Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Dezlipire sau decolare de retina

13 decembrie 2010
Share

Afectiune grava a ochiului consecutiva separarii retinei (membrana nervoasa sensibila la lumina, care tapiseaza fundul ochiului) de foita subiacenta sub efectul trecerii de lichid vitros sub retina. Dezlipirea de rctina, destul de frecventa, afecteaza, in general, un singur ochi. Ea survine mai frecvent la persoanele afectate de o miopie puternica sau de afakie (lipsa cristalinului), la subiectii invarsta si la cei pentru care exista antecedente familiale sau personale de dezlipire de retina. O dezlipire poate rezulta in urma unui traumatism (contuzie sau plaga a globului ocular). Ea mai poate fi de origine tumorala sau inflamatorie.

Simptome si semne – Semnele zise premonitorii indica fenomenele care preced dezlipirea: perceptia de mici muste zburatoare sau de puncte albastrui luminoase care semnaleaza piederea aderentei normale a corpului vitros la retina; aparitia unor fulgere albastrui si fixe care pun in evidenta presiunea exercitata de corpul vitros asupra retinei, sau vederea unei "ploi de funingine" care indica o sangerare a retinei, rupta in acest caz, de corpul vitros. Atunci cand retina este dezlipita, subiectul are impresia ca vede o panza neagra pusa pe o parte a campului sau vizual. Scaderea vederii indica faptul ca macula (zona centrala a retinei) a fost atinsa.

Diagnostic si evolutie – Diagnosticul se bazeaza pe examenul fundului de ochi dupa dilatarea pupilara. Evolutia, invariabil nefavorabila in absenta tratamentului, este in prezent franata datorita progreselor chirurgiei.

Tratament si prevenire – Tratamentul, intotdeauna chirurgical, se bazeaza pe trei principii: reperarea cu precizie a dehiscentelor periferice, obturarea lor prin presiune puternica asupra ochiului si refacerea aderentei intre foitele desolidarizate folosind crioaplicatia (aplicatia de frig prin sclerotica), ceea ce provoaca o reactie inflamatorie aflata la originea cicatrizarii. De asemenea, uneori este necesar sa se practice ablatia corpului vitros sau chiar o punctionare a lichidului subretinian. Spitalizarea dureaza aproximativ o saptamana. Tratamentul preventiv ramane esential. El consta in supraveghcrea subiectilor care prezinta risc si in tratarea leziunilor degenerative, de la periferia retiniana prin fotocoagulare cu laser cu argon inainte ca ele sa produca dezlipirea retinei.

Nota pentru articolul «Dezlipire sau decolare de retina»:1.00/ 5 (1 vot)