Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Solutii eficiente pentru tenul acneic

10 aprilie 2013
Share

Ingrijirea tenului acneic are doua componente la fel de importante: cunoasterea gesturilor corecte de intretinere si evitarea greselilor frecvente. Majoritatea produselor antiacnee necesita macar cateva saptamani pentru a-si face efectul. Orice ameliorare, cat de mica, este un semn de bun augur, iar o posibila agravare initiala nu este exclusa.

 Actiunile care, in loc sa amelioreze, pot agrava aspectul tenului sunt:

  • Abandonarea tratamentului inainte de instalarea efectului terapeutic, din varii motive: nerabdare, asteptari nerealiste, intoleranta la disconfortul generat de iritatia locala care poate aparea in primele saptamani de tratament (descuamare, prurit, eritem);
  • Folosirea unor cantitati exagerate de produse cosmetice;
  • Asocierea mai multor produse antiacnee, cu insumarea potentialului iritant local;
  • Traumatizarea repetata a pielii (stoarcerea agresiva a cosurilor, gomajul energic) poate agrava acneea si duce la iritatie, prelungind timpul de vindecare si crescand riscul de aparitie a cicatricilor si hiperpigmentarilor reziduale;
  • Renuntarea la tratament, odata ce tenul a dobandit un aspect satisfacator etc.

Primul pas pentru o ingrijire corecta este autoeducarea din surse sigure, cu adresarea eventualelor intrebari unui dermatolog. Scopul este spulberarea falselor mituri legate de acnee si ajustarea asteptarilor pe care le avem de la tratament, fie ca e dermato-cosmetic sau medicamentos, topic (produse aplicate local) sau sistemic.

Cum ingrijim corect tenul cu acnee?

Instituirea si sustinerea unor obiceiuri corecte de ingrijire zilnica sunt esentiale. Acestea includ:

  • Curatarea zilnica a tenului cu un produs special, non-iritant, menit sa reduca inflamatia locala si, apoi, clatirea cu apa calduta. Frecventa: de doua ori pe zi si dupa episoade de transpiratie intensa.
  • Folosirea unei creme-tratament adresate tenului acneic. Aceasta poate fi de tip dermato-cosmetic sau poate avea statut de medicament (de exemplu, cremele cu peroxid de benzoil sau cu retinoizi etc.). Va fi aplicata dupa curatarea tenului, cu o frecventa variabila in functie de tipul clinic de acnee si de severitatea acesteia.
  • Toate produsele aplicate pe fata vor fi din categoria celor dedicate tenului mixt/gras predispus la acnee, cu specificatia „non-comedogenic” si „oil-free”, adica lipsite de substante care pot duce la obstruarea porilor si agravarea acneei (de exemplu: palmitatul de izopropil, miristatul de izopropil, stearatul de butil, untul de cacao, anumiti coloranti, uleiuri etc.). Tot aici intra si recomandarea ca produsele destinate altor zone (de exemplu, gelul, fixativul, uleiul de par) sa nu ajunga pe fata, deoarece pot fi iritante si/sau comedogene.
  • Concentratia substantelor active trebuie aleasa tinand cont de sensibilitatea pielii pentru fiecare persoana in parte, deoarece tenul sensibil nu suporta concentratii mari, in timp ce pielea normala spre toleranta poate necesita concentratii mai mari pentru controlarea acneei.

Dupa ameliorarea sau disparitia leziunilor de acnee, este bine sa nu renuntati brusc la tratament, ci sa reduceti treptat dozele si frecventa aplicarii de produse antiacnee, mentinand macar un produs de intretinere pentru prevenirea recidivelor. De altfel, evitati expunerea la soare sau la solar, in special in perioada tratamentului, deoarece unele substante din produsele antiacnee pot creste sensibilitatea pielii la ultraviolete.

Dr. Madalina Geanta

Medic specialist dermato-venerologie 

#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.