Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Lifting

13 decembrie 2010
Share

Interventie chirurgicala destinata corectarii efectelor imbatranirii fetei si gatului prin "intinderea" structurilor cutanate lasate.

Diferite tipuri de lifting
– Liftingul cervico-facial este destinat corectarii prabusirii obrajilor (obraz flasc) si suprimarii barbiei duble.
– Liftingul frontal face sa dispara ridurile de pe frunte si cele care sunt situate intre sprancene.
In plus, excedentul de piele sau de grasime de pe pleoape poate fi eliminat printr-o blefaroplastie.

Pregatire si desfasurare – Indicatiile operatorii trebuie sa fie selectionate riguros, dupa criterii fizice si fiziologice, tinand cont de factorii de risc (tabagism). Primele consultatii de chirurgie estetica permit precizarea motivatiilor pacientului, care este avertizat in ce priveste riscurile pe care le prezinta operatia si dificultatile psihologice eventuale (deceptie, de exemplu) legate de modificarea trasaturilor fetei. Fotografiile preoperatorii permit determinarea defectelor estetice susceptibile sa fie corectate; asimetria fetei, gusa, obrazul flasc, excedentul de piele sau grasime de pe pleoape etc.
Operatia cuprinde mai multe secvente: dezinfectia sistematica a pielii capului, liposuctiunea gatului si a obrajilor flasci in unele cazuri, incizia dupa un traseu care trece prin pielea capului si inconjoara urechea, desprinderea pielii si apoi "intinderea" ei si a tesuturilor mai profunde, evitand incremenirea trasaturilor fetei. Fragmentul de piele excedentar este indepartat la sfarsitul operatiei.

Evolutie – Fata ramane umflata vreo zece zile; ea pastreaza o infatisare trista si putin expresiva timp de aproximativ trei saptamani. Sensibilitatea pielii desprinse revine dupa 4-6 luni. Cicatricele unui lifting, ascunse in pielea capului si in spatele lobului urechii, dispar in decursul anului urmator interventiei. Rezultatele estetice ale unui lifting reusit raman stabile pe o perioada de 7-10 ani.

Complicatii
– O fata incremenita este consecinta unei tehnici operatorii proaste.
– Cicatricele hipertrofice (umflate, rosii, provocand o mancarime) sunt exceptionale.
– O necroza (distrugere treptata a unui tesut), consecinta a absentei vascularizarii tesuturilor, poate de asemenea sa intervina.
– O infectie nu se produce decat in 1% din cazuri si necesita o curatare a plagii, instituirea unei drenari si un tratament cu antibiotice.
– O degradare precoce a rezultatului intervine uneori, fie din cauza unei afectari congenitale a fibrelor elastice, fie din cauza tabagismului pacientilor sau dintr-o expunere solara excesiva.
– Paraliziile partiale ale nervului facial, ale nervului spinal (care permite ridicarea umarului) sau din oricare zona operata sunt evenimente cu totul exceptionale.