Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Fibroscopie

13 decembrie 2010
Share

Tehnica de endoscopie permitand indeosebi examinarea stomacului, colonului, intestinului subtire, bronhiilor, vezicii, orofaringelui, cailor biliare si vaselor.
Tehnica – O fibroscopie se efectueaza cu ajutorul unui fibroscop, endoscop suplu format dintr-o teaca etansa cu lungimea intre 40 si 160 centimetri si diametrul de la 5 la 12 milimetri, ce contine un fascicul de fibre de sticla care conduce lumina furnizata de o lampa puternica situata in exteriorul aparatului, dar dand o lumina rece, permitand astfel observatia. Diferitele canale sunt destinate insuflarii de aer, spalaturilor, aspirarii secretiilor, precum si trecerii unor instrumente suple: pense de biopsie, aparate de sectionare, emitatoare laser. Ansamblul aparatelor este pus in miscare printr-un sistem de cabluri care permite extremitatii fibroscopului sa descrie 360 grade. Este posibil sa se instaleze o sonda de ecografie la extremitatea unui fibroscop (ecoendoscopie), care este utilizat, astfel echipat, pentru un studiu fin al tumorilor digestive sau pentru analiza structurilor invecinate cu stomacul (pancreas, cai biliare).

Se poate, datorita fibroscopiei, sa se observe, sa se fotografieze, sa se filmeze, sa se efectueze prelevari (endoscopie diagnostica), sa se extraga corpii straini, sa se sparga sau sa se extraga calculii, sa se extraga sau sa se distruga tumorile, sa se coaguleze vasele care sangereaza, sa se punctioneze pungile de lichid (endoscopie interventionaia).
O fibroscopie se desfasoara, in general, sub anestezie locala; anestezia generala nu este indicata decat pentru coloscopie (fibroscopie a colonului) si pentru fibroscopiile intreprinse la copil. Spitalizarea nu este necesara decat in caz de anestezie generala (observatie timp de 24 ore dupa examen). Riscurile fibroscopiilor sunt foarte mici: perforatiile si hemoragiile nu survin decat in mod exceptional.