Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Expertiza medicala

13 decembrie 2010
Share

Studiu practicat de catre un medic-expert care duce la stabilirea unui raport de expertiza.
– In domeniul asigurarilor, companiile folosesc medici experti atat pentru fixarea riscului de asigurare, cat si pentru aprecierea daune lor si incapacitatiilor antrenate de o calamitate corporala.
– In domeniul judiciar, expertiza se efectueaza la solicitarea unui magistrat. Expertul stabileste cauza si circumstantele unei morti, evalueaza starea psihica si gradul de responsabilitate al unui inculpat. In procedurile civile, el determina cauza si responsabilitatile unei calamitati corporale si fixeaza importanta daunelor.
– In domeniul farmacologic, organismele publice care autorizeaza punerea pe piata a unor noi medicamente pretind rapoarte de expertiza asupra diferitelor faze ale studiului unui produs: actiunea pe animal, farmacocinetica (ce se intimpla cu medicamentul in organism), efectele terapeutice, toxicitatea, efectele nedorite. Orice noua metoda de diagnostic sau de tratament instrumental face, de asemenea, obiectul unei expertize inainte de a fi autorizate.
In sfarsit, expertiza medicala poate fi ceruta de diferite instante, ca societatile stiintifice, asociatiile consumatorilor sau centre spitalicesti pentru a cunoaste valoarea anumitor proceduri de diagnostic si tratament.