Revista care te menține sănătos

Îngrijire

Vara si problemele pielii. Alegeti vestimentatia potrivita!

Dr. Madalina Caraivan, medic specialist dermatovenerologie
8 iulie 2021
Share
Vara si problemele pielii. Alegeti vestimentatia potrivita!

Ne alegem hainele in functie de croiala, culori, stil, felul in care ne scoate in evidenta silueta, pret, posibilitatea de a le potrivi cu restul garderobei noastre. Uneori, citim si eticheta pentru a afla compozitia materialului textil.

V-ati gandit insa vreodata ca hainele pe care le purtam pot pune probleme pielii, de la simpla iritatie mecanica pana la afectiuni mai suparatoare? Hainele foarte stramte pot asocia probleme de sanatate, printre care si afectiuni ale pielii, de exemplu, iritarea terminatiilor nervoase in zonele de presiune maxima, cu pierderea temporara a sensibilitatii pe suprafata respectiva, favorizarea candidozei (lenjeria stramta, sintetica este unul dintre factorii de risc mentionati), aparitia unui tip particular de acnee, numit acnee mecanica. 

Acneea mecanica

Acneea apare mai ales la tineri, anumite zone fiind mai predispuse (spatele, fata interna a coapselor, fesele), iar leziunile pot varia de la simple comedoane la papule si pustule inflamatorii, dureroase. Au risc mai mare sportivii, soldatii si, in general, cei cu activitate fizica mai intensa. Hainele si echipamentele care favorizeaza acneea mecanica includ echipamentul sportiv (casti, jambiere, rucsacuri grele purtate in spate timp indelungat), practic orice obiect care adera strans la piele si se freaca de aceasta, nepermitand ventilarea si eliminarea caldurii excesive si a transpiratiei produse in timpul miscarii.

In cazul doamnelor, atentie la sutienele prea stramte sau gentile foarte grele purtate pe umar: pielea aflata sub bareta gentii sau breteaua sutienului, frecata si agresata, poate dezvolta o eruptie acneiforma. 

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena produsele Rilastil Sun System, gama completă pentru protejarea tenului şi a pielii corpului de acţiunea nocivă a razelor solare, atât UVA, cât şi UVB.

Dermatita alergica de contact si eczema

Dermatita alergica de contact poate aparea si din cauza anumitor tesaturi. Agentul cauzal poate fi fibra in sine sau substantele cu care a fost tratata (de la inalbitori, coloranti la detergenti, balsam etc.). Eczema este o afectiune cronica, iar cine s-a confruntat cu aceasta, stie ca a gasi haine din bumbac 100%, care sa fie simultan in tendinte si sa aiba un anumit stil, croi, culoare, poate fi dificil.

Tesaturile speciale pot fi o solutie

De aceea, au aparut in ultimii ani si alte optiuni:

  • Hainele realizate din matase special tratata, astfel incat sa fie eliminat excesul de sericina (proteina solubila – poate fi alergizanta – care acopera firele de matase naturala, indepartata in cursul procesului de prelucrare).
  • Tesaturi speciale tratate cu agenti antibacterieni sau antifungici. Hainele de acest tip sunt albe sau colorate, cu vopseluri vegetale. Nu au cusaturi evidente sau reliefate (pentru a reduce iritarea pielii) etc. 

ce haine purtam vara

Hainele, prima linie de protectie solara

Acestea actioneaza prin absorbtia sau blocarea ultravioletelor. Cele mai eficiente sunt hainele lejere, care acopera o suprafata cat mai mare de piele (pantaloni lungi, maneci lungi, palariile cu bor lat de minimum 6-7 cm). Ca si cremele fotoprotectoare, care au un SPF, hainele au un UPF (ultraviolet protection factor – factor de protectie contra ultravioletelor), care indica procentul de ultraviolete care penetreaza tesatura. 

De ce sa tinem cont atunci cand ne alegem vestimentatia

  • Optati pentru haine din fibre naturale (bumbac, in, matase, ramie – planta textila cultivata in zonele subtropicale din sud-estul Asiei, ale carei fibre sunt lungi, elastice si rezistente).
  • Pentru cei care sufera de eczema, bumbacul sau hainele speciale sunt prima optiune.
  • Evitati hainele din fibre sintetice (de exemplu, poliester, nailon), mai ales daca sunteti predispusi la acnee.
  • Alegeti haine confortabile, lejere, pentru ca frumusetea nu sta in acel centimetru in minus pe talie si coapse, asa ca nu supuneti pielea unui disconfort inutil.

Pentru o protectie solara eficienta, evitati tesaturile foarte rare care pot induce un sentiment de falsa siguranta (chiar daca manecile sunt lungi, materialul lasa sa treaca majoritatea ultravioletelor si pot aparea arsuri solare).

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.