Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Rahitism

13 decembrie 2010
Share

Osteomalacia este o afectiune osoasa aparuta la pacientul adult. Este caracterizata prin demineralizarea corticalei osoase mature si/sau a tesutului osos spongios. Daca in cazul osteoporozei intalnim travee desenate mai net, iar histologic observam marirea spatiilor medulare osoase si atrofie trabeculara, in cazul osteomalaciei sunt respectate grosimea si numarul de travee osoase. Osteomalacia reprezinta pentru adult ceea ce pentru copii si adolescenti este rahitismul.

Cauze – Osteomalacia, echivalentul la adult al rahitismului de la copil, este provocata de o mineralizare osoasa de proasta calitate, legata la randul ei, de o carenta in vitamina D. Aceasta poate fi consecinta unui aport alimentar insuficient sau, mai des, a unei absorbtii insuficiente de vitamina D (boala de pancreas, intoleranta la gluten). In plus, o osteomalacie poate fi provocata de o intoxicatie a osului cu unele substante (fluor, bifosfonati) sau poate fi urmarea unei scaderi importante a nivelului de fosfor In sange (insuficienta renala cronica).

Tipuri
– osteomalacia din hipofosfatemia familiala
– osteomalacia hepatica – complicatie a bolilor hepatice colestatice
– osteomalacia oncogena – din neoplasmele benigne mezenchimale, care ar putea produce o substanta care afecteaza functiile tubulare renale de transport pentru fosfat si de hidroxilare a 25-monohidroxi vitamina D
– osteomalacia puerperala – apare datorita epuizarii rezervelor de Ca si P in cursul sarcinilor repetate si al lactatiilor
– osteomalacia renala sau osteomalacia renala tubulara – apare in urma acidozei si hipercalciuriei datorate alterarii functiilor tubilor renali (absenta acidifierii urinei si absenta producerii de amoniac)
– osteomalacia senila – prin deficit de vitamina D. In urma tratamentului cu vitamina D, majoritatea acestor forme de osteomalacie sunt vindecate.

Simptome si diagnostic – Boala se traduce prin dureri cvasiconstante, cu amplasare in solduri si in umeri; deformari osoase, care afecteaza in principal vertebrele, membrele inferioare si bazinul, sunt importante uneori. Subiectul intampina dificultati la mers.

Tratament – Administrarea de vitamina D asigura, in general, o vindecare rapida a osteomalaciei, in general se asociaza si un aport in calciu.
Sinonim: osteomalacie.