Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Hidratantul se alege in functie de tipul pielii

14 noiembrie 2013
Share

Fie ca am avut dintotdeauna o piele mai uscata, fie ca aceasta tendinta s-a instalat progresiv odata cu inaintarea in varsta, dermatologia ne ofera solutii eficiente, incepand cu sfaturi legate de igiena corporala si terminand cu ponturi referitoare la alegerea emolientului ideal.

De ce este insa important sa folosim produse hidratante si emoliente chiar daca nu avem o piele cu tendinta de uscare? Nu numai cei care sufera de xeroza cutanata cronica (uscaciune cronica a tegumentului) au de castigat, ci si cei care doresc sa lupte impotriva imbatranirii pielii, deoarece se stie ca o piele deshidratata este mai predispusa la ridare, laxitate si se apara mai greu de diversi factori iritanti. Totodata, mentinerea hidratarii cutanate poate preveni debutul unor eczeme, fiind in special importanta acum, la inceputul sezonului rece.

 

Asa evitati deshidratarea pielii

Putem incepe prin a urma cateva principii simple:

  • Sa ne ferim pielea de factorii agresivi din mediu (vant, extreme termice, aer excesiv de uscat, bai si dusuri prelungite cu apa fierbinte, vesminte confectionate din fibre textile iritante etc.).
  • Sa evitam produsele care degreseaza excesiv pielea si sa le cautam pe cele care ajuta la mentinerea hidratarii cutanate.
  • Sa avem la indemana o „trusa de baza” ce contine un sapun/gel de dus bland, non-iritant si un emolient bun.
  • Sa nu uitam ca momentul aplicarii emolientului este important: imediat dupa dus sau baie.

 

Cum alegem produsul de curatare

Acesta trebuie sa fie cat mai bland, cu un continut cat mai redus sau zero de ingrediente iritante (de exemplu, sodiu lauril sulfat), dar sa contina in schimb substante hidratante (de exemplu, glicerina, uleiuri naturale). O regula simpla ar fi urmatoarea: daca imediat dupa baie simtiti ca pielea „tine”, „strange” sau chiar aveti o senzatie de mancarime, probabil ca produsele de curatare pe care le folositi sunt prea puternice. Alte cauze includ spalarea cu apa fierbinte si clatirea insuficienta.

 

Cum alegem emolientul potrivit

Un emolient eficient trebuie sa indeplineasca trei functii esentiale:

  • Sa „sigileze” apa in straturile superficiale ale pielii, prevenind deshidratarea;
  • Sa acopere deficitul cutanat de lipide;
  • Sa intareasca functia de bariera a pielii.

Aceste functii sunt realizate prin intermediul unei combinatii echilibrate de emoliente ocluzive (acestea sunt uleiuri sau emulsii formate din uleiuri si apa, iar efectul ocluziv depinde si de forma de prezentare: este mai slab pentru uleiuri de baie si lotiuni, dar mai intens pentru creme si unguente) si emoliente hidratante (acestea sunt ingrediente care leaga apa, pastrand-o in tesuturi: glicerina, ureea, lanolina, acidul hialuronic sunt doar cateva exemple). Exemple de emoliente ocluzive: vaselina si uleiurile minerale, uleiurile naturale, de exemplu uleiul de jojoba, uleiul din seminte de strugure, uleiul de argan etc.

 

Un bun emolient trebuie sa intareasca si functia de bariera a pielii

In plus fata de cele enumerate, emolientele de buna calitate contin si ingrediente care intaresc functia de bariera a pielii (actiunea lor se exercita in principal asupra stratului cel mai extern al pielii, numit stratul cornos – cand pielea este deshidratata, celulele din acest strat nu mai adera bine una la cealalta si se descuameaza sub forma unor solzisori fini): alfa-hidroxiacizii (de exemplu, acidul glicolic, acidul lactic) in anumite concentratii pot exercita acest rol. Mai mult, un bun emolient trebuie adaptat la tipul de piele (piele uscata, piele uscata si matura, piele grasa dar deshidratata etc.) si la zona tratata (folosim lotiuni pentru zona scalpului si alte zone cu pilozitate, unguente pentru leziuni mai uscate, ingrosate, cu scuame pe suprafata etc).

 

Dr. Madalina Geanta
Medic specialist dermato-venerologie
Clinica LaurusMedical
www.laurusmedical.ro

#tags   \   ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.