiaza, in principal, in fesa si in coapsa, uneori si in gamba si in picior. O luxatie a articulatiei soldului sau o fractura a partii superioare a peroneului pot, de asemenea, sa lezeze acest nerv si sa antreneze tulburari care merg de la redoarea pana la paralizia muschilor pe care ii inerveaza.