Revista care te menține sănătos

Îngrijire

De ce avem cearcane si cum scapam de ele

Dr. Madalina Geanta, medic specialist dermatovenerologie
20 iunie 2022
Share
De ce avem cearcane si cum scapam de ele

Cearcanele sunt unul dintre motivele pentru care femeile, barbatii, uneori si copiii ajung in cabinetele de dermatologie. In plus, sunt unul dintre primele semne care dau de gol varsta reala, instalandu-se, de regula, in jurul varstei de 30-40 de ani. Exista multe produse cosmetice care promit rezultate, insa cat de intemeiate sunt aceste promisiuni?

Pe masura ce inaintam in varsta, pielea devine mai subtire in urma pierderii de colagen, fenomen evident initial in zonele unde, prin definitie, pielea este cea mai subtire: pleoapele si regiunea din jurul ochilor. Prin transparenta astfel crescuta, se pot intrezari structurile subcutanate (vase de sange, osul orbital) care sunt de culoare mai inchisa, adumbrind astfel zona respectiva. Un alt factor poate fi edemul pleoapelor inferioare: in edem, in tesuturi se acumuleaza lichid, devenind mai umflate, cu aspect pufos, buhait. 

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena RILASTIL HYDROTENSEUR, o crema antirid formulată împotriva pungilor de sub ochi şi a cearcănelor. Aceasta contribuie la drenarea excesului de fluide, menţine elasticitatea pielii şi stimulează circulaţia locală.

Pot semnala cearcanele o boala interna?

In majoritatea cazurilor, cearcanele nu se asociaza cu afectiuni medicale serioase. Doar discutia initiala dintre medic si pacient poate stabili acest lucru:

  • Exista istoric de alergii sezoniere si/sau atopie?
  • Dieta zilnica implica un continut exagerat de sare?
  • Este vorba de o perioada de depresie severa si/sau oboseala exagerata?

In special atunci cand cearcanele si/sau pungile de sub ochi apar brusc, in absenta unui istoric de alergii sezoniere, sinuzita sau infectie acuta de cai respiratorii superioare, putem merge putin mai departe cu investigatia, luand in calcul o posibila afectiune tiroidiana sau renala (ambele pot asocia retentie lichidiana la acest nivel). Anemia este o alta afectiune in care paloarea accentuata a pielii poate contribui la reliefarea cearcanelor. 

Asa puteti ameliora aspectul lor

Daca se identifica o cauza sau un factor precipitant, acestea trebuie remediate:

  • Tratamentul alergiilor sezoniere;
  • Modificarea pozitiei din timpul somnului (este recomandata pozitia cu fata in sus);
  • Tratamentul unei eventuale congestii sinusale;
  • Renuntarea la obiceiurile nocive (atingerea, frecarea, scarpinarea frecventa a regiunii perioculare sau dormitul cu machiajul pe fata);
  • Evitarea consumului excesiv de alcool si renuntarea la fumat;
  • Reducerea consumului de sare;
  • Compresele reci pot fi utile, reducand congestia: puteti folosi felii de castravete, infuzii de ceai de albastrele sau alte plante cu rol decongestionant;
  • In special vara sunt necesari ochelarii de soare cu protectie UV.

 secundara3

Si machiajul poate acoperi satisfacator cearcanele

Alegeti un produs asortat cu tenul. Formulele lichide sunt potrivite pentru modificarile mai discrete, dar cearcanele mai pronuntate pot necesita un produs tip crema. Aplicarea se face cu miscari blande, dinspre coltul intern al ochiului catre exterior. Sunt ideale produsele care asigura si protectie solara, iar inainte de efectuarea machiajului se recomanda hidratarea pielii. Produsele care contin ingrediente cu rol de albire a pielii, decongestionare si de stimulare a regenerarii cutanate (de exemplu, acidul kojic, vitamina K, retinolul), pot fi de ajutor in concentratii adaptate pentru aceasta zona sensibila.Daca cearcanele nu sunt insa exclusiv o problema de coloratie, ci de pierdere de volum subcutanat, solutia optima o reprezinta substituirea periodica a volumului pierdut cu substante injectabile numite fillere (de exemplu, cele pe baza de acid hialuronic).

Cearcanele se pot asocia si cu oboseala cronica, insa nu obligatoriu. Terenul genetic este si el implicat, in unele familii cearcanele fiind mostenite. Tot mostenita este si o anumita configuratie osoasa (cu ochii infundati in orbite) care se poate confunda cu aspectul incercanat.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.