Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Petele albe de pe unghii: de ce apar si cum pot fi indepartate

2 decembrie 2015
Share

Petele albe care apar pe suprafata unghiilor reprezinta o problema comuna, ale carei explicatii sunt pe cat de numeroase, pe atat de variate. Mai exact, o multime de tulburari de sanatate, cu un grad mai mic ori mai mare de severitate, pot sta in spatele acestei decolorari, cunoscuta si sub denumirea de leuconichie.

Leuconichia poate afecta una sau mai multe unghii, partial sau total, si se prezinta sub diferite forme: pete, linii, benzi orizontale de culoare alba, decolorari. Cele mai frecvente sunt petele albe, de mici dimensiuni. Trebuie spus, de asemenea, ca leuconichia, orice forma ar lua, poate fi congenitala sau dobandita, in primul caz fiindu-i asociate si malformatii si/sau deficiente (cum ar fi surditatea).

Cauzele leuconichiei

Leuconichia poate fi declansata de foarte multi factori, clasati in functie de tipul formatiunilor albe pe care le determina. Spre exemplu, petele albe pot sugera carente (fier, zinc), alergii la substantele si materialele aplicate pe unghii (lac, acrilic, pila), artrita sau se pot dezvolta in urma unor traumatisme ale patului unghial. Liniile albe orizontale se formeaza in contextul unui deficit proteic, dar si ca urmare a unei afectiuni hepatice. La fel de bine, insa, decolorarea totala sau partiala a unghiei poate trada afectiuni renale, anemie, boli cutanate, infectioase, neoplazice, autoimune, metabolice s.a.

Nu de putine ori, aparitia unei pete albicioase in partea superioara a unghiei indica prezenta unei infectii fungice, zona afectata prezentand depozite subunghial. Un subtip al acestei infectii fungice este onicomicoza superficiala alba care determina formarea unor pete mici, albe, pe intreaga suprafata a unghiei, urmata de fragilizarea si, apoi, ingrosarea acesteia.

Tratamentul leuconichiei

Tratamentul depinde de cauza declansatoare. Astfel, petele albe, cele mai comune, aparute ca urmare a unor carente vor disparea dupa ce deficitele vor fi corectate. De exemplu, in cazul carentei de zinc, este recomandat consumul unor alimente bogate in acest mineral, precum oua, seminte de dovleac, floarea-soarelui si in, fructe de mare, ficat de porc, nuci si leguminoase. Cat despre carenta de fier, aceasta se corecteaza prin consumul de carne rosie, spanac, broccoli, cereale integrale, oua, leguminoase.

pete-albe-unghii-bO alta cauza comuna a petelor albe si a decolorarilor unghiei, onicomicoza, se trateaza cel mai eficient prin administrarea de antimicotice orale, in functie de factorul declansator. Utile pot fi si lacurile cu proprietati antimicotice, combinarea celor doua tipuri de tratament putand oferi rezultate optime.

Per total insa, orice decolorare la nivelul unghiilor, prezenta sub forma de pete, striatii, benzi etc., ar trebui sa va trimita la un consult de specialitate in vederea depistarii si eliminarii cat mai timpurii a cauzei declansatoare.

Dana Saporan

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.