Dictionar Medical Litera A

Aplazie medulara
Boala caracterizata printr-o rarefiere a maduvei osoase, care se traduce printr-o diminuare a numarului de globule rosii, de globule albe si de plachete.Tratament hematologic prin grefon medular. Definitie furnizata de: Medcenter Bucuresti, Dr. Ligia Constantinescu,Medic Specialist Medicina de familie, Competenta medicina de intreprindere.
Citeste articolul
Anticoagulant
Substanta care previne cogularea sangelui. Anticoagulantele se folosesc "in vivo" sub forma de medicamente anticoagulante pentru bolile trombotice: tromboza venoasa profunda, infarct miocardic acut, trombembolism pulmonar, fibrilatie atriala, valve protezate, imobilizare prelungita, interventii chirurgicale, hemodializa.Exista 4 clase de antitrombotice/anticoagulante:1). Antagonisti ai vitaminei K – acenocumarolum - cu administrare orala, efect prelungit.2). Grupul heparinelor cu administrare injectabila si efect imediat.3). Anticoagulante plachetare: acid acetil salicilic, dipiridamolum, clopidogrelum, ticlopidinum, sulodexidum.4). Enzime utilizate in tratamentul fibrinolitic al infarctului miocardic acut, trombembolismului pulmonar masiv: alteplase, reteplasum, streptokinasum. Definitie furnizata de: Medcenter
Citeste articolul
Anticanceros
Medicament care combate cancerul, anticancerigen. Definitie furnizata de: Medcenter
Citeste articolul
Apendicita
Boala care consta in inflamarea acuta sau cronica a apendicelui și care se manifesta de obicei prin crize dureroase. Boala caracterizata printr-o rarefiere a maduvei osoase, care se traduce printr-o diminuare a numarului de globule rosii, de globule albe si de plachete. Definitie furnizata de: Medcenter Bucuresti, Dr. Ligia Constantinescu,Medic Specialist Medicina de familie, Competenta medicina de intreprindere.
Citeste articolul
Apendicectomie
Ablatie (excizie) chirurgicala a apendicelui Definitie furnizata de: Medcenter Bucuresti, Dr. Ligia Constantinescu,Medic Specialist Medicina de familie, Competenta medicina de intreprindere.
Citeste articolul
Aplazie
Atrofiere a unui țesut sau a unui organ prin intreruperea procesului de dezvoltare. Definitie furnizata de: Medcenter Bucuresti, Dr. Ligia Constantinescu,Medic Specialist Medicina de familie, Competenta medicina de intreprindere.
Citeste articolul
Apirexie
Lipsa febrei in cazul unei boliEvolutie favorabila sub antitermice a unei boliAbsenta febrei la persoanele imunodeprimate medicamentos sau in cazuri unor boli invalidante. Definitie furnizata de: Medcenter Bucuresti, Dr. Ligia Constantinescu,Medic Specialist Medicina de familie, Competenta medicina de intreprindere.
Citeste articolul
Apendice
Termenul desemneaza o structura atașata la o alta mai mare. Mica prelungire a tubului intestinal, in partea de jos a cecului. Parte secundara a unui obiect, care se prezinta ca o prelungire sau ca o completare a acestuia Anexa, adaos, supliment la o structura.Primul semn al apendicitei acute este durerea abdominala spontana cu localizare periombilicala sau in hipogastru, rareori severa sau colicativa (cu crampe intermitente, supraadaugate). Dupa o perioada variabila intre 1-12 