Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Angiom

13 decembrie 2010
Share

Tumora vasculara circumscrisa, congenitala sau dobandita, cu originea in capilarele sanguine sau limfatice, dezvoltata din celule endoteliale sau din pericite. Exista diferitie tipuri de angioame.

Tipuri – Printre angioamele cutanate, se disting angioamele imature, angioamele mature sau plane, angioamele stelare si angioamele capilarovenoase: 
– angioamele imature sunt malformatii ale sistemului vascular, foarte frecvente la sugari, care se dezvolta plecand de la dermul superficial. Ele se prezinta sub doua aspecte diferite: angioamele tuberoase sau angioamele "capsuna" formeaza proeminente mai mult sau mai putin voluminoase, bine delimitate si de culoare rosie; angioamele subcutanate par mai putin superficiale, iar proeminenta lor poate fi acoperita de o piele normala sau albastruie.
In majoritatea cazurilor, angioamele imature regreseaza in mod spontan, iar abtinerea de la orice fel de tratament este conduita cea mai rationala. O simpla supraveghere dermatologica regulata este suficienta, in afara cazului ca angiomul este localizat intr-o zona importanta din punct de vedere functional (pleoape pentru vedere, laringe pentru respiratie, buze pentru dentitie). Intr-o asemenea situatie, pot fi avute in vedere o corticoterapie sau ablatia chirurgicala. 
– angioamele mature sau plane sunt malformatii foarte frecvente ale sistemului vascular, care se dezvolta plecand de la capilarele dermului superficial. Acestea sunt clasicele "pete de vin" care, in pofida aspectului lor uneori impresionant, nu antreneaza vreo tulburare functionala. Angiomul plan se va extinde in decursul vietii pacientului; el va lua o culoare mai inchisa si se va acoperi de noduli proeminenti. Angiomul matur este tratat cu laserul cu argon. Totusi, rezultatele nu sunt intotdeauna perfecte si adesea este necesara repetarea operatiei.
– angioamele stelare telangiectazice sunt malformatii ale sistemului vascular care se prezinta ca mici pete rosii in forma de stea, usor suprainaltate. Ele se afla mai ales pe fata si pe extremitati si sunt favorizate de sarcina. Mai sunt intalnite si in cadrul cirozelor alcoolice. Cand nu dispar spontan, aceste angioame se trateaza prin electrocoagulare sub anestezie locala. 
– angioamele capilarovenoase sunt malformatii rare ale sistemului vascular care se prezinta ca proeminente albastrui situate pe traiectele venoase, crescand in volum in timpul unui efort. Ele pot fi tratate prin injectarea de produse sclerozante sau prin ablatie chirurgicala, dar impun practicarea unor examene complementare inaintea interventiei.