Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Cum sa faceti sport cand aveti psoriazis

27 noiembrie 2015
Share

Psoriazisul nu este o simpla problema a pielii, ci o boala autoimuna, iar forma cel mai des intalnita este cea cu placi (zone de piele ingrosata, solzoasa, albicioasa) si poate aparea pe orice zona a corpului. Cauza exacta a psoriazisului nu este cunoscuta.

Se pare ca de vina ar fi combinarea mai multor aspecte, printre care predispozitia genetica si factorii de mediu. Celulele se formeaza mult prea rapid pe suprafata pielii, aparand, astfel, zonele despre care aminteam mai sus. Pacientilor cu psoriazis le este mai greu sa faca sport din cauza transpiratiei care poate inrautati aspectul pielii si o poate irita. Dar exista cateva modalitati de a-l practica fara a accentua simptomele afectiunii. Descoperiti cateva trucuri care cu siguranta va vor ajuta.

Alegeti cu grija echipamentul de sport

In general, este indicat sa purtati haine lejere atunci cand faceti sport, mai ales cand va confruntati cu psoriazis. Frecarea duce la aparitia iritatiilor, cu precadere in zona de sub sani, pe coapsele inferioare etc. Specialistii recomanda aplicarea pe zonele cu probleme a produselor speciale de ingrijire, hidratante. Si cum sportul se practica in toate anotimpurile, in zilele fierbinti de vara puteti aplica pudra care sa absoarba transpiratia.

Mare atentie la sporturile in apa

Clorul din piscine poate provoca uscarea pielii si, din nou, iritarea ei. Insa inotul si aerobicul in apa sunt exercitii foarte bune pentru a va mentine in forma si pentru sanatate. Pentru ca pielea sa fie hidratata, aplicati un strat subtire de crema inca de acasa, dar, inainte de a intra in bazin, faceti dus pentru a indeparta surplusul.

Incepeti cu exercitii usoare

Exercitiile aerobice pot imbunatati sanatatea cardiovasculara, fiind recomandate daca vreti sa va mentineti in forma, iar impactul asupra psoriazisului sa fie redus. De asemenea, ar trebui sa luati in considerare si alte probleme de sanatate asociate cu psoriazisul, printre care artrita psoriazica.

Protejati-va cand faceti miscare in aer liber

Lumina naturala poate ameliora simptomele psoriazisului – ultravioletele de tip B (UVB) intarzie cresterea celulelor afectate ale pielii. Nu este insa recomandat sa va expuneti la soare mai mult de 10 minute. Purtati haine adecvate si folositi creme cu factor de protectie solara, indiferent de anotimp.

Stergeti aparatele din sala de sportsport si psoriazis

Este foarte important ca aparatura sportiva sa fie curatata inainte si dupa utilizare. Cat timp bariera pielii este intacta, riscul ca o persoana cu psoriazis sa se infecteze este la fel de mic ca in cazul unei persoane care nu sufera de aceasta boala autoimuna. Dar persoanele cu rani deschise, cele care iau medicamente foarte puternice pentru a suprima sistemul imunitar ar putea fi mai predispuse sa contracteze tot felul de infectii. Acoperiti-va intotdeauna ranile deschise si schimbati-va permanent pansamentele.

Nu uitati de hidratare dupa dus

Transpiratia contine sare, usuca pielea si irita. Hidratarea dupa dus sau baie este un obicei care nu ar trebui sa lipseasca din ritualul de ingrijire al niciunei persoane, mai ales dupa ce s-a depus efort fizic. Aplicati produsele hidratante pe pielea inca umeda, pentru ca acestea sa fie absorbite mult mai bine.

Inflamatia care cauzeaza eruptia la nivelul pielii la un pacient cu psoriazis poate fi exacerbata de obezitate, de exemplu. La randul sau, inflamatia poate afecta sanatatea inimii. Tocmai din aceste motive, exercitiile fizice sunt deosebit de importante pentru o stare generala buna de sanatate.

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Everydayhealth

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.