ore (mai frecvent 4-6 ore) durerea se localizeaza in fosa iliaca dreapta (in caz de pozitie anatomica normala a apendicelui). Se schimba caracterul durerii, ea devine constanta si progresiva. Aceasta schimbare a localizarii si caracterului durerii este cunoscuta sub denumirea semnului Kocher si este observata la aproximativ 60% din pacienti. In celelalte cazuri apendicita incepe cu durerea in zonalocalizarii apendicelui. De obicei, aparitia durerii este precedata de anorexie, iar varsaturile reflexe apar in 75% din cazuri. Constipatia ce precede durerea se observa la majoritatea pacientilor, dar in caz de localizare atipica a apendicelui (retrocecala, pelvina sau mezoceliaca la copii) se poate intalni diaree. Succesiunea aparitiei simptomelor (anorexia, urmata de durerea abdominala si varsatura) este importanta in diagnosticul diferential. Definitie furnizata de: Medcenter Bucuresti, Dr. Ligia Constantinescu,Medic Specialist Medicina de familie, Competenta medicina de intreprindere.
Citeste articolul
Apa oxigenata
- Sotutie antiseptica, dezinfectanta si hemostatica. Definitie furnizata de: Medcenter Bucuresti, Dr. Ligia Constantinescu,Medic Specialist Medicina de familie, Competenta medicina de intreprindere.
Citeste articolul
Apa minerala
- Apa este un lichid incolor, inodor si fara gust, care intra in compozitia majoritatii organismelor vii. Molecula de apa (H2O) se compune din doi atomi de hidrogen legati la un atom de oxigen. Apa fierbe la temperatura de 100 grade C, se solidifica la 0 grade C.- Ea se numeste potabila atunci cand raspunde unor norme fixate prin texte legiferate prin lege: ea trebuie sa fie placuta la baut atat in ce priveste gustul, cat si culoarea si mirosul ei, si, ca regula absoluta, nesusceptibila, sa nu aduca vreo atingere sanatatii. - Apa potabila trebuie sa nu contina nici microorganisme patogene, nici substante toxice (cupru, plumb, fluoruri, cianuri, arsenic, compusi fenolici, etc.). Concentratia sa in anumite substante chimice (saruri minerale, amoniac, nitriti, nitrati, cloruri, materii organice) trebuie sa fie limitata- Poate fi minerala naturala si minerala carbogazeificata. Definitie furnizata de: Medcenter Bucuresti, Dr. Ligia Constantinescu,Medic Specialist Medicina de familie, Competenta medicina de intreprindere.
Citeste articolul
Anus
Definitie: Orificiu terminal al intestinului gros, care comunica cu exteriorul si prin care sunt eliminate materiile fecale.Specialistii ce se ocupa de partea aceasta a corpului sunt: medicii generalisti, internistii, pediatrii, chirurgii, dermatologii, etc.Patologia anala: vasta, reprezentata frecvent de hemoroizi, fisuri anale, fistule perianale, condilomatoze, eczeme, atonie sfincteriana, tumori maligne sau benigne. Definitie furnizata de: Medcenter Bucuresti, Dr. Ligia Constantinescu,Medic Specialist Medicina de familie, Competenta medicina de intreprindere.
Citeste articolul
Antitusiv
Medicament utilizat in tratamentul simptomatic al tusei. Definitie furnizata de: Medcenter Bucuresti, Dr. Ligia Constantinescu,Medic Specialist Medicina de familie, Competenta medicina de intreprindere.
Citeste articolul
