Dictionar Medical Litera A

Aplazie medulara
Boala caracterizata printr-o rarefiere a maduvei osoase, care se traduce printr-o diminuare a numarului de globule rosii, de globule albe si de plachete.Tratament hematologic prin grefon medular. Definitie furnizata de: Medcenter Bucuresti, Dr. Ligia Constantinescu,Medic Specialist Medicina de familie, Competenta medicina de intreprindere.
Citeste articolul
Anticoagulant
Substanta care previne cogularea sangelui. Anticoagulantele se folosesc "in vivo" sub forma de medicamente anticoagulante pentru bolile trombotice: tromboza venoasa profunda, infarct miocardic acut, trombembolism pulmonar, fibrilatie atriala, valve protezate, imobilizare prelungita, interventii chirurgicale, hemodializa.Exista 4 clase de antitrombotice/anticoagulante:1). Antagonisti ai vitaminei K – acenocumarolum - cu administrare orala, efect prelungit.2). Grupul heparinelor cu administrare injectabila si efect imediat.3). Anticoagulante plachetare: acid acetil salicilic, dipiridamolum, clopidogrelum, ticlopidinum, sulodexidum.4). Enzime utilizate in tratamentul fibrinolitic al infarctului miocardic acut, trombembolismului pulmonar masiv: alteplase, reteplasum, streptokinasum. Definitie furnizata de: Medcenter
Citeste articolul
Anticanceros
Medicament care combate cancerul, anticancerigen. Definitie furnizata de: Medcenter
Citeste articolul
Apendicita
Boala care consta in inflamarea acuta sau cronica a apendicelui și care se manifesta de obicei prin crize dureroase. Boala caracterizata printr-o rarefiere a maduvei osoase, care se traduce printr-o diminuare a numarului de globule rosii, de globule albe si de plachete. Definitie furnizata de: Medcenter Bucuresti, Dr. Ligia Constantinescu,Medic Specialist Medicina de familie, Competenta medicina de intreprindere.
Citeste articolul
Apendicectomie
Ablatie (excizie) chirurgicala a apendicelui Definitie furnizata de: Medcenter Bucuresti, Dr. Ligia Constantinescu,Medic Specialist Medicina de familie, Competenta medicina de intreprindere.
Citeste articolul
Aplazie
Atrofiere a unui țesut sau a unui organ prin intreruperea procesului de dezvoltare. Definitie furnizata de: Medcenter Bucuresti, Dr. Ligia Constantinescu,Medic Specialist Medicina de familie, Competenta medicina de intreprindere.
Citeste articolul
Apirexie
Lipsa febrei in cazul unei boliEvolutie favorabila sub antitermice a unei boliAbsenta febrei la persoanele imunodeprimate medicamentos sau in cazuri unor boli invalidante. Definitie furnizata de: Medcenter Bucuresti, Dr. Ligia Constantinescu,Medic Specialist Medicina de familie, Competenta medicina de intreprindere.
Citeste articolul
Apendice
Termenul desemneaza o structura atașata la o alta mai mare. Mica prelungire a tubului intestinal, in partea de jos a cecului. Parte secundara a unui obiect, care se prezinta ca o prelungire sau ca o completare a acestuia Anexa, adaos, supliment la o structura.Primul semn al apendicitei acute este durerea abdominala spontana cu localizare periombilicala sau in hipogastru, rareori severa sau colicativa (cu crampe intermitente, supraadaugate). Dupa o perioada variabila intre 1-12 ore (mai frecvent 4-6 ore) durerea se localizeaza in fosa iliaca dreapta (in caz de pozitie anatomica normala a apendicelui). Se schimba caracterul durerii, ea devine constanta si progresiva. Aceasta schimbare a localizarii si caracterului durerii este cunoscuta sub denumirea semnului Kocher si este observata la aproximativ 60% din pacienti. In celelalte cazuri apendicita incepe cu durerea in zonalocalizarii apendicelui. De obicei, aparitia durerii este precedata de anorexie, iar varsaturile reflexe apar in 75% din cazuri. Constipatia ce precede durerea se observa la majoritatea pacientilor, dar in caz de localizare atipica a apendicelui (retrocecala, pelvina sau mezoceliaca la copii) se poate intalni diaree. Succesiunea aparitiei simptomelor (anorexia, urmata de durerea abdominala si varsatura) este importanta in diagnosticul diferential. Definitie furnizata de: Medcenter Bucuresti, Dr. Ligia Constantinescu,Medic Specialist Medicina de familie, Competenta medicina de intreprindere.
Citeste articolul
Apa oxigenata
- Sotutie antiseptica, dezinfectanta si hemostatica. Definitie furnizata de: Medcenter Bucuresti, Dr. Ligia Constantinescu,Medic Specialist Medicina de familie, Competenta medicina de intreprindere.
Citeste articolul
Apa minerala
