Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Ce se intampla cu tenul primavara

Dr. Madalina Caraivan, medic specialist dermatovenerologie
2 martie 2023
Share
Ce se intampla cu tenul primavara

Pielea noastra trece prin diverse transformari primavara. Pielea deshidratata, care se descuameaza, cu aspect tern, chiar iritata, poate fi una dintre urmarile neplacute ale sezonului rece. Alergiile de primavara pot duce la aspectul de piele foarte sensibila si reactiva pana si la produsele pe care, de obicei, le suportati.

Pot fi necesare, in acest caz, cel putin temporar, produse cosmetice speciale pentru pielea intoleranta si/sau alergica. Tot primavara este anotimpul in cursul caruia observam diverse reactii exagerate dupa intepaturi de insecte sau dermatite aparute in urma contactului cu diverse plante (fitodermatite). Acestea pot fi favorizate de expunerea concomitenta sau ulterioara la soare (fitofotodermatite).

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena produsele RILASTIL Daily Care. Sunt recomandate pentru curăţarea profundă, îndepărtarea machiajului, reajustarea şi calmarea pielii feţei. 

Dermatita seboreica, agravata primavara

Dermatita seboreica este o alta afectiune care se citeste“ pe pielea noastra primavara. Dermatita seboreica se poate agrava primavara (si iarna). Aceasta este o afectiune inflamatorie a pielii, cu evolutie intermitenta. In fazele de activitate se manifesta prin senzatia de mancarime sau chiar de arsura, descuamare si pete rosii, in special la nivelul fetei, dar si in alte zone (pielea capului, regiunea presternala). De regula, se observa remisiuni in cursul verii. Insa unele persoane prezinta forme atat de severe, incat dermatita este prezenta aproape tot timpul anului, in absenta tratamentului adecvat.

pielea primavara,

Si eczemele dau batai de cap

Pompholyxsaudishidroza este o alta afectiune inflamatorie a pielii care poate afecta mainile (cheiropompholyx) si/sau, mai rar, picioarele. Este usor de recunoscut, ca urmare a leziunilor tipice: vezicule si/sau bule cu un continut clar, pruriginoase, localizate, in special, pe partile laterale ale degetelor. Cauza exacta ramane necunoscuta, putand fi asociata cu o eczema atopica sau de contact ori cu un focar infectios (de exemplu, o micoza interdigitoplantara). Recurentele apar mai ales primavara si toamna.

Exfolierea, indicata la inceput de primavara

Semnele pe care iarna le-a lasat pe pielea noastra pot fi mai rezistente. De exemplu, pielea uscata, care se descuameaza, si lipsita de stralucire poate transmite ca e momentul pentru o curatare mai profunda. Sunt recomandate produsele exfoliante blande, fie de tip „homemade” – facute in casa, fie cumparate din farmacii. Dintre produsele naturale pe care le putem folosi pentru efectul exfoliant amintim zaharul brun intr-o baza de ulei de masline extravirgin, un remediu rapid. Daca vi se pare prea mare bataie de cap, exista suficiente produse de tip gomaj care va vor ajuta sa va pregatiti pielea pentru noul sezon.

inainte-de-Hidratare-si-iar-hidratare, pielea primavara,

Hidratare si iar hidratare

Produsele hidratante nu trebuie sa lipseasca din ingrijirea zilnica. Dar pe masura ce conditiile meteorologice se schimba, poate fi necesar sa schimbam galenica, renuntand la cremele foarte nutritive „de iarna” si inlocuindu-le cu cele mai lejere, de tip crema-gel. Acelasi sfat si pentru fondul de ten. Este recomandata alegerea unui fond de ten lejer, fluid, in special pentru cei cu ten mixt sau acneic. Pentru zonele unde pielea este mai ingrosata (coate, genunchi, calcaie), poate fi necesar, in continuare, un produs mai nutritiv, intr-o baza mai grasa.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Rilastil Intense C Gel Ser iluminator şi antioxidant. Acesta contracarează formarea ridurilor, textura neuniformă a tenului şi semnele de oboseală. Pielea este hidratată instant, iar ridurile fine sunt reduse. Se aplică dimineaţa şi seara, pe tenul curat şi uscat.

Fotoprotectia, importanta in orice sezon

Este importanta in general si cu atat mai mult cu cat ne apropiem usor-usor de sezonul estival. In consecinta, creste suprafata de piele expusa la soare. Nu uitati sa aplicati produsul fotoprotector cu circa jumatate de ora inainte de expunere, apoi reaplicati la fiecare doua ore, in caz de expunere prelungita.

Primavara este perioada ideala pentru a incepe sa avem mai multa grija de pielea noastra. Cei trei pasi esentiali sunt: exfolierea delicata, hidratarea, fotoprotectia.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.