Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Dormiti suficient si tot aveti cearcane? Cauze mai putin cunoscute

8 mai 2015
Share

„Dorm si cate zece ore pe noapte si uneori mai trag cate un pui de somn si dupa-amiaza… totusi, de ce am cearcanele atat de evidente?”, este un exemplu de intrebare frecventa in cabinetul dermatologilor. Chiar asa: in afara de oboseala si lipsa de somn sau calitatea necorespunzatoare a lui, ce altceva mai poate cauza aspectul de cearcane si ochi obositi?

Nu toate chipurile imbatranesc la fel. In timp ce la unele persoane predomina ridurile profunde sau aspectul neomogen, patat, la altele tabloul e dominat de pierderea de volum, care include tesutul subcutanat din regiunea palpebrala inferioara (zona de sub ochi). In timp, pielea devine mai subtire, translucida, iar tesutul de sub ea mai slab reprezentat – aceste schimbari cresc transparenta, vasele fine de la acest nivel devenind mai evidente si aspectul fiind cel de „ochi obositi”. 

V-ati gandit vreodata ca de vina pot fi alergiile?

Mai exact, alergiile sezoniererinita, rinoconjunctivita, rinosinuzita alergica. Acestea asociaza inflamatie, modificarea fluxului sangvin la nivelul sinusurilor, ceea ce poate duce la dilatarea vaselor fine din regiunea palpebrala inferioara. Deoarece la acest nivel pielea este extrem de fina si subtire, prin transparenta ei se intrezaresc aceste „vinisoare”, ceea ce da o tenta usor violacee pleoapelor inferioare si zonelor imediat inferioare.

In special atunci cand cearcanele si/sau pungile de sub ochi apar brusc, in absenta unui istoric de alergii sezoniere, putem merge putin mai departe cu investigatia, luand in calcul o posibila afectiune tiroidiana sau renala (ambele pot asocia retentie lichidiana la acest nivel).

Produsele cosmetice inadecvate pot duce la alergie de contact

Un alt tip de alergie care poate fi implicat este alergia de contact – o reactie alergica a pielii la contactul cu anumite substante alergene ce poate aparea oriunde pe corp. La nivelul pleoapelor apare de obicei ca urmare a reactiei la produse cosmetice inadecvate (multe persoane sunt alergice la parfumuri si pot reactiona la creme tip contur de ochi, chiar daca acestea sunt produse de calitate). Prezenta substantei parfumate alergene duce insa la sensibilizare si la aparitia dermatitei.

Alte produse implicate pot fi: produsele anticearcan, fondul de ten, diverse creme, produse demachiante, picaturi de ochi prescrise pentru alte afectiuni, chiar produse aplicate pe unghii (oja, lac) la persoanele care isi ating frecvent regiunea perioculara cu degetele. In stadiile incipiente ale dermatitei, pielea este rosie, cu mancarime intensa.

Mancarimea duce la scarpinarea si frecarea excesiva a zonei, cu iritare suplimentara si, eventual, spargerea capilarelor fine si accentuarea aspectului violaceu, in functie de cat de viguros este gestul. Pentru a ameliora acest aspect, trebuie sa mergem direct la cauza: la ce facem alergie? – teste alergologice; ce putem face? – cure de desensibilizare, unde este cazul, evitarea contactului, tratament antialergic. 

In unele cazuri, genele sunt cauza cearcanelor

In special pentru cei care provin din regiunea mediteraneana sau din Orientul Mijlociu, exista o tendinta mai pronuntata de aspect incercanat, deoarece vorbim despre o caracteristica mostenita. Tot mostenita este si o anumita configuratie osoasa (ochii infundati in orbite), care se asociaza cu aspectul incercanat. 

Trucuri utile in lupta contra cearcanelor

cearcane-2Iata ce puteti face pentru a ameliora cearcanele:

  • Folositi produse de ingrijire a regiunii perioculare pe baza de retinol (pot ajuta la stimularea sintezei de colagen);
  • Purtati ochelari de soare cu protectie UV;
  • Adoptati un stil de viata echilibrat: evitati excesul de alcool sau de bauturi pe baza de cofeina, fumatul, reduceti consumul de sare etc.;
  • Identificati si tratati cauza, acolo unde este posibil (tratamentul alergiilor sezoniere, al unei eventuale congestii sinusale);
  • Un machiaj bine realizat poate face minuni. Alegeti un produs in ton cu tenul. Cearcanele mai pronuntate pot necesita un produs de tip crema, fiind ideale cele care asigura si protectie solara;
  • Substituiti periodic volumul pierdut cu substante injectabile numite fillere (de exemplu, cele pe baza de acid hialuronic).

Asa cum ne protejam intreaga piele de efectele nocive ale ultravioletelor, asa trebuie sa ne protejam si fata. Prea mult soare poate duce la aparitia cearcanelor sau ale ridurilor. Purtati ochelari de soare si palarii si folositi creme de protectie solara.

Dr. Madalina Caraivan

Medic specialist dermato-venerologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.