- Apa este un lichid incolor, inodor si fara gust, care intra in compozitia majoritatii organismelor vii. Molecula de apa (H2O) se compune din doi atomi de hidrogen legati la un atom de oxigen. Apa fierbe la temperatura de 100 grade C, se solidifica la 0 grade C.- Ea se numeste potabila atunci cand raspunde unor norme fixate prin texte legiferate prin lege: ea trebuie sa fie placuta la baut atat in ce priveste gustul, cat si culoarea si mirosul ei, si, ca regula absoluta, nesusceptibila, sa nu aduca vreo atingere sanatatii. - Apa potabila trebuie sa nu contina nici microorganisme patogene, nici substante toxice (cupru, plumb, fluoruri, cianuri, arsenic, compusi fenolici, etc.). Concentratia sa in anumite substante chimice (saruri minerale, amoniac, nitriti, nitrati, cloruri, materii organice) trebuie sa fie limitata- Poate fi minerala naturala si minerala carbogazeificata. Definitie furnizata de: Medcenter Bucuresti, Dr. Ligia Constantinescu,Medic Specialist Medicina de familie, Competenta medicina de intreprindere.
Citeste articolul
Anus
Definitie: Orificiu terminal al intestinului gros, care comunica cu exteriorul si prin care sunt eliminate materiile fecale.Specialistii ce se ocupa de partea aceasta a corpului sunt: medicii generalisti, internistii, pediatrii, chirurgii, dermatologii, etc.Patologia anala: vasta, reprezentata frecvent de hemoroizi, fisuri anale, fistule perianale, condilomatoze, eczeme, atonie sfincteriana, tumori maligne sau benigne. Definitie furnizata de: Medcenter Bucuresti, Dr. Ligia Constantinescu,Medic Specialist Medicina de familie, Competenta medicina de intreprindere.
Citeste articolul
Antitusiv
Medicament utilizat in tratamentul simptomatic al tusei. Definitie furnizata de: Medcenter Bucuresti, Dr. Ligia Constantinescu,Medic Specialist Medicina de familie, Competenta medicina de intreprindere.
Citeste articolul
Anticorp monoclonal
Anticorp produs de o clona de celule (grup de celule identice cu celula-mama din care s-au dezvoltat), utilizat in scopuri diagnostice si terapeutice.Anticorpii monoclonali constau dintr-un singur tip de imunoglobulina si sunt sintetizati pentru obtinerea unor vaccinuri, pentru diagnosticarea anumitor afectiuni (diagnosticul bolii HIV –SIDA se face cu ajutorul acestor anticorpi: ei recunosc si diferentiaza limfocitele T-Helper si T-Supresor)  pentru terapia diverselor tipuri de neoplasme (tumori intracraniene, neoplasme de san, limfoame, leucemii) si pentru terapia psoriazisului.Anticorpii monoclonali stimuleaza sistemul natural de aparare a organismului pentru a ataca in mod specific celulele afectate.Anticorpii monoclonali se cupleaza cu o citotoxina sau cu un medicament citostatic pe care il va transporta tintit la celula neoplazica pe care o va anihila datorita afinitatii antigen tumoral-anticorp specific.Exemple  anticorpi monoclonali: CETUXIMAB,PALIVIZUMAB,ADALIMUMAB,RANIBIZUMAB,GOLIMUMABSpecializari: Imunologie,oncologie,boli infectioase,dermatologie. Definitie furnizata de: Medcenter
Citeste articolul
Anticorp antinuclear
Autoanticorp care reactioneaza cu antigenele prezente in nucleul celulelor proprii. Acestia sunt produsi de sistemul imunitar al unei persoane atunci cand organismul nu reuseste sa distinga intre elementele proprii si non-proprii.Testul de detectie al anticorpilor antinucleari(ANA) se foloseste cand pacientul prezinta semnele si simptomele bolii lupus eritematos sistemic sau ale altei boli autoimune.Pentru acest test se preleveaza sange venos prin punctie venosa,a j`eune su postprandial.Valorile normale ale ANA sunt negative sau scazute.Valori crescute apar in:• lupus eritematos sistemic • poliartrita reumatoida • spondilita anchilozanta • angeita necrozanta • polimiozita • dermatomiozita • scleroza sistemica progresiva • boala mixta a tesutului conjunctiv • sindrom Sjogren • boala Raynaud • poliarterita nodoasa • sclerodermie • mononucleoza infectioasa • leucemie • miastenia gravis • hepatita cronica • ciroza hepatica sau biliara • mixedem • tiroidita Hashimoto • tireotoxicoza • insuficienta renala cronica • anemie pernicioasa • colita ulcerativa • enteropatie gluten-senzitiva.Specializari: Imunologie, medicina de laborator, medicina interna Definitie furnizata de: Medcenter
Citeste articolul
Anticorp
Molecula de natura proteica (imunoglobulina), secretata de plasmocite care provin din limfocite (globule albe sau leucocite), dupa patrunderea unui antigen in organism, avand capacitatea de a se cupla specific cu antigenul si de a declansa o reactie imunologica.Unitatea structurala a anticorpului este o proteina tetracatenara denumita monomer.Anticorpii se leaga de markeri specifici, antigenele, care se gasesc pe suprafata virusurilor, bacteriilor, toxinelor, celulelor straine organismului.Imunoglobulinele neutralizeaza antigenele si le impiedica sa se reproduca. Antigenele sunt in continuare distruse de catre complement sau de catre celulele fagocitare. Definitie furnizata de: Medcenter
Citeste articolul
Stiri recente
S-a dovedit: creierul femeilor este mai activ decat cel al barbatilor