Anticorp monoclonal
Anticorp produs de o clona de celule (grup de celule identice cu celula-mama din care s-au dezvoltat), utilizat in scopuri diagnostice si terapeutice.Anticorpii monoclonali constau dintr-un singur tip de imunoglobulina si sunt sintetizati pentru obtinerea unor vaccinuri, pentru diagnosticarea anumitor afectiuni (diagnosticul bolii HIV –SIDA se face cu ajutorul acestor anticorpi: ei recunosc si diferentiaza limfocitele T-Helper si T-Supresor)  pentru terapia diverselor tipuri de neoplasme (tumori intracraniene, neoplasme de san, limfoame, leucemii) si pentru terapia psoriazisului.Anticorpii monoclonali stimuleaza sistemul natural de aparare a organismului pentru a ataca in mod specific celulele afectate.Anticorpii monoclonali se cupleaza cu o citotoxina sau cu un medicament citostatic pe care il va transporta tintit la celula neoplazica pe care o va anihila datorita afinitatii antigen tumoral-anticorp specific.Exemple  anticorpi monoclonali: CETUXIMAB,PALIVIZUMAB,ADALIMUMAB,RANIBIZUMAB,GOLIMUMABSpecializari: Imunologie,oncologie,boli infectioase,dermatologie. Definitie furnizata de: Medcenter
Citeste articolul
Anticorp antinuclear
Autoanticorp care reactioneaza cu antigenele prezente in nucleul celulelor proprii. Acestia sunt produsi de sistemul imunitar al unei persoane atunci cand organismul nu reuseste sa distinga intre elementele proprii si non-proprii.Testul de detectie al anticorpilor antinucleari(ANA) se foloseste cand pacientul prezinta semnele si simptomele bolii lupus eritematos sistemic sau ale altei boli autoimune.Pentru acest test se preleveaza sange venos prin punctie venosa,a j`eune su postprandial.Valorile normale ale ANA sunt negative sau scazute.Valori crescute apar in:• lupus eritematos sistemic • poliartrita reumatoida • spondilita anchilozanta • angeita necrozanta • polimiozita • dermatomiozita • scleroza sistemica progresiva • boala mixta a tesutului conjunctiv • sindrom Sjogren • boala Raynaud • poliarterita nodoasa • sclerodermie • mononucleoza infectioasa • leucemie • miastenia gravis • hepatita cronica • ciroza hepatica sau biliara • mixedem • tiroidita Hashimoto • tireotoxicoza • insuficienta renala cronica • anemie pernicioasa • colita ulcerativa • enteropatie gluten-senzitiva.Specializari: Imunologie, medicina de laborator, medicina interna Definitie furnizata de: Medcenter
Citeste articolul
Anticorp
Molecula de natura proteica (imunoglobulina), secretata de plasmocite care provin din limfocite (globule albe sau leucocite), dupa patrunderea unui antigen in organism, avand capacitatea de a se cupla specific cu antigenul si de a declansa o reactie imunologica.Unitatea structurala a anticorpului este o proteina tetracatenara denumita monomer.Anticorpii se leaga de markeri specifici, antigenele, care se gasesc pe suprafata virusurilor, bacteriilor, toxinelor, celulelor straine organismului.Imunoglobulinele neutralizeaza antigenele si le impiedica sa se reproduca. Antigenele sunt in continuare distruse de catre complement sau de catre celulele fagocitare. Definitie furnizata de: Medcenter
Citeste articolul
Stiri recente
Paradoxul selfie

