Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Guillain barre (sindrom al lui)

13 decembrie 2010
Share

Inflamatie acuta si demielinizare (distrugere a tecii de mielina care inconjoara fibrele nervoase) a nervilor periferici, responsabile de paralizii. Sindromul lui Guillain-Baree este cea mai frecventa dintre poliradiculonevrite, afectiuni care au ca trasatura comuna o inflamatie a radacinilor nervilor in punctul lor de emergenta din maduva spinarii.

Cauze – Mecanismul acestui sindrom este autoimun, organismul fabricand anticorpi impotriva propriilor lui constituenti.

Simptome si semne – Boala cuprinde trei faze:
– Prima, care dureaza mai putin de patru saptamani, este caracterizata prin aparitia unei paralizii a membrelor inferioare. Aceasta se intinde apoi simetric la membrele superioare (tetraplegie) si la nervii cranieni, provocand o paralizie faciala, tulburari oculomotorii si tulburari ale deglutitiei. Aceste semne se asociaza frecvent cu manifestari senzitive: furnicaturi, dureri musculare, ale spatelui, in lungul nervilor. In cursul acestei faze poate aparea o paralizie a muschilor respiratori necesitand un tratament de reanimare.
– A doua faza este caracterizata prin persistenta, in platou, a semnelor precedente, uneori timp de mai multe luni.
– Ceea de a treia faza, care dureaza de la cateva saptamani la mai multe luni, este cea de recuperare, semnele disparand treptat.

Tratament si prognostic – Tratamentul consta mai intai in asigurarea respiratiei (ventilatie asistata la nevoie). Unele tratamente vizeaza micsorarea extinderii si a duratei paraliziilor, mai ales in cazurile cele mai grave, recurgand la diferite mijloace: schimbari plasmatice (scoaterea anticorpi lor anormali din plasma bolnavului), injectarea unor doze masive de imunoglobuline pe cale intravenoasa. In majoritatea cazurilor, nu raman sechele si resutele sunt rare.