Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Dermatita de contact: din ce cauza apare?

Dr. Madalina Caraivan, medic specialist dermatovenerologie
30 mai 2019
Share
Dermatita de contact: din ce cauza apare?

Termenul de „dermatita de contact” include doua tipuri diferite de dermatita: dermatita de contact alergica si dermatita de contact iritativa. Aspectul initial al dermatitei poate diferi de aspectul acesteia dupa cateva zile/saptamani de tratament.

Diferite tratamente autoadministrate la domiciliu pot ingreuna stabilirea diagnosticului, prin modificarea aspectului leziunilor. In plus, anumite produse topice pot agrava eczema. Astfel, o vizita la dermatolog este utila si poate chiar reduce costurile totale ale tratamentului. Uneori, alergia la o substanta se poate manifesta sever, cu probleme de respiratie, umflarea fetei si/sau a pleoapelor, urechilor, stare de confuzie, scaderea tensiunii arteriale – aceste manifestari apar in cadrul anafilaxiei, ce este o urgenta medicala.

8 factori agravanti ai alergiilor

Dermatita de contact alergica

Apare ca urmare a unei reactii alergice a pielii la produsele cosmetice (in special cele parfumate), vopsele, produsele care contin latex, metale (in special nichelul) etc. Pentru a face acest tip de dermatita, persoana in cauza trebuie sa fie alergica la o anumita substanta, deci nu oricine este predispus.

De asemenea, uneori e posibil ca aceasta sa fi venit in contact cu alergenul ani de zile inainte sa apara primele manifestari de dermatita. In prealabil, este necesara producerea sensibilizarii pielii. Manifestarile apar pe zona de contact cu alergenul si pot consta in inrosirea si umflarea zonei afectate, cu mancarime (uneori foarte intensa), aparitia de basici pline cu un lichid clar, apoi crustificare.

Dermatita de contact iritativa

Aceasta este mai frecventa, deoarece nu e necesar ca persoana afectata sa fie alergica la o substanta, ci e suficient sa vina in contact cu un agent iritant. Unele substante sunt intens iritante (acizii sau bazele), iar altele au potential iritant mai redus, ce se manifesta atunci cand contactul cu ele este repetitiv si/sau prelungit (de exemplu, detergentii, apa, alimentele).

In functie de potentialul iritant al substantei, manifestarile difera: pentru iritanti slabi apar treptat uscaciune si fisuri pe zonele afectate, iar daca se continua expunerea, pot aparea portiuni de piele mai rosie, cu descuamare si senzatie de usturime sau intepaturi; iritantii puternici determina rapid inflamatie locala, arsura si veziculatie.

Exemple de dermatita iritativa de contact: eritemul fesier, care apare la nou-nascuti; dermatita mainilor, aparuta in urma contactului frecvent si prelungit cu apa si/sau detergentii; eczema „buzelor linse”, arsurile chimice etc.

secundara

Dermatita de contact ca boala profesionala

Atunci cand dermatita apare in context profesional, ne aflam in fata uneia dintre cele mai frustrante situatii. Chiar si in aceste cazuri, exista solutii care amelioreaza simptomele si stresul indus de boala. Cateva exemple de astfel de situatii: angajatii din domeniul medical, care sufera de alergie la latex (substanta intalnita in componenta majoritatii tipurilor de manusi chirurgicale); angajatii din industria alimentara, care dezvolta eczema mainilor in urma contactului repetitiv cu anumite alimente; cosmeticienele, care intra in contact cu multiple substante cu potential iritant si/sau alergizant (lacuri de unghii, vopsea de par) etc.

Tratamentul dermatitei de contact

Indiferent ca e vorba de dermatita alergica sau iritativa, este important sa identificam agentul declansator si sa il evitam. In plus, pentru a ameliora simptomele, dermatologul poate recomanda medicatie sistemica (de exemplu, antihistaminice) si topica (un corticosteroid cu potenta adaptata la intensitatea manifestarilor, la regiunea afectata). Pot fi de ajutor si baile hidratante, prin introducerea unor uleiuri speciale emoliente si calmante in apa de baie. O masura importanta sunt cremele „de bariera” care hidrateaza, contribuind la refacerea barierei cutanate. Totodata, limiteaza contactul cu substantele iritante si/sau alergizante.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.