Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Fotocoagulare

13 decembrie 2010
Share

Procedeu terapeutic constand in proiectarea pe retina, pe iris sau pe vasele retiniene a unui fascicul luminos intens si ingust produs de un laser, in general un laser cu argon.

Indicatii – Fotocoagularea este utilizata in tratamentul rupturilor de retina si a altor leziuni susceptibile sa provoace o dezlipire a retinei. Fotocoagularea este, de asemenea, folosita pentru tratarea leziunilor ischemice ale retinei (cauzate de o diminuare a irigarii sale sangvine), consecutive fie unei ocluzii a vaselor, fie unei retinopatii ischemice observate mai ales in cursul diabetului. In sfarsit, un caz de glaucom cu unghiul prea larg (hipertensiune intraoculara), fotocoagularea cu laser creeaza mici arsuri pe trabecul (filtru situat in unghiul irisului si corneei), care permit sa i se largeasca ochiurile cu scopurile de a da posibilitatea unei mai bune evacuari a umorii apoase.

Desfasurare – Pentru a fi supus unei fotocoagulari cu laser nu este necesara spitalizarea; doar pentru copiii mici poate fi nevoie de o anestezie generala. In general, fasciculul laser nu este dureros, dar cateodata pacientul resimte o durere scurta si trecatoare. Pacientul se poate intoarce acasa fara un tratament deosebit. Totusi, nu ii este recomandat sa conduca un vehicul in orele care urmeaza.

Efecte secundare – Laserul provoaca un edem retinian localizat, care se resoarbe, in general, in cateva zile. El poate prilejui unele dureri de cap trecatoare, mai ales la subiectii diabetici.