Oamenii de stiinta au descoperit ca, intr-adevar, creierul femeilor este diferit de cel al barbatilor, ...
Un burete marin ar putea vindeca temutul cancer ovarian

O echipa de cercetatori americani anunta descoperirea unui posibil remediu pentru cancerul ovarian, dar ...
Consumul moderat de alcool poate preveni diabetul

Potrivit unui studiu recent, persoanele care consuma frecvent alcool, dar in cantitati moderate, au un ...
Conopida si broccoli ar putea ajuta la vindecarea melanomului

Potrivit cercetatorilor americani, legumele precum broccoli, conopida, ridichile sau varza pot avea un ...
Creierul persoanelor depresive sufera schimbari majore

Depresia este una dintre afectiunile cele mai intalnite si care poate afecta grav viata oamenilor, atat ...
Anticorpii produsi de vaci, posibil tratament in lupta impotriva HIV

O descoperire mai putin obisnuita, poate avea un impact important in tratarea Virusului Imunodeficientei ...
Noutati
Alege constient – 100% organic pentru sanatate, stare de bine si evolutie!

Grija pentru sanatate a devenit, din fericire, una dintre prioritatile tot mai multor oameni. Am inteles ...
Descopera Adevarata Stare de Bine cu ORGANIC INDIA!

