Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Obiectiv: regenerarea părului la început de primăvară

Dr. Madalina Geanta, medic specialist dermatovenerologie
6 martie 2024
Share
Obiectiv: regenerarea părului la început de primăvară

În ultimii ani pare că primăvara soseşte tot mai devreme. Dar acesta nu este un motiv să ne prindă nepregătiţi. A trecut iarna, cu alaiul ei de duşmani ai sănătăţii părului: temperaturile scăzute, viscolul, căciulile mai mult sau mai puţin bine suportate etc.

Acum este momentul să redăm podoabei capilare strălucirea, sănătatea şi frumuseţea care i se cuvin. Înainte de a menţiona metodele prin care putem ajuta părul să se revitalizeze, trebuie precizat că regimul alimentar echilibrat susţine atât sănătatea generală a organismului, cât şi pe cea a podoabei capilare. Astfel, trebuie asigurat un aport suficient de fier, proteine şi vitamine, în special femeilor predispuse la anemie feriprivă (prin lipsa de fier) provocată de sângerările menstruale importante.

Strălucirea părului se poate obţine consumând somon şi acizi graşi Omega-3, spanac şi morcovi pentru vitamina A, şi nuci braziliene pentru seleniu. Combinaţi-le cu lactate degresate, fibre şi legume pentru un rezultat dublu: aceste alimente sunt sănătoase şi pentru inimă.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Omega 3 Forte. Contribuie la scăderea trigliceridelor şi a colesterolului „rău”. Dintre alte beneficii ale Omega-3 amintim şi rolul său în susţinerea sănătăţii podoabei capilare.

Sănătatea firului de păr începe din interior…

Morcovii, legumele cu frunze verzi (spanacul, ideal consumat crud în salate sau preparat la abur), avocado, fructele de pădure şi sucul de cireşe, nucile sunt doar câteva exemple de alimente care conţin nutrienţi necesari sănătăţii parului: vitaminele A, E şi C, fierul, acizii graşi Omega-3 nesaturaţi etc. Totodată, nu uitaţi să vă hidrataţi suficient, cantitatea de apă recomandată variind între 1,5 şi 2 litri pe zi.

… dar depinde şi de factorii externi

Obiceiurile care pot genera probleme ale părului includ tratarea termică (îndreptare, încreţire) şi/sau chimică (aplicare de permanent, vopsire, îndreptare) în exces (şedinţe prelungite sau frecvente). Dacă nu puteţi renunţa la acestea, încercaţi să limitaţi folosirea lor. De asemena, asiguraţi-vă că ceea ce faceţi este corect (de exemplu, un gest care poate avea consecinţe neplăcute este folosirea plăcii electrice pe părul ud: în această stare, firul de păr este mai vulnerabil la trauma termică). Nu încercaţi să supracompensaţi eventuale deteriorări ale părului prin mărirea timpului de contact cu produsele reparatorii, deoarece se poate ajunge la reacţii de intoleranţă locală şi dermatite.

păr, vitamine păr,

Problemele specifice sezonului rece, o amintire?

  • Dermatita seboreică. În general, iarna sunt îndeplinite condiţiile de agravare a dermatitei seboreice (temperaturi scăzute, umiditate atmosferică mai redusă), puseele fiind însoţite de semnele tipice (mâncărimea scalpului, descuamare). Totuşi, există cazuri în care simptomele pot persista sau se pot accentua şi în această perioadă. Dacă şamponul cu care vă trataţi de obicei nu mai controlează simptomele, este momentul să discutaţi cu un dermatolog, pentru a revizui schema de tratament. E posibil să fie necesară schimbarea principiului activ sau creşterea frecvenţei şamponărilor.
  • Volumul nedorit. Purtarea hainelor şi căciulilor din lână determină electrizarea firelor de păr şi aspectul rebel tipic. Combateţi această problemă cu ajutorul periilor antistatice şi al unui balsam de calitate. Evitaţi apa fierbinte atunci când spălaţi parul, deoarece poate agrava (şi) această problemă.
  • Evitaţi şampoanele agresive care deshidratează scalpul. Alegeţi, în schimb, un şampon care să conţină ingrediente hidratante şi umectante (de exemplu, glicerină, propilenglicol) şi care să contribuie la netezirea cuticulei, amplificând strălucirea firului de păr (exemplu, derivaţii siliconici).

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena BIOCLIN BIO-HYDRA Şampon hidratant.   Este recomandat persoanelor cu păr normal, scalp uscat şi sensibil, pentru că hidratează, catifelează şi fortifică părul.

  • Nu contează numai produsele de spălare, îngrijire şi coafare a părului, ci şi modul de aplicare. În timp ce şamponul ar trebui aplicat mai ales aproape de rădăcinile firelor de par, balsamul sau masca sunt indicate în special pe vârfurile firelor.
  • Hidrataţi părul cu seruri special formulate sau măşti făcute în casă, din ingrediente naturale (ulei de măsline).
  • Spălaţi-vă părul cu apă călduţă, evitând apa fierbinte. Clătirea finală efectuată cu apa mai rece amplifică strălucirea firelor de păr, deoarece contribuie la netezirea suprafeţei cuticulei (stratul extern al firului de păr).
  • Limitaţi, pe cât posibil, contactul părului cu substanţe chimice care îl pot agresa (apa din piscină tratată prin clorinare sau alte procedee chimice).

Aşa ajutaţi părul să se regenereze

Ideal ar fi să nu vă coafaţi cu dispozitive care ating temperaturi crescute. Dacă nu puteţi evita uscătorul de păr, alegeţi setarile cu temperaturi mai joase şi îndreptaţi jetul de aer dinspre rădacini spre vârfuri. Pot fi utile şi tratamentele termoprotectoare condiţionate, de regulă sub formă de spray, aplicate cu câteva minute înainte de coafare.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.