Revista care te menține sănătos

Wellness club

Descoperiti beneficiile exercitiilor cardio!

Dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă; [email protected]
29 decembrie 2021
Share
Descoperiti beneficiile exercitiilor cardio!

Cand vorbim despre exercitii cardio, ne referim la un tip de activitate fizica ce ne pune inima in miscare. Cu alte cuvinte, in timpul acestor exercitii are loc o crestere a numarului de batai ale inimii pe minut.

Un exemplu il reprezinta exercitiile aerobice in timpul carora sunt lucrate diferite grupe de muschi si care antreneaza o crestere a frecventei cardiace. Exercitiile cardio pot pune dificultati celor care nu prezinta rezistenta fizica. In acest sens, este bine ca oricine incepe un program de exercitii cardio sa nu sara peste etapa de incalzire. In timp, cu ajutorul exercitiilor cardio veti reusi sa va ameliorati toleranta la efort si sa sporiti capacitatile cardiovasculare si respiratorii.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar CardioVita, recomandat pentru reducerea oboselii şi menţinerea tensiunii arteriale în limite normale.

Cum ajuta exercitiile cardio organismul

Cele mai importante beneficii ale exercitiilor cardio sunt cresterea capacitatii cardiovasculare, dar si a celei respiratorii. In plus, cei care fac astfel de exercitii vor prezenta, cu timpul, o imbunatatire a tolerantei la efort. Lista efectelor pozitive ale exercitiilor cardio nu se opreste aici:

  • contribuie la scaderea in greutate si la mentinerea unui indice de masa corporala (IMC) in limite normale
  • imbunatatesc sistemul imunitar
  • ajuta la diminuarea riscului de cancer
  • stimuleaza maduva hematopoietica si amelioreaza anemia
  • imbunatatesc circulatia la nivelul articulatiilor, cu scaderea riscului de artroza
  • mentin un tonus general bun
  • ajuta la scaderea nivelului colesterolului „rau”
  • combat stresul, depresia si problemele legate de somn
  • reduc durerile din timpul menstruatiei
  • tonifica musculatura
  • imbunatatesc tranzitul intestinal

Exercitii cardio pentru seniori

cele mai eficiente exercitii cardio

Cele mai bune exercitii cardio

  • Exercitiile aerobice

Sunt cel mai cunoscut tip de activitate fizica de tip cardio. Cu ajutorul lor, va puteti lucra toate grupele musculare, punand, astfel, sangele in miscare. De regula, exercitiile aerobice ar trebui sa dureze in jur de 60 de minute. Daca, initial, nu va permite rezistenta fizica sa duceti la bun sfarsit o ora de aerobic, puteti sa faceti mici pauze. Mai mult, acestea trebuie sa inceapa gradual din punct de vedere al intensitatii efortului fizic.

  • Mersul pe bicicleta

Este un tip de exercitiu care va ajuta atat din punct de vedere cardiovascular, cat si in ce priveste tonifierea grupelor mari de muschi. Se poate face in aer liber sau in salile de sport. Daca practicati acest sport timp de 30 de minute, veti putea arde in jur de 300-500 de calorii. Cu cat veti creste intensitatea si timpul alocat acestui tip de exercitiu, cu atat veti reusi sa ajungeti la efectul mult dorit.

O inima sanatoasa cu antrenament se mentine

  • Joggingul

Este unul dintre cele mai bune exercitii cardio. Inainte de a incepe alergarea va recomandam sa faceti o scurta incalzire pentru a nu suprasolicita muschii si aparatul cardiovascular. Puteti alerga atat in aer liber (de preferat pe zgura sau iarba) ori pe banda.

  • Inotul

Inotul este unul dintre cele mai bune activitati sportive si pentru tineri, si pentru seniori. Acest tip de activitate fizica are efecte extrem de bune asupra articulatiilor. Mai mult, se pot face numeroase exercitii fizice in apa – aquagym. In acest fel, in 30 de minute, veti arde in jur de 400 de calorii.

  • Saritul corzii

Este un excelent exercitiu care pune sangele si inima in miscare, pe care toti l-am practicat in copilarie. Puteti incepe prin a sari coarda 3 minute fara oprire, urmand ca in functie de rezistenta fizica sa cresteti intensitatea si timpul. Daca reusiti sa sariti coarda timp de o ora, veti reusi sa ardeti in jur de 1.000 de calorii.

Sfatul specialistului

Este bine sa incepeti cu doua antrenamente cardio pe saptamana. De asemenea, este indicat ca exercitiile sa fie precedate de 12-15 minute de incalzire. Puteti alterna tipul de exercitiu cardio pe care il efectuati intr-o saptamana. Astfel, puteti incepe cu inotul pentru ca, ulterior, sa continuati cu jogging sau chiar cu mersul pe bicicleta. Indiferent ce fel de activitate fizica veti face, aceasta trebuie sa va faca placere si sa nu reprezinte o corvoada sau un efort prea mare.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.