Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Muschi

13 decembrie 2010
Share

Organ dotat cu proprietatea de a se contracta si a se decontracta.
Tesutul unui muschi este constituit din fibre musculare: acestea sunt compuse din celule denumite monocite, care cuprind in citoplasma lor numeroase filamente alungite paralel cu axa mare a celulei. Aceste filamente sunt de doua tipuri: unele, delicate, sunt facute din actina, celelalte, groase sunt compuse din miozina. Multumita interactiunii lor se efectueaza contractia musculara.

Muschiul cardiac – Denumit si miocard, acesta are o structura apropiata de cea a muschilor striati, dar contractiile sale sunt autonome si involuntare.

Muschii netezi – Denumiti si muschi albi, acestia sunt prezenti in peretele a numeroase organe (uter, intestin, bronhii, vezicula, vase sangvine etc,). Contractia lor este involuntara, autonoma sau asigurata prin sistemul nervos vegetativ.
Unii muschi netezi pot fi atinsi de spasme (contractii involuntare).

Muschii striati
– Denumiti si muschi rosii sau muschi scheletici sau ai scheletului, acestia unesc oasele unele de altele si permit mobilitatea corpului. Contractia lor este voluntara, supusa unui control cerebral, fiecare fibra musculara este conectata la o terminatie nervoasa care primeste ordinele ce provin din creier, impulsia nervoasa stimuleaza muschiul eliberand un neurotransmitator chimic (substanta secretata de unii neuroni pentru a transmite influxul nervos spre alte celule), acetilcolina. Acesti muschi sunt mentinuti constant intr-o stare de contractie moderata tonusul muscular.
– Clacajul este provocat de o ruptura, ca urmare a unui efort violent, a catorva fibre musculare ale unui muschi: se vorbeste de o rupere propriu-zisa atunci cand atingerea este de o anume importanta, iar de intindere atunci cand fibrele musculare sunt doar intinse exagerat.
– Afectiunile care pot atinge muschiul sunt miozita (inflamatia), miastenia (oboseala musculara intensa si rapida a muschilor prin blocarea transmisiei influxului nervos catre muschi) si miopatiile (boli congenitale rezultand dintr-o alterare a fibrelor musculare).