Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Electroterapie

13 decembrie 2010
Share

Tratament care utilizeaza energia electrica.

Diferite tipuri de tehnica
– Ionizarea are o afectiune locala destinata tratarii durerilor de cap, nevralgiilor, durerilor tendinoase sau articulare, contracturilor; ea permite, de asemenea, reeducarea anumitor paralizii.
– Excitoneuromotoarele, a caror actiune are loc asupra fibrelor nervoase sau musculare, au aceleasi indicatii ca si ionizarea.
– Vibratiile mecanice sunt indicate pentru tratarea durerilor articulare vertebrale si ligamentare si pentru reducerea cicatricelor. Ele sunt aplicate cu ajutorul unei sonde in contact cu pielea prin intermediul apei sau al unei pomezi analgezice. Ele exercita un efect de micromasaj rapid si un efect termic.
– Undele scurte electromagnetice sunt utilizate datorita actiunii lor antiintlamatorii si de ameliorare a circulatiei, precum si pentru a activa procesul de cicatrizare si de regenerare nervoasa.

Desfasurare si efecte secundare – Electroterapia se practica in cabinet, la un medic neurolog sau reeducator functional, sau chiar la spital, intr-un serviciu de reeducare sau intr-un centru impotriva durerilor. Ea se desfasoara intr-o serie de 5 pana la 15 sedinte de 10 pana la 30 minute fiecare. Aceasta serie poate fi reinnoita de 3 ori. Electroterapia poate antrena cateva rare arsuri, mai ales in cazul metodelor care utilizeaza direct curentii electrici (ionizare, curenti excitomotori) si radiatiile lusinoase.