Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Genital masculin (aparat)

13 decembrie 2010
Share

Totalitatea organelor masculine care permit reproducerea. La barbat, aparatul genital este strans legat de aparatul urinar. El cuprinde testiculele, epididimele, canalele deferente, veziculele seminale, prostata, precum si penisul.
– Testiculele, situate in burse, sunt de forma ovoida si o lungime de aproximativ 4 centimetri. Ele elaboreaza testosteronul (hormon masculin, ce actioneaza asupra dezvoltarii organelor genitale si asupra caracterelor sexuale secundare) si spermatozoizii.
– Epididimul, conduct situat in spatele testiculului, primeste spermatozoizii, pe care-i indreapta spre canalul deferent.
– Canalul deferent este situat in cordonul spermatic (pedicul ce contine testiculul si epididimul). Este vorba de un conduct foarte fin care leaga epididimul de ampulele deferentiale si de canalele ejaculatoare. El transporta spermatozoizii.
– Veziculele seminale sunt doua buzunare situate in spatele prostatei; ele fabrica plasma seminala, care, amestecata cu secretiile prostatice, va forma sperma cu spermatozoizii.
– Canalele ejaculatoare, care urmeaza veziculelor seminale, expulzeaza sperma in uretra in momentul excitarii sexuale
– Prostata este o glanda care cantareste 15-20 grame, situata sub colul vezical si inconjura uretra. Ea secreta plasma seminala, care, asociata secretiilor veziculelor seminale si spermatozoizilor, va forma sperma.
– Penisul, sau membrul viril, este constituit din uretra, conductul care vehiculeaza urina in cursul mictiunii si sperma in cursul ejacularii, si cele doua organe erectile numite corpi cavernosi, care sunt flacide in stare de repaus; in cursul erectiei, ele devin rigide datorita afluxului de sange.

Examene – Numeroase examene exploreaza aparatul genital masculin:
– spermograma (numararea spermatozoizilor, studierea formei lor, a mobilitatii lor, a vitalitatii lor etc.) poate permite diagnosticarea originii unei sterilitati masculine;
– dozarile sangvine ale testosteronului exploreaza functia hormonala a testiculului;
– ecografia este destinata descrierii veziculelor seminale, a prostatei si a testiculelor;
– eco-Dopplerul studiaza vascularizarea corpilor cavernosi, care asigura calitatea erectiei.

Patologie – In afara sterilitatii, principalele patologii care pot afecta aparatul genital masculin sunt:
– atrofiile si ectopiile (pozitie anormala, in general de origine congenitala) testiculare;
– tumorile si infectiile testiculului si ale epididimului;
– tulburarile de ejaculare;
– tumori le prostatei, benigne (adenom) sau maligne (cancer);
– tulburarile de erectie (impotenta sexuala, de exemplu).