Revista care te menține sănătos

Afecțiuni ale sistemului circulator

Boala venoasa cronica: cauze, simptome si tratament

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
30 mai 2017
Share
Boala venoasa cronica: cauze, simptome si tratament

In boala venoasa cronica, peretii interni ai venelor membrelor inferioare sunt deteriorati, iar valvele mici, care pompeaza sangele, sunt defecte si incompetente. Atunci cand o valva devine incompetenta – fie de la nivelul sistemului venos superficial, fie de la nivelul celui profund – sangele se intoarce in picior. Acest fenomen se numeste reflux.

 

Atunci cand valvele sunt incompetente doar in sistemul venos superficial, venele situate profund trebuie sa transporte mai mult sange catre inima. Pentru a compensa, venele se dilata, iar valvele nu se inchid corespunzator. Atunci cand se intampla acest lucru, precum in cazul persoanelor cu varice, sistemul venos profund poate deveni, de asemenea, incompetent.

Atunci cand sangele nu mai este pompat corespunzator din membrul inferior, venele periferice nu se vor goli nici macar in timpul mersului. Umplerea cu sange si presiunea din vene nu vor scade. Aceasta afectiune este cunoscuta sub numele de boala venoasa cronica, ce se poate complica cu edem, schimbari ale pielii si, in unele cazuri, ulcere ale piciorului.

 

Care sunt semnele si simptomele in boala venoasa cronica?

Semnele si simptomele din boala venoasa cronica depind de severitate si includ:

•  Umflarea picioarelor
•  Senzatia de “picioare grele”
•  Dureri sau crampe
•  Decolorari ale pielii
•  Dermatita (afectarea pielii)
•  Ulcerul venos al piciorului – este o rana deschisa ce incepe, de obicei, pe o suprafata mica, insa se poate extinde foarte mult. Acestea se vindeca foarte greu (in cursul unor luni de zile, uneori in ani). Vindecarea este un proces gradual, iar cicatricea rezultata este de culoare roz sau rosie cu unele zone albe. Ulcerele venoase pot recidiva chiar si dupa vindecare.

Manifestarile acute din boala venoasa cronica sunt serioase si includ tromboza venoasa superficiala sau profunda. Aceste afectiuni apar, de obicei, spontan, fara o conditie predispozanta, insa poate fi declansata de boala venoasa cronica.

boala venoasa cronica

Care sunt cauzele din boala venoasa cronica?

Cauzele bolii venoase cronice nu sunt pe deplin cunoscute. Luand in considerare factorii de risc, trebuie sa diferentiem venele varicoase de insuficienta venoasa cronica.

Factorii de risc pentru venele varicoase sunt:

•  Predispozitia genetica
•  Sexul (femeile prezinta mai frecvent aceasta afectiune)
•  Sarcina (30% din femei vor face varice la prima sarcina, iar 55% dupa a doua)
•  Varsta mai mare de 50 de ani

Factorii de risc pentru insuficienta venoasa cronica sunt:

•  Profesii ce necesita statul in picioare sau in sezut prelungit
•  Sexul (femeile fac mai des edem)
•  Obezitatea
•  Varsta inaintata

 

Care este tratamentul in boala venoasa cronica?

Valvele venelor varicoase nu pot fi reparate sau inlocuite. Refluxurile venoase superficiale pot fi reparate prin interventie chirurgicala sau prin scleroterapia venelor varicoase. Boala venoasa cronica, din cauza incompetentei venoase, poate fi tratata, in rare cazuri, prin constructia unei noi valve.

Boala venoasa cronica evolueaza in timp. Terapia consta in aplicarea unor metode ce ajuta la reducerea hipertensiunii venoase. Flebologii (medicii specializati in afectiunile venoase) sunt de acord ca tratamentul de baza al bolii venoase cronice este reprezentat de ciorapii de compresie. Acesta este motivul pentru care acesti ciorapi sunt considerati un tratament. Ciorapii de compresie, purtati in asociere cu exercitiile fizice, usureaza intoarcerea venoasa, scad hipertensiunea si incetinesc progresia bolii.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.