Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Kineziterapie respiratorie

13 decembrie 2010
Share

Totalitate a tehnicilor de kineziterapie care vizeaza mentinerea unei capacitati respiratorii corecte la bolnavii suferind de o afectiune bronhopulmonara (bronsita cronica) sau pleurala (pleurezie), de o fractura a coastelor sau care au suferit o interventie chirurgicala.
– Tehnicile de eliberare vizeaza impiedicarea acumularii de secretii in bronhii. "Clapping"-ul, zdruncinarea custii toracice care este lovita cu platul palmei, cauta sa desprinda secretiile de peretii bronsici inaintea manevrelor de expectoratie.Expectoratia dirijata consta in provocarea scuiparii dupa o expiratie rapida si viguroasa mai curand decat prin tuse. Drenajul postural consta in alungirea bolnavului pe un pat intr-o pozitie care, sub actiunea gravitatii, usureaza drenajul secretiilor spre trahee, ele fiind apoi eliminate prin tuse.
– Tehnicile de gimnastica respiratorie constau in ameliorarea ventilatiei (succesiunea inspiratiilor si expiratiilor) subiectului invatandu-l sa realizeze miscari toracice corecte (respiratie ampla si lenta) si coordonarea lor cu miscarile abdominale. 

#tags   \