Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Dezlipire sau decolare epifizara

13 decembrie 2010
Share

Traumatism osos, specific copilului si adolescentului, ce afecteaza cartilagiul de conjugare (zona de crestere a osului). Epifizele (extremitatile oaselor lungi) sunt separate de diafiza (corpul osului) printr-o lama cartilaginoasa subtire, cartilagiul de conjugare, numit si cartilagiu de crestere, care constituie zona de crestere activa a osului. Un accident poate provoca separarea, numita dezlipire sau decolare, acestui cartilagiu de restul osului, careia i se poate asocia sau nu o fractura. La examinare, regiunea este dureroasa si uneori deformata; diagnosticarea necesita o radiografie.
De cele mai multe ori tratamentul este ortopedic: el consta intr-o manipulare externa facuta sub anestezie si destinata sa puna in pozitie normala regiunea traumatizata, apoi aplicarea unui aparat gipsat pana la consolidare. Rezultatele sunt, in general, bune; totusi, pot aparea anomalii in continuare fara a putea fi prevazute, iar o supraveghere serioasa a acestei zone este necesara pana la sfarsitul perioadei de crestere a copilului.

Nota pentru articolul «Dezlipire sau decolare epifizara»:5.00/ 5 (1 vot)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate