Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Totul despre fotoprotectie

31 mai 2013
Share

In ultimele decenii s-a inregistrat o crestere exploziva a cazurilor de cancer de piele, atat de tip melanom, cat si de tip NMSC (Non Melanoma Skin Cancer, respectiv, epiteliom bazocelular si spinocelular), iar expunerea la variate surse de ultraviolete (naturale si artificiale) constituie cauza fundamentala a acestei cresteri.

Expunerea cumulativa la soare si arsurile solare in copilarie sunt factorii decisivi prin care apare cancerul de piele indus de radiatiile solare. Pe de alta parte, intervin si factorii genetici, expunerea la radiatii ionizante, ulceratiile cutanate cronice, expunerea ocupationala la radiatii ionizante si hidrocarburi aromatice. Un alt factor important implicat in dezvoltarea variatelor forme de neoplazii cutanate este reprezentat de imunosupresia asociata cu infectia HIV si cu terapia imunosupresiva posttransplant de organ.

Masuri de prevenire

Efectele nocive ale radiatiilor ultraviolete A si B pot fi combatute atat prin modificări comportamentale, cat si prin utilizarea de variate preparate cu efect protector (creme fotoprotectoare, articole de imbracaminte, ochelari de soare etc.).

Fotoprotectia, respectiv ansamblul de masuri in vederea prevenirii si reducerii efectelor negative ale expunerii la razele UV si consultul dermatologic periodic, in functie de gradul de risc al fiecarei persoane, constituie strategii efective atat pentru reducerea riscului de dezvoltare a cancerului de piele, cat si pentru realizarea unui diagnostic si tratament precoce, care sa reduca mortalitatea prin cancerul de piele.

Totalitatea masurilor de fotoprotectie au rolul de a reduce riscul de aparitie a diverselor forme de cancer de piele si de a preveni dezvoltarea altor reactii, de tip imbatranire cutanata prematura, imunosupresie (scaderea capacitatii de aparare a organismului), cataracta sau degenerescenta maculara.

Modificarile comportamentale de baza sunt evitarea expunerii prelungite la soare si a utilizarii aparatelor de bronzat artificial, precum si asigurarea necesarului de vitamina D din alimentatie si nu prin expunere excesiva la soare. Folosirea articolelor de imbracaminte, cum ar fi pantaloni, camasi cu maneca lunga, palarii de soare, dar si a ochelarilor de soare cu protectie corespunzatoare pentru UV si luarea unor masuri suplimentare de protectie in situatia prezentei luciului apei, zapezii sau nisipului sunt alte elemente care contribuie in mod semnificativ la reducerea efectelor negative determinate de radiatiile UV.

Creme de fotoprotectie

Utilizarea corecta a cremelor de fotoprotectie este un instrument important in reducerea efectelor negative ale UV. Alegerea lor se face in functie de fototipul pacientului (culoarea pielii, a parului si ochilor, reactia in cazul expunerii la soare), precum si de gradul de protectie conferit de preparat. Crema fotoprotectoare ideala trebuie sa asigure o protectie simultana pentru UVA si UVB, sa prezinte un grad de remanenta mare la nivelul pielii si sa reziste la apa si transpiratie.

Utilizarea corecta a acestor preparate pleaca de la alegerea produsului utilizat, care trebuie sa se faca in concordanta cu zona anatomica pe care urmeaza a fi aplicat (lotiuni, sprayuri, geluri, creme sau stickuri). Aplicarea produsului se va face cu 15-30 de minute anterior expunerii, uniform pe toate zonele expuse la UV, iar reaplicarea periodica este regula de baza!

Folosirea singulara a cremelor de fotoprotectie nu este suficienta. Utilizarea lor trebuie asociata si cu alte masuri: reducerea timpului de expunere la soare, evitarea activitatilor in aer liber intre orele 11:00 si 16:00, folosirea articolelor de imbracaminte si a ochelarilor de soare cu protectie UV. Asocierea acestor masuri cu un consult dermatologic anual va determina atat reducerea efectelor negative determinate de UV, cat si scaderea incidentei variatelor forme de cancer de piele.

Irina Prodan

Consultant: Dr. Victor Gabriel Clatici

Medic primar dermato-venerologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.