Suplimentele alimentare naturale din cele mai renumite si eficiente plante terapeutice indiene si ceaiurile ...
StressManager: relaxare si buna dispozitie!

StressManager este un anxiolitic moderat, ajutor natural in cazuri de epuizare psihica, stres, anxietate, ...
Kiturile Travel bon appetit garanteaza un concediu linistit

Inainte de a pleca in concediu, fiecare dintre noi ar trebui sa treaca pe la farmacie, mai ales daca ...
Probicol IBS, eficient in sindromul de intestin iritabil

Lactobacillus plantarum 299v®este una dintre cele mai bine documentate tulpini bacteriene probiotice. ...
CalmUrin Forte reduce disconfortul aparatului reno-urinar

Este un supliment alimentar superconcentrat, ce contine fructe de merisor canadian atent selectionate, ...
Abonare newsletter
Trateaza-te natural

-banner-NATURALIS-FT---13-XII-2013

Dictionar Medical
Cautare Index

Banner CNMI

Banner Adserver 5

Genera Sun de la Catena

Vara este in plina desfasurare si pentru siguranta ta, Catena recomanda produsele Genera Sun!Citeste mai mult ...
Naturalis Magneziu + Vitamina B6

Naturalis Magneziu + Vitamina B6Magneziul este un mineral vital pentru starea de echilibru a organismului.Citeste mai mult ...
StressManager

StressManager, 20 capsule - CatenaStressManager este un anxiolitic moderat, ajutor natural în cazuri de epuizare psihica, stres, anxietate, depresie.Citeste mai mult ...
Paul Georgescu – fenomenul de la Zurich

Sustinut de Catena, inotatorul roman a castigat cea de-a XXX-a editie a Sri Chinmoy Marathon Schwimmen 2017, supranumita si Regina competitiilor mondiale de natatie (26,4 km) in ape deschise. Secondat de antrenorul Matei Giurcaneanu si de echipa sa, Paul Georgescu i-a devansat intr-o maniera categorica pe competitorii ...
Paul Georgescu – Regele Maratoanelor Acvatice

Sustinut de CATENA, Campionul roman a castigat recent cea de-a 30-a editie a Sri Chinmoy Marathon Schwimmen 2017 – Regina competitiilor mondiale de natatie (26,4 km) in ape deschise.   Membru de onoare Catena Racing Team – cel mai numeros si mai titrat club polisportiv al unei companii, multiplu ...
Catena te trimite din nou la bai

Catena te trimite din nou la baiCiteste mai mult ...
Gerovital Tratament Expert - Sampon anticadere

Gerovital Tratament Expert - Sampon anticadere x 250 ml - CatenaSamponul anticadere Gerovital Tratament Expert contine elemente esentiale care contribuie la intarirea radacinii firului de par si ii stimuleaza cresterea sanatoasa, lasandu-i un aspect stralucitor.Citeste mai mult ...
Tipurile de anestezii

Dr.Lelia Iliescu , medic specialist ATI-Spitalul Clinic Colentina descrie care sunt tipurile de anestezii folosite in timpul interventiilor chirurgicale.Suspendarea intregului ansamblu de sensibilitati ale corpului nostru, anestezia generala, in fapt, este folosita pe scara larga in timpul operatiilor.Ea se foloseste ...
Naturalis Calciu Magneziu Zinc si Vitamina D

Naturalis Calciu Magneziu Zinc si Vitamina D, 20 comprimate efervescente - CatenaCiteste mai mult ...
Campania 'O inima sanatoasa iubeste mai mult'

Catena - Farmacia Inimii si partenerii sai va ofera, in perioada 16 august - 15 septembrie 2017, 30% reducere la produsele selectionate pentru sanatatea INIMII!!!Citeste mai mult ...
Noul numar Vezi toata arhiva
1 1 1 1 1 1
scroll up scroll down
Link