Pentru multe persoane, a-si face un selfie a devenit aproape un reflex, un mod de viata. V-ati intrebat ...
Sarcina dupa 35 de ani imbunatateste abilitatile mentale

Exista oare un „momentul potrivit” pentru a deveni mama? In ultimii ani, varsta medie la care femeile ...
Parodontoza si riscul diabetului de tip 2

Parodontoza ar putea fi un semnal timpuriu al diabetului de tip 2, cel putin asta sustin expertii in ...
Dormiti mai mult de 9 ore? Iata de ce boala ati putea suferi in viitor!

Peste 46 de milioane de oameni la nivel mondial se lupta cu dementa si se asteapta ca numarul sa se tripleze ...
Curs online de parenting, cu Gáspár György

Psihologul Gáspár György propune o experienta revolutionara de parenting, cursul online video „Copilul ...
Oamenii absorb energie unii de la altii

„Totul este energie” este una dintre principalele axiome ale stiintei, axioma care se aplica, desigur, ...
Noutati
Articulatii puternice si sanatoase, cu inovativul Proenzi ArtroStop Intensive

Putini oameni isi pun problema unor articulatii sanatoase si prea putini dintre cei care o fac realizeaza ...
Fumarosept detox: pentru fumatori

In fiecare zi, plamanii sunt expusi impuritatilor din aer, alergenilor si microorganismelor patogene ...
ANTIOXsupport: puternic antioxidant

Suplimentul alimentar contine acid alfa-lipoic, quercetina, astaxantina si vitamina C. ANTIOXsupport ...
Proenzi® ArtroStop® Intensive – sanatatea si flexibilitatea articulatiilor

Este un complex de nutrienti cu absorbtie ridicata pentru articulatii. Compozitia sa a fost dezvoltata ...
Koflet-H aroma de portocale elimina tusea si durerile in gat

Este un supliment alimentar din plante, imbogatit cu miere, care ajuta la mentinerea starii de sanatate ...
Grace Cole – Cadouri de lux pentru toti

Sarbatorile sunt cel mai bun moment de a ne inconjura de oameni dragi, de arome delicioase cu iz festiv ...
Abonare newsletter
Trateaza-te natural
Dictionar Medical
Cautare Index

-banner-NATURALIS-FT---13-XII-2013

Catena va ureaza o primavara minunata!

Catena va ureaza o primavara frumoasa!Citeste mai mult ...
Catena iti reaminteste ca... O inima sanatoasa iubeste mai mult!

Catena desfasoara si in acest an, din 14 februarie – ziua in care este celebrata dragostea – campania O inima sanatoasa iubeste mai mult!, parte a programului de constientizare publica a importantei sanatatii inimii.Citeste mai mult ...
Rh-ul negativ

Prof.dr.Radu Vladareanu-sef Clinica de Obstetrica si Ginecologie Elias vorbeste despre factorul Rh-ul negativ. Rh negativ reprezinta absenta anticorpilor impotriva factorului D, de pe membrana eritrocitelor (globulele rosii).Citeste mai mult ...
Gama Parusan

ParuSan sampon stimulator, 200 ml - CatenaCu o formula unica si concentrata de substante active, samponul stimulator ParuSan este indicat pentru persoanele care se confrunta cu pierderea difuza a parului.Citeste mai mult ...
Testul DEXA

Dr .Raluca Saru - medic radiolog - Centrul Medical " Elim" descrie testul DEXA, ca metoda eficienta de investigare a osteoporozei.Citeste mai mult ...
Ninfe Baby crema si gel

NINFE BABY - Crema calmanta nou-nascuti x 100 ml - CatenaCrema calmanta pentru nou-nascuti NINFE BABY este dedicata ingrijirii pielii sensibile a copiilor. Nu contine substante ce o pot afecta: fara glicol, coloranti, parfum, peg, alcool, parabeni, uleiuri minerale si nici silicon.Citeste mai mult ... ...
Gama Fumarosept

Fumarosept detox x 20 plicuri - CatenaEste un supliment alimentar special creat pentru persoanele care fumeaza.Citeste mai mult ...
Stresul, componenta psiho-sociala a eu - lui.

Stresul este un fenomen complex psiho-social care provine din intalnirea dintre o persoana cu sarcini, situatii, cerinte care sunt percepute ca fiind dificile, dureroase sau de mare importanta pentru persoana respectiva (Baban, 1998).Citeste mai mult ...
ANTIOXsupport

Stresul oxidativ dauneaza grav sanatatii. Solutia: antioxidantii Citeste mai mult ...
Tiroiditele

Dr.Crenguta Sorina Serboiu, medic primar radiologie si imagistica medicala al "Dariusmed", vorbeste despre tiroidita. Tiroidita reprezinta o inflamatie a glandei tiroide,  aceasta fiind una dintre cele mai frecvente afectiuni tiroidiene. Ea afecteaza 10-12% din populatie cu predominanta in randul populatiei ...
Noul numar Vezi toata arhiva
1 1 1 1 1 1
scroll up scroll down
Link