Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Cum mentineti sanatatea picioarelor in sezonul cald

27 aprilie 2016
Share

Exista mai multe afectiuni ale picioarelor ce pot cauza simptome suparatoare in stadiile tardive. Multe dintre acestea sunt favorizate de transpiratie, incaltaminte nepotrivita sau de proasta calitate, precum si de ingrijirea necorespunzatoare a picioarelor.

Din fericire, exista mai multe metode prin care puteti sa va mentineti picioarele sanatoase, chiar si in anotimpul cald, cand rata de afectare a acestora este mai crescuta.

Taiati-va unghiile corect

Folositi o foarfeca sau o unghiera potrivita si taiati unghiile corect: nu prea scurte si nu taiati colturile. Taierea colturilor favorizeaza incarnarea acestora. Prin urmare, durere si inflamatie la nivelul unghiei. Este recomandat sa piliti colturile, in schimb.

Mergeti descult

Este recomandat sa mergeti descult sau sa purtati sandale care acopera piciorul cat mai putin, in anotimpul cald, pentru a evita transpiratia picioarelor si mirosul neplacut. Insa, la piscina sau la dusurile comune, este necesar sa purtati slapi.

Evitati slapii

Desi este tentant sa purtati slapi pe vreme calduroasa, acestia nu sunt indicati. Slapii nu confera suport optim picioarelor. Mai mult, va pot provoca dureri de calcai daca ii purtati pe o perioada mai lunga de timp.

Schimbati-va sosetele des

Sosetele nu sunt indicate vara, insa, daca este necesar sa le purtati, asigurati-va ca le schimbati cel putin o data pe zi. In plus, acestea trebuie sa fie fabricate din cel putin 70% bumbac, pentru a impiedica transpiratia picioarelor si mirosul neplacut al acestora.

Indepartati pielea intarita si crapata de la nivelul calcaielor

Pielea intarita si crapata de la nivelul calcaielor apare frecvent vara, in special din cauza sandalelor si a slapilor ce se freaca de calcaie. Utilizati o pila speciala de calcaie, ce va ajuta sa indepartati cu usurinta si blandete pielea intarita, apoi aplicati o crema foarte hidratanta pentru ca pielea sa se inmoaie.

Evitati bataturile

Bataturile apar mai frecvent in sezonul cald. Acestea sunt cauzate de frecare, in special intre degetele de la picioare, daca purtati sandale sau slapi cu acest tip de model. Preveniti bataturile prin largirea sandalelor. Dupa ce le cumparati, purtati-le prin casa cu sosete pana se mai lasa sau folositi un balsam special de picioare pentru a preveni frecarea.

Puneti pe pauza oja sau lacul de unghiires-picioare sanatoase

Unghiile trebuie sa „respire” din cand in cand, iar oja si lacul de unghii impiedica acest lucru. Incercati sa nu le mai folositi o perioada. Acest lucru previne decolorarea, in special daca folositi o oja de culoare inchisa.

Observati eventualele infectii ale picioarelor

Piscinele si podelele dusurilor comune reprezinta o sursa frecventa de aparitie a infectiilor la nivelul picioarelor. Nu mergeti descult in astfel de locuri si protejati-va cu ajutorul slapilor.

Eliminati transpiratia

Daca picioarele transpira mai mult vara, este foarte important sa le spalati dimineata si seara cu apa calda si sapun, iar apoi sa le uscati bine. In plus, puteti folosi si o lotiune antibacteriana, ce elimina mirosul neplacut al acestora. Dupa spalare si uscare, aplicati pudra de talc.

Folositi crema cu factor de protectie solara si pe picioare

Este recomandat sa folositi aceeasi crema cu factor de protectie solara si la nivelul picioarelor. Nu doar pielea are nevoie de protectie, ci si unghiile, ce pot fi agresate de razele soarelui.

 

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.