Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Infectiile fungice ale unghiilor. Cum le prevenim?

30 ianuarie 2015
Share

Infectiile fungice ale unghiilor apar atunci cand o ciuperca ataca unghia (fie de la mana, fie de la picior) sau pielea de sub unghie (patul unghial). Ciupercile pot ataca unghiile prin intermediul taieturilor mici de la nivelul pielii din jurul unghiei sau prin deschiderea dintre unghie si patul unghial.

Daca aveti o stare de sanatate generala buna, infectiile fungice ale unghiilor probabil ca nu vor cauza probleme grave. Insa, aspectul inestetic, durerea sau leziunea unghiilor sau a patului unghial va pot deranja. Infectiile fungice ale unghiilor pot deveni un pericol pentru sanatate daca aveti diabet sau un sistem imun deficitar. Discutati cu medicul pentru a vedea care este cea mai buna metoda pentru a trata o infectie fungica a unghiilor. Fungii se dezvolta in locuri calde si umede si se pot raspandi de la o persoana la alta. Puteti face o infectie fungica la nivelul unghiei daca mergeti descaltat la dusurile publice sau la piscina sau prin imprumutarea lucrurilor de igiena personala (prosoape, unghiere etc.).

Care sunt simptomele in infectiile fungice ale unghiilor?

Unghiile cu o infectie fungica pot:

  • Fi de culoare galbena sau alba
  • Deveni mai groase
  • Crapa si se pot rupe
  • Sa se dezlipeasca de piele

Atunci cand aveti o infectie fungica a unghiilor, poate fi dificil sau dureros sa purtati pantofi, sa mergeti sau sa stati in picioare pentru o lunga perioada de timp. De asemenea, fungul ar putea sa se intinda la nivelul altor unghii si al pielii. Cu timpul, infectia poate cauza leziuni permanente ale unghiilor sau ale patului unghial.

Care este tratamentul?

infectiile-fungice-2Medicul va diagnostica o infectie fungica a unghiilor printr-un examen al acestora, va va intreba despre simptome si istoricul medical si, posibil, va efectua niste teste pentru fungi. Daca nu este tratata, acest tip de infectie nu va disparea de la sine. Din contra, se poate agrava.

Pentru tratamentul infectiilor fungice ale unghiilor, sunt recomandate preparatele antifungice (creme, lotiuni). De asemenea, medicul va poate prescrie si medicamente mai puternice, ce trebuie administrate conform indicatiilor acestuia. Chiar si asa, este posibil ca in unele cazuri sa nu scapati de infectie asa usor. Medicamentele antifungice reprezinta cea mai buna metoda de a trata o infectie fungica severa, insa pot avea costuri ridicate si efecte adverse serioase. Va trebui sa faceti controale periodice la medic daca luati acest tip de medicamente.

Cum putem preveni aceste infectii?

De multe ori, infectiile fungice reapar dupa tratament. De aceea, cel mai bine este sa preveniti aparitia acestora. Iata cum puteti face acest lucru:

  • Inainte de culcare, spalati-va si uscati-va bine pe picioare.
  • Purtati sandale sau papuci care permit piciorului sa respire si care nu tin umezeala. Lasati pantofii sa se usuce 24 de ore, daca ii spalati, inainte de a-i purta.
  • Optati pentru sosete si schimbati-le daca piciorul incepe sa transpire.
  • Nu imprumutati obiecte de igiena personala, precum unghiere, sosete, prosoape sau alte obiecte.
  • Purtati slapi in zonele publice umede (vestiare, dusuri, piscina).

Oricare ar fi simptomele, chiar daca nu le considerati grave sau stanjenitoare, este recomandat sa consultati un medic pentru a alege cea mai buna metoda de combatere a infectiilor fungice ale unghiilor. Insa, intotdeauna, cel mai bine este sa prevenim aparitia acestora.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.