Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Limfangiectazie

13 decembrie 2010
Share

Dilatare localizata, dobandita sau congenitala, a vaselor limfatice.

Cauze – O limfangiectazie poate fi congenitala, consecutiva unei anomalii a vaselor limfatice. Ea este localizata mai ales pe membre. De cele mai multe ori, limfangiectazia este dobandita, cauzata de un obstacol situat in canalele limfatice mari care antreneaza o dilatare in amonte a vaselor limfatice mici.

Simptome si semne – Daca limfangiectazia este congenitala, apar edeme tari, adesea insemnate, responsabile de o dificultate la mers. Pielea se ingroasa: acesta este elefantizisul congenital, care poate la randul lui sa se complice printr-o suprainfectie si o limfangita (inflamatia vaselor limfatice). Daca limfangiectazia este dobandita, si, mai particular, daca este situata in vasele limfatice intestinale, ea genereaza dureri, diaree si o proasta absorbtie a lipidelor (grasimilor), care se traduce prin scaune grasoase.

Tratament – Este cel al cauzei si al simptomelor si consta in ajutarea intoarcerii limfei printr-o kineziterapie zisa de drenare limfatica (mainile dreneaza limfa de jos in sus). De altfel, purtarea de fesi de contentie, sau de "ciorapi de varice", creste tonicitatea vaselor.