Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Leucoza

13 decembrie 2010
Share

Proces proliferativ neoplazic al mezenchimului leucoblastic, caracterizat in general prin cresterea numarului de elemente leucocitare mieloide sau limfoide, insotita de metaplazii ale organelor hematopoietice si de aparitia frecventa a elementelor proliferate in sangele periferic sub forma de elemente tinere.

Diferite tipuri de leucemie Se deosebesc leucemiile cronice, in care proliferarea nu este insotita de oprirea maturarii precursorilor prezenti in maduva, de leucemiile acute, in care la proliferarea acestor precursori se adauga un blocaj al maturarii lor, ceea ce are drept consecinta, pe de o parte, un exces de celule tinere, pe de alta parte, absenta globulelor albe mature. De altfel, leucemia poate sa se dezvolte fie pe seama precursorilor celulelor polinucleare (mieloblasti), fie pe seama precursorilor limfocitelor (limfoblasti).
Aceste criterii duc la clasificarea in patru mari tipuri a diferitelor forme pe care le poate lua boala: leucemia mieloida cronica (LMC), leucemia acuta mieloida (LAM), leucemia limfoida cronica (LLC), cea mai frecventa la persoanele trecute de 40 ani, si leucemia acuta limfoida (LAL), cea mai obisnuita la copil.

Cauze – Lasand deoparte expunerile profesionale intensive la unele substante chimice sau la radiatii, cauza leucemiilor ramane necunoscuta in majoritatea cazurilor.

Simptome Acestea sunt putin caracteristice si sunt provocate de insuficienta elementelor mature ale sangelui (polinudeare, globule rosii si plachete), precum si de invadarea diverselor organe de catre globulele albe. Micsorarea numarului de globule rosii antreneaza o anemie cu paloare si palpitatii. Absenta plachetelor provoaca fenomene hemoragice (sangerare a gingiilor, echimoze). In sfarsit, diminuarea polinuclearelor expune la infectii grave ca septicemiile sau anginele severe. Invadarea priveste mai ales splina si ganglionii limfatici, care cresc in volum, mai rar pielea, traducandu-se atunci prin aparitia leucemidelor (papule mari rosii-brune), sau sistemul nervos, antrenand dureri de cap, o meningita, o paralizie faciala sau tulburari ale constientei.

Diagnostic – Acesta se bazeaza pe analiza sangelui si a maduvei. Sangele este de cele mai multe ori sarac in globule rosii si in plachete si contine leucocite cu aspect normal, dar in numar excesiv (leucemie cronica), sau leucocite anormal de tinere (leucemie acuta). Mielograma (punctia maduvei osoase) arata o invadare cu blasti (leucemie acuta) sau cu un numar excesiv de globule albe mai mature, limfocite sau precursori ai polinuclearelor, in leucemiile cronice.

Tratament – Acesta depinde de varsta pacientului si de tipul de leucemie. El este, in general, mai putin intensiv la pacientii trecuti de 65 ani. O grefa de maduva osoasa nu este avuta in vedere decat la subiectii sub varsta de 50 ani. Tratamentul leucemiilor acute, mieloide si limfoide, consta intr-o chimioterapie intensiva. Dar acest tratament distruge atat celulele tumorale, cat si celulele normale ale maduvei. El are ca urmare o disparitie trecatoare, dar marcata, a celulelor mieloide, perioada in care subiectul este in mod deosebit expus infectiilor, hemoragiilor si anemiilor, respectiv prin lipsa de polinudeare, de plachete si de globule rosii. Cura necesita deci o spitalizare indelungata. In majoritatea cazurilor, blastii dispar in cursul tratamentului. Un tratament de consolidare, bazat pe o chimioterapie usoara, este atunci administrat fie in cure repetate si destul de putin intensive, fie intr-o cura sau doua dar mult mai intensive. O grefa de maduva osoasa poate, de asemenea, sa fie avuta in vedere (alogrefa sau autogrefa de maduva).
– Tratamentul leucemiei mieloide cronice este grefa de maduva osoasa atunci cand ea este posibila. Chimioterapia nu permite decat normalizarea numarului de globule albe fara a impiedica evolutia bolii.
– Tratamentul leucemiei limfoide cronice este, in numeroase cazuri, inutil, aceasta boala neantrenand nici un simptom si avand o evolutie foarte lenta.
In cazul leucemiilor acute, exista riscul de resuta, in special in cei trei ani care urmeaza imbolnavirii. Acest risc este mic pentru leucemiile acute limfoide ale copilului, mai important pentru alte varietati ale leucemiei acute.
Sinonim: